Toplantıya katılan meslek odaları ve birliklerin tamamı nüfus ve vatandaşlık uygulamalarının gözden geçirilmesi gerektiği üzerinde durdu. Her sektörde bozulan rekabetin yeniden düzenlenmesi ve hacmi büyüyen kayıt dışılıkla ilgili devlet ve hükümetten acilen düzenleme yapılması da talep edildi.
Ekonomik paketin de ele alındığı toplantıda, özelleştirme konusu ciddi bir tartışma konusu oldu. Ulusal sermayenin önünün açılması ve özelleştirme sürecinin içerisinde yer alması talebi ortaya kondu.
TOPLANTI 3 SAAT SÜRDÜ
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da açılışına katılarak bir konuşma yaptığı toplantı, yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıda 19 meslek odası, birlik başkan ve temsilcileri görüşlerini ortaya koyarak ülkenin içinden geçtiği ekonomik zorlukları ele aldı. Toplantının ikinci bölümünde KKTC ile Türkiye arasında 5 Kasım 2009 tarihinde imzalanan Mali İşbirliği Protokolü’nün eki Kamunun Etkinliğinin ve Özel Sektörün Rekabet Gücünün Artırılması Programı da tartışıldı.
Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör’ün başkanlık ettiği toplantıda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ekonomi danışmanları da hazır bulundu.
Toplantıya meslek odaları ve birlikler adına Ali Can Kabakçı (Çiftçiler Birliği), Hürrem Tulga (Esnaf ve Zanaatkarlar Odası), Günay Çerkez (Ticaret Odası), Mehmet Ali Aybar (Narenciye Üreticileri Birliği), Sami Dayıoğlu (Lefke Narenciye Üreticileri Birliği), Osman Amca (İnşaat Taşeronları Birliği), Ahmet Gürel (Restorancılar Birliği), Ali Çıralı (Sanayi Odası), Cafer Gürcafer (Müteahhitler Birliği), Hasan Karlıtaş (Rehberler Birliği), Ahmet Yeşilada (Patates Üreticileri Birliği), Kemal Atakan (Balıkçılar Birliği), Gizem Çeliker (GİAD), Andaç Günay (Seyahat Acenteleri Birliği) Mehmet Dolmacı (Otelciler Birliği), Metin Şadi (İŞAD), Hasan Dörtgazi (Beynelmilel Nakliyeciler Birliği), Yunus Rahmioğlu (Bankalar Birliği) ve Jayceesden bir temsilci katıldı.
“SORUNLAR GENEL OLARAK ÖRTÜŞÜYOR”
Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör toplantıdan çıkışta basına yaptığı açıklamada, önde gelen 19 meslek odası ve birliğin katılımıyla gerçekleştirilen ekonomi çalıştayının birinci bölümünün ülkenin içinde bulunduğu sorunlara dair olduğunu söyledi.
Toplantıda dile getirilen sorunların, genel olarak birbiriyle örtüşen sorunlar olduğuna işaret eden Güngör, ülkenin ciddi şekilde bir planlamaya ihtiyacının ortaya konulan sorunlardan biri olduğunu belirtti.
REKABET EDEBİLİRLİK VE KAYIT DIŞILIK İÇİN DÜZENLEME TALEP EDİLDİ
Güngör, meslek odaları ve birliklerin ayrıca her sektörde bozulan rekabetin yeniden düzenlenmesi ve hacmi büyüyen kayıt dışılıkla ilgili devlet ve hükümetten acilen düzenleme yapılması talebinde bulunduğunu kaydetti.
Ciddi ve önemli sektör olarak nitelenen turizm ve eğitimin daha da ileriye götürülmesinin istendiğini söyleyen Güngör, ilgili örgütlerin bu yılki turizm beklentilerinin oldukça optimist olduğuna dikkat çekti.
Hasan Güngör, tarımın kaynakları ve ürünlerin tekrar gözden geçirilerek, en iyi kullanım alanının bulunmasının da konuşulduğunu söyledi.
NÜFUS VE VATANDAŞLIK UYGULAMALARININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ İSTENDİ
Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, toplantıya katılanların tamamının, nüfus ve vatandaşlık uygulamalarının gözden geçirilmesi gerektiği üzerinde durduğunu belirtti.
Güngör, “Uygulamaların gözden geçirilmesi gerektiği ve ihtiyaç duyuluyorsa bunların yenilenmesine ilişkin bir takım adımların atılması gerektiği kaydedildi” dedi.
EKONOMİK PAKET DE TARTIŞILDI
Hasan Güngör, toplantının ikinci bölümünde Mali İşbirliği Protokolü’nün eki olup, toplum arasında “Ekonomik Paket” olarak da anılan programın uygulanmasında bir sorun görülüp görülmediği, hangi alanların sıkıntılı olduğu veya hangi alanlarının rahat uygulanabileceğine dair bir tartışma olduğunu söyledi.
Güngör, “Kamu Mali Disiplinin Sağlanması” ve “Ekonominin geliştirilmesi” olmak üzere 2 bacaktan oluşan programın ikinci ayağı olan “Ekonominin geliştirilmesi”yle ilgili bir takım endişe ve korkuları bulunan meslek oda ve birliklerinin, bu konunun daha itinalı ele alınmasını istediğini belirtti.
“ÖZELLEŞTİRME CİDDİ BİR TARTIŞMA KONUSU OLDU”
Hasan Güngör, toplantıda özelleştirme konusunun da ciddi bir tartışma konusu olduğunu kaydetti.
Güngör, “Ciddi bir karşıt görüş ortaya çıkmamakla birlikte, özelleştirme sürecinde Kıbrıs Türk ulusal sermayesinin de önünün açılması ve bu ciddi sürecin içerisinde yer alması talebi ortaya kondu” dedi.