Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), üniversitenin kreş, ilkokul ve kolejinin Doğa Koleji’ne devredilmesiyle ilgili mücadelenin devam edeceğini kaydetti.
DAÜ-SEN bugün saat 13.00’de Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS)’ün Lefkoşa’daki Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Sendika Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Özkaramanlı mücadelenin devam edeceğini, “Bu iş burada bitmiş değildir...Mücadelemiz artarak devam edecektir. Birkaç gün içinde Doğa Koleji kurumlarımızı devralmak için gelecek, biz orada olacağız. Kurumlarımızı Doğa Kolej’e teslim etmeyeceğiz” ifadeleriyle dile getirdi.
Prof. Dr. Özkaramanlı, 6 Haziran’da DAÜ’nün üniversite öncesi kurumlarının devrine yönelik belgeyi kamuoyuyla paylaştıklarını ve o günlerde hükümetin haberdar olmadığını söylediğini hatırlattı.
Prof. Özkaramanlı, Bakanlar Kurulu’nun dün yaptığı açıklamada isim vererek DAÜ-SEN’i suçladığını ve hedef gösterdiğini belirterek, dünyanın hiçbir yerindeki hiçbir Bakanlar Kurulu’nun böyle bir açıklama yapamayacağını ifade etti.
Prof. Özkaramanlı, tüm toplumun DAÜ kreşi, ilkokulu ve kolejinin devredilmesine karşı çıkmasına karşın hükümetin toplumu hiçe sayarak buraları “peşkeş çektiğini”, bununla da kalmayarak üzerinde para verdiğini iddia etti.
Mücadelenin hukuki olarak ve sokakta devam edeceğini vurgulayan Prof. Özkaramanlı, halkın malı olan DAÜ kurumlarını Doğa Kolej’e teslim etmemekte kararlı olduklarını yineledi. Özkaramanlı, “Buralar bize aittir. Doğa Kolej’in burada yeri yoktur” ifadesini kullandı.
MAMALI
Basın toplantısına DAÜ-SEN’in Avukatı olarak katılan Barış Mamalı ise, kimsenin Anayasa ve yasalara uymama lüksü olmadığını belirtti, Anayasa’nın 32’inci maddesi ve iç hukuk haline gelen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)’nin 11’inci maddesine göre, herkesin kimseden ve önceden izin almadan toplantı ve yürüyüş yapma hakkı olduğunu söyledi.
Mamalı, hiç kimsenin, hiçbir makamın bu hakkı kullanarak direnen insanların üzerine yasadