Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   25/30 °C
 
 
    Erhan Arıklı: Meyve-sebze ithalatını serbest bırakacağız…  
 
    Serik'de Başkan Kumbul'dan Okullarda Temizlik Seferberliği  
 
    Vali Şahin'den Antalyanın Altın Çocuklarına Övgü  
 
    Ahu Tuğba yarın İstanbul'dan som yolculuğuna uğurlanıyor  
Cumhurbaşkanı Eroğlu: Rauf Denktaş Bir Kahramandı
Cumhurbaşkanı Eroğlu: Rauf Denktaş Bir Kahramandı
 
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, Rum’un emellerini iyi tahlil ettiği için son nefesine dek egemenlikten, devletten, Türkiye’nin güvencesinden ve Kıbrıs’la bağlantısından asla vazgeçmediğini söyledi.
 
16 Ocak 2012 Pazartesi - 16:40

Eroğlu, “Kurucu cumhurbaşkanımız, ebedi önderimiz sen müsterih ol... Kimse beni ve halkımızı devlet olgusundan asla geriletemeyecektir… Hiç bir baskı, hiç bir vaat beni ve Kıbrıs Türk halkını iki kesimliliği, iki halk olgusunu, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamını savunmaktan alıkoyamayacaktır…” dedi.
Dünyada pek az liderin Denktaş kadar sevildiğini ve halkının saygısını gördüğüne işaret eden Eroğlu “Denktaş’ı, Denktaş yapan, onun Anavatan Türkiye’nin Kıbrıs meselesinin içine çekilmesi için gösterdiği gayretlerdir. TMT’nin kurulması ve Kıbrıs Türkleri arasında doğabilecek muhtemel liderlik kavgaları nedeniyle TMT’nin başına Anavatan Türkiye’den bir komutan getirilmesi konusunda ısrar etmesidir. 1963’te Makarios’un Anayasal değişiklikler oyununa gelmemesi, Halkı uyandırması ve direnişe geçirmesidir. 1968 yılında başlayan toplumlararası görüşmeler sürecinde dik durmasıdır. 15 Temmuz 1974 Rum-Yunan darbesi sonrasında Türkiye’nin Ada’ya askeri müdahelesi için etkin çaba göstermesidir. Rum tarafının üniter Devlet ısrarı karşısında 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilan edilmesi için gösterdiği dirayetli duruşudur. Gözlerini yaşama kapadığı ana kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığına ve devamına duyduğu inançtır” dedi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Rauf Raif Denktaş gibi halkına, devletine çok büyük hizmetleri olan çok yönlü bir önder, bir lider hakkında konuşmanın kolay olmadığını söyledi.
Eroğlu, “Siyasi yaşamımda sayısız konuşma yaptım, nutuk attım ama bugün benim içinde çok hassas bir gün...” dedi.
Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Bakan, Başbakan, Cumhurbaşkanı olarak çalışma şerefine nail olduğunu kaydeden Eroğlu, siyasete girerken tek hedefim Doktor Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’ın ifade ettikleri gibi Anavatan Türkiye ile daima en sıcak ilişkiler içinde olan, Rum komşuları karşısında boynu eğik değil, başı dik, özgür, refah ve mutluluk içinde yaşayan bir Kıbrıs Türk Halkı noktasına gelmek olduğunu söyledi.
“İÇİMİ BURKUYOR"
Eroğlu, “Uzun yıllar bu kapıdan milletvekili, Bakan ve Başbakan olarak girdim ve merhum Cumhurbaşkanımızla ülkemiz, halkımız için pek çok konuyu ele aldık konuştuk. Sonra Halkımız bizi bu göreve getirdi yine bu mekanda bir araya geldik ve tabiri caizse dertleştik ,konuştuk, halkımız için ne yapılabileceği konularında görüş alış verişinde bulunduk. Şimdi onu ebediyete uğurlarken konuşmak içimi burkuyor” dedi.
1985 yılında hükümeti kurma görevi almak ve daha sonra hükümet listesini sunmak için Cumhurbaşkanlığı’na geldiğinde yaşadıklarını, konuştuklarını hala anımsadığını kaydeden Eroğlu, Başbakanlık görevine başladıktan kısa süre sonra köyleri dolaşmaya , halkla birebir temaslarını yoğunlaştırmaya başladığında Cumhurbaşkanı Denktaş’ın duyduğu memnuniyeti “Allah razı olsun sen bunu iyi anladın ve Başbakan olarak köyleri, kentleri dolaşıyorsun” sözleriyle dile getirdiğini söyledi.
“HEP BABA GİBİ SEVDİK”
Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:“1976’dan itibaren Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aktif görev aldım, onu destekledim. Sonra gün geldi partim karar aldı, kendisine rakip oldum, seçimi merhum liderimiz kazandı ben kaybettim. 2005 seçimlerinde siyasetten çekildi ve aday olmam için beni aradı, arattırdı. 2010 seçimlerinde aday olmamı istedi, açıkça destekledi, destekletti”
 
Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş ile ilişkilerinde hep saygı olduğunu kaydeden Eroğlu, “Biz onu hep bir baba gibi sevdik, saydık, inanıyorum o da bizi evladı gibi gördü, sevdi, siyasetçi olarak saygı gösterdi” dedi.
“RAUF DENKTAŞ BİR KAHRAMANDI”
Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:
“Rauf Denktaş bir kahramandı... İngiliz’in adamlığını, savcılığını değil Kıbrıs Türk Halkı’nın mücahidi olmayı seçti. Ateşten gömlek giydi. Ada’nın Yunanistan’a bağlanması için silahla, şiddetle harekete geçen EOKA terör örgütü karşısında yeraltı örgütü Türk Mukavemet Teşkilatını kurdu, yönetti. Rauf Denktaş Atatürk milliyetçisi idi. Yunanistan’ın yayılmacı emellerinin durdurulabilmesi için Atatürk’ün Anadolu’da verdiği Kurtuluş Savaşı’na benzer bir mücadelenin burada da verilmesi gerektiğine inanıyordu.
ANAVATAN’A YÜREKTEN BAĞLIYDI
Anavatan Türkiye’nin Kıbrıs Türkleri’ni sahiplenmesi, koruma altına almasını istiyordu. Anavatan Türkiye’ye yürekten bağlı idi. Türkiye’ye kaldıramayacağından daha fazla ağırlık yüklenmemesi gerektiğini pek çok kez ondan dinledik. ‘Önce Türkiye’ diyebilecek kadar Anavatan Türkiye sevgisine sahipti çünkü Rauf Denktaş’a göre Türkiye olmazsa, Türkiye güçlü kalmazsa zaten Kıbrıs Türkü özgür ve egemen olamazdı.
İNANÇLIYDI
İnançlı bir insandı. Pek çok kez elinde kuranla gördüğümü anımsarım. Kaldı ki İslam dinine yönelik kitap yazmışlığı da vardı.
İYİ BİR BABA KIBRIS AŞIĞI VATANSEVER..
İyi bir baba idi. Ailesini çok severdi. Belki belli etmemeye çalışırdı ama ailesine duyduğu sevgiyi, saygıyı davranışlarından anlamanız gayet kolaydı.
Rauf Denktaş bir vatanseverdi. Kıbrıs aşığı idi. Ama Rauf Denktaş tüm bunlardan da öte tam Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ sözlerinde ifade ettiği gibi bağımsızlıktan, egemenlikten yana Devletçi bir dava adamı idi. Bu dava adamlığının bir gereği olarak çok iyi bir diplomat, çok iyi bir hatip çok iyi bir müzakereci, çok dirayetli bir Devlet adamı olduğuna inanıyorum…
Bana politikacı demeyiniz” şeklinde sözler söylüyordu. Ben bunların çok içtenlikle söylenmiş, çok doğru ifadeler olduğuna inanıyorum”
“DÜNYADA PEK AZ LİDER DENKTAŞ KADAR SEVİLMİŞTİR”
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş için öncelikli konunun dışa karşı sürdürülen Kıbrıs davası olduğunu söyledi.
Denktaş’ın Girit olayından çok etkilendiğini ve Girit Türkleri’nin birlikte yaşadıkları Yunan komşuları tarafından kandırıldığını sürekli anlattığını kaydeden Eroğlu, “Dikkatli olunmaması halinde gevşer ve sağlam bir anlaşma yapmazsak gelecekte benzer bir tablo yaşayabileceğimizi anlatır dururdu.
Bıkmazdı, usanmazdı. Benzer şeyleri defalarca anlatırdı. Buradaki temel hedefi tekrar etmek suretiyle istediklerini halkın kafasına yerleştirmek idi” dedi.
DEVLET ADAMI
Eroğlu, şöyle devam etti:
“Bugün onun ardından Anavatan Türkiye yetkilileri ‘O Türk Milletinin yetiştirdiği en büyük Devlet adamlarından biridir’ diyorsa bu boşuna değildir.
Kıbrıs Türk Halkı olarak bundan gurur duymalıyız.Kolay değil 1948’den, 2012’ye kadar, yani yaklaşık 64 yıl Kıbrıs Türk halkı için mücadele etmek kolay değil 1972’den-2005’e kadar 33 yıl boyunca önce Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanlığı, Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanlığı, Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanlığı ve son olarak da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı yapmak... Yürek ister, cesaret ister ama her şeyden önce büyük bir inanç ister. Halk desteği ister, Halkın sizi sevmesini, saymasını gerektirir. Dünyada pek az lider Denktaş kadar sevilmişt. Dünyada pek az lider Denktaş kadar Halkı’nın saygısını görmüştür. Hatta ve hatta rakipleri ve karşıtları bile ona saygı duyardı, çünkü konusuna hakimdi Dava Adamı olduğunu karşısındakine kabul ettirebiliyordu”
KİMSE UZLAŞMAZ OLARAK GÖSTEREMEZ
Kimsenin Rauf Denktaş’ı uzlaşmaz, katı, Kıbrıs konusunun halledilememesinin başlıca sorumlusu olarak gösteremeyeceğini kaydeden Eroğlu, “Onun bir uzlaşma olsun diye 1985-1986 yıllarında, 1992-1993’te 2001-2002-2003’te gösterdiği gayretlerin ve makul sınırlar içinde gösterdiği esnekliğin şahidiyim. 1977-1979 doruk antlaşmalarını imzalayan Denktaş Rum’un niyetinin asla eşitlik temelinde bir antlaşma olmadığını gördüğü için halkına ve siyaset dünyamıza Cumhuriyet’in ilanı için önderlik yaptı” dedi.
DENKTAŞ’A SESLENİŞ
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Bu tarihi anda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, bir kardeşi olarak” halk adına şu seslenişi yaptı:
“Sen bizim en değerli varlığımızsın... Bedenen ebediyete göçsen de ruhen hep bizimle olacağından enimiz... ‘Evlatlarım beni Türk askerinin tekrar Kıbrıs’a ayak basmasını sağlayan adam olarak hatırlasınlar başka rahmet istemem...’ demiştin…
Halk olarak bu sözlerin öneminin idraki içindeyiz ve kararlılıkla gereğini yapmaya devam edeceğiz. Sen vatanını seven, bu topraklara aşık, güven içinde egemen bir şekilde bu topraklarda yaşamını sürdürmek isteyen her Kıbrıs Türkü için bir sembol olarak hep bu halkla birlikte var olacaksın... Sen asla ölmeyeceksin, çünkü her Türküm diyenin, Kıbrıs Türkü halkının beyninde, gönlünde yaktığın egemenlik ve özgülük meşalesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucu cumhurbaşkanı olarak yaşayacaksın. Kurucu cumhurbaşkanımız, ebedi önderimiz sen müsterih ol... Kimse beni ve halkımızı devlet olgusundan asla geriletemeyecektir.
Hiç bir baskı, hiç bir vaat beni ve Kıbrıs Türk halkını iki kesimliliği, iki halk olgusunu, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamını savunmaktan alıkoyamayacaktır. Mekanın cennet olsun... Allah gani, gani rahmet eylesin... Biz hakkımızı helal ettik, sen de bize et…”
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Gül'den Demirel ve Sezer'e teklif
 
