Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Toplandı
|
|
|
|
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, güncel konuşmalar gündemi ile Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.45'de toplandı. |
|
|
|
18 Haziran 2015 Perşembe - 15:42 |
|
|
|
|
|
|
|
Gündeminde güncel konuşmalar bulunan Meclis Genel Kurulu'nun başında Serdar Denktaş'ın söz alarak Toplumsal Cinsiyet Komitesi'nde 2 de milletvekili görevlendirilirken Cumhurbaşkanı'nın Meclis Başkanlığı'na bilgi vermemesini eleştirmesiyle bu konu tartışıldı.
Toplantıda ilk sözü alan DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanlığı ile Meclis arasındaki ilişkiler konusunda bir konuşma yaptı.
Denktaş, Meclis'te komitelerin çokluğunun bilindiğini dile getirerek, müzakereler çerçevesinde oluşturulan ve dünkü liderler görüşmesinden sonra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından üyeleri açıklanan Cinsiyet Eşitliği Komitesi'nde iki milletvekilinin de görevlendirilmesini eleştirdi.
Meclis'te herhangi milletvekilinin boş vakti olması halinde komitelerde görev yapabileceğini söyleyen Denktaş, halk tarafından seçilen bir Cumhurbaşkanı'nın komite kurmasının olumlu olduğunu fakat bu komitelere Milletvekillerinin görevlendirme noktasında en azından uygun olup olmadığı konusunu Meclis Başkanlığı'na sorulması gerektiğini kaydetti.
Bir milletvekilinin özel temsilcisi atanması yöntemini de daha önce eleştirdiklerini dile getiren Denktaş, şimdi de komitelere milletvekillerinin atamasının doğru olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı gibi milletvekillerinin de halk tarafından seçildiğini ve komitelerdeki etkinliklerin daha verimli olması gerektiğini ifade eden Denktaş, dışta alınan görevlerde daha dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.
"SENDİKALARA KAMU REFORMU YASASI HAKKINDA BİLGİ VERDİK?
Kamu Reformu Yasa Tasarısı hakkında bazı sendikaların yaptığı açıklamaları da eleştiren Denktaş, tüm sendikalara tasarının gönderildiğini ve inceleyip görüşlerini aktarmalarını da istediklerini belirtti.
Eylemin herkesin hakkı olduğunu belirten fakat polisin aldığı tedbirleri eleştiren Serdar Denktaş, polisin en azından yolu tek şeride indirerek trafik akışını sağlayabileceğini söyledi. Denktaş, polisi göreve çağırarak, gerekirse Bakanlar Kurulu'nun bir yönetmenlikle bazı kuralları yeniden düzenleyebileceğini kaydetti.
ÇAVUŞOĞLU
Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı'nın bazı atamalar veya görevlendirme yapma yetkisi olduğuna dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı'nın ilgili kurumlarla istişare etmesi gerektiğini belirtti.
Kamu reformuyla yıllar sonra kamuda bir düzenlemeye gidilirken en azından tüm partilerin asgari görüşle yapılması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, yazılı metinlerin sürekli değiştiğini, 30-40 yıl sonra yapılacak bu değişikliğin toplumun önünü açmayacağını, tıkayacağını belirtti.
Bugüne kadar yapılan çalışmalarda mutabakat olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, komitenin 39 kez toplantı yaptığını sadece 11'inde Başsavcılıktan bir temsilci olmasından dolayı hukuki sorun yaşayacağını, son zamanlarda ise son sürat kontrolsüz değişiklikler yapıldığını savunarak bunu eleştirdi. Çavuşoğlu, son değişiklikleri takip edemediklerini, bu konu ile ilgili kesimlerin nasıl sağlıklı bilgi alacağını sordu.
Komitede çoğunluğu olanların diğer görüşleri önemsemediğini savunan Çavuşoğlu, tasarıda bayağı mesafe aldığını, fakat zaman baskısı yapılarak yasanın hatalı şekilde yürürlüğe girmesini de doğru bulmadığını kaydetti.
ÇAKICI
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ise, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın yaptığı konuşmayı eleştirerek, her milletvekilinin bir komitede çalışma yapması halinde gelip Meclis Başkanlık Divanı'ndan izin almasının doğru olmadığını belirtti.
CTP ve UBP'nin birçok komitelerde görev aldığını ileri süren Çakıcı, Cumhurbaşkanlığı'nın çok önemli bir konuda komite kurmasının ve bazı milletvekillerinin de kendilerinin katılmak istemesinin nasıl bir yanlış olduğunu açıklamasını istedi.
Mehmet Çakıcı, Cinsiyet Eşitliği Komitesi'nde görev alan UBP ve CTP Milletvekillerini kendisinin savunmak zorunda kaldığını belirterek kendisinin de birçok komitede yer aldığını anlattı ve milletvekillerinin hür iradesini kullanabileceğini, başkasından izin alması gerekmediğini vurguladı.
"KAMU REFORMU YASASI HERKESTEN SAKLANIYOR?
DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın kamu reformuyla ilgili tasarının görüşmelerini gizleyerek yaptığını ileri süren Çakıcı, sendikaların ve UBP'nin bu konudaki açıklamalarına destek belirtti ve Kamu Reformu Yasası'nın saklandığını iddia etti.
Denktaş'ın TC Yardım Heyeti'yle ilgili açıklamalarını anımsatan Çakıcı, hükümet olanların böyle küçük değil büyük işlerle uğraşarak söylediklerini kapı arkasında değil icraat yaparak, toplumun yapısını değiştirecek işlerle uğraşarak göstermesi gerektiğini kaydetti.
ŞAHALİ
Daha sonra söz alan CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali de, Cumhurbaşkanı'nın komite kurmasının çok önemli olduğu söyleyerek, ancak bunu basından öğrendiklerini, daha önceden Meclis'e de bildirilmesinin gerekli olduğunu belirtti.
Yasa çalışmalarının yoğun olduğuna dikkat çeken Şahali, nisap sorunu yaratılmayacağı konusunda gerekli taahhüdün verilmesi halinde konuşmasının bir anlamı olmayacağını fakat komite çalışmalarında birçok kez nisap sorunu yaşandığından dolayı verimliliğin sağlanamadığını kaydetti.
Nisabın komite çalışmalarında ciddi bir kaygı olduğunu dile getiren Şahali, iki yıldır görüşülen kamu reformuyla ilgili yasanın görüşüldüğü komitenin başkanı DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın kaygısının anlamlı olduğunu çünkü bu komitede Cumhurbaşkanlığı'nca Cinsiyet Eşitliği Komitesi'nde görevlendirilen bir milletvekili olmasından dolayı da endişenin arttığını belirtti.
Kamu Reformu Yasası'nın gizli yapıldığı eleştirisini kabul etmediğini vurgulayan Şahali, istenildiği takdirde bir milletvekilinin her türlü bilgiye ulaşabileceğini söyledi.
Şahali ayrıca, Kamu Reformu Yasası hakkında endişe taşınması halinde Cumhuriyet Meclisi'nden yasama yılının uzatılması veya Meclis tatilinin kısaltılması talebinde bulundu.
SİBER
Bu sırada konuşan Meclis Başkanı Sibel Siber ise, Meclis tatilinin kısaltılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.
DERYA
CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya, Cumhurbaşkanlığı'nın Cinsiyet Eşitliği Komitesi kurmasının yılların verdiği bir mücadele sonucunda olduğunu söyleyerek, komitede görev alanlar konusunda Meclis Başkanı'na bilgi verilebileceğini fakat izin alınamayacağını söyledi.
Komitelerde görevli milletvekillerinin belli olduğuna dikkat çeken Derya, Kamu Reformu Yasa Tasarısı'nda çok ciddi eksiklikler olduğunu, üzerinden geçilmesi veya zamana ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu tekrar söz alarak, hükümetin kamu reformu yasasının geçmeden bürokrat atamayacağını sözünü verdiğini fakat atamaların devam ettiğini belirterek tezada dikkat çekti.
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da tekrar söz alarak, Cumhurbaşkanı'na saygısının tam olduğunu, milletvekilinin kendi istemesi halinde her komitede tabii ki çalışabileceğini ama Meclis Başkanlık Divanına sadece saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.
"GERÇEK STATÜKOCULARI SENDİKACILARDIR?
Kamu reformuyla ilgili yasanın madde madde görüşüldüğünü ve defalarca tartışıldığını dile getiren Denktaş, sendikalara karşı olmadığını fakat bugünkü sendikacıların gerçek statükocular olduğunu savundu.
DERYA: "MİLLETVEKİLİ OLMADAN DA AKTİVİST OLARAK BU ÇALIŞMALARDAYDIM?
CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya ise "13-25 sayılı kararı sonucunda oluşan komitenin çalışmaları, Ban Ki-moon raporuna girecek şekilde müzakerelerde çalışmalar yapılıyordu. Bu çalışmalarda milletvekilliğinin öncesinde de akademik ve aktivist olarak katkı koyan bir insanım. Baş koyduğum bu mücadelede teklif olduğunda, kişi olarak kabul ettim? dedi.
"KOMİTELERDE AKSAMA SÖZ KONUSU DEĞİL?
Komitelerde aksamanın söz konusu olmadığını dile getiren Derya, Milletvekili İzlem Gürçağ ve eski milletvekillerinden Afet Özcafer'in de görev almasında sağ partilerin de katılımının sağlanmasını sağlamak amacıyla olduğunu dile getirdi ve komitedeki görevlendirmeyle ilgili partisinin yetkili mercilerine bilgi verildiğini dile getirdi.
Derya, "Bilgi verilir ama izin alınmaz. 4 ayrı komitede görev alıyorum. Meclis'in her günü buradayım. Burada bir aksaklık söz konusu ise tüm partiler görev alan vekillerini gözden geçirsin. Meclis'e hiç uğramayanlar da var, her gün Meclis'te olup görev anlalar da var. Böyle mühim bir görevi söz konusu ise Sayın Erkut Şahali benim de İdari ve Sosyal İşler Komitesi'ndeki görevimi değerlendirebilir. İnsanların moralini bozmaya gerek yok? dedi.
Kamu görevlileri yasasında engeller olduğunu ve daha fazla çalışılması gerektiğini kaydeden Derya, "Bu yasaya ulaşmak da mümkündür. Her türlü versiyonu da mümkündür. Gizli saklı işler izlenimi olmasın? dedi.
DENKTAŞ: "DEĞİŞİMİN ÖNÜNÜ TIKAYAN ESAS STATÜKO SENDİKAL ZİHNİYET?
Yeniden söz alan DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, kamu reformuyla ilgili tasarının maddelerin çoğunda bir mutabakat sağlandığını dile getirdi ve komitenin bir iradeye ortaya koymaması halinde bir 40 yıl daha konunun tartışılacağı uyarısında bulundu. Denktaş, kamuda reform başarılamazsa hiçbir yerde başarılamayacağını dile getirdi ve "Bu ülkede değişiminin önünü tıkayan esas statüko sendikal zihniyettir? dedi.
SİBER
Meclis Başkanı Sibel Siber de, Milletvekillerinin katkısının önemine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanlının bir görevlendirme yapması halinde Meclis Başkanlığı'nın bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.
İDARİ AMİR SEÇİMİ
Konuşmaların ardından Meclis gündemindeki maddeleri ele almaya başladı ve İdari Amir Menteş Gündüz'ün Başbakan Yardımcılığı'na atanmasından dolayı boşalan İdari Amirlik görevine yapılan seçimle tek aday olan DP-UG Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı, 33 kabul ve 5 ret oyuyla ve oy çokluğuyla seçildi.
İdari Amir seçimi için Meclis'teki mevcut Milletvekilleri sayısının yarısının bir fazlası yeterli oluyor.
|
|
|
|
|
|
|
FACEBOOK YORUM |
Yorumlarınızı
Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın... |
|
|
|
|
|
|
|
YORUMLAR |
Onay bekleyen yorum yok. |
|
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din,
ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük
harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
|
|
|
|
|
|
|
DİĞER HABERLER |
|
|
|
|
|
|
|