Girne’de Elektrik Kesintisi
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Denktaş'ın Naaşı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda
KKTC halkı, bugün Cumhurbaşkanlığı’nda, Kurucu Cumhurbaşkanlarına karşı ...
Koşaner’den , Taziye Ziyareti
Türkiye Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner, Kurucu ...
Dr. Fazıl Küçük Törenlerle Anılıyor
Kıbrıs Türk Halkının Varoluş Mücadelesi Önderi Dr. Fazıl Küçük, 28. ölüm ...
Denktaş'ın Cenaze Töreni Programı Açıklandı
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın Denktaş’ın ...
 
 
ABD'den Başsağlığı Mesajı
Amerika Birleşik Devletleri, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ölümü ...
Denktaş'ın Defin Yeri Belli Oldu
KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi ...
Kılıçdaroğlu, Baykal ile Birlikte KKTC'ye Geliyor
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf ...
Çiller’den Taziye Mesajı
Türkiye Cumhuriyeti eski başbakanlardan Prof. Dr. Tansu Çiller, vefat ...
 
 
Dr. Fazıl Küçük Anıt Tepe’de Düzenlenecek Törenle Anılacak
Kıbrıs Türkü’nün özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük ölümünün 28’inci ...
İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu'ndan Mesaj
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, ...
Rauf Denktaş’ın cenaze töreni ile ilgili program belli oldu
Dün hayatını kaybeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı ...
KKTC'de Ulusal Yas İlan Edildi
KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın cenaze programı gündemiyle ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Erhan Arıklı: Meyve-sebze ithalatını serbest bırakacağız…

Erhan Arıklı: Meyve-sebze ithalatını serbest bırakacağız…

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  KKTC'de Başbakan Ünal Üstel Bu Zorlu Sınavları Geçebilir Mi
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
KKTC'de Başbakan Ünal Üstel Bu Zorlu Sınavları Geçebilir Mi
 
Mehmet Kesim
 
 
İsrail Güç Zehirlenmesine mi Girdi?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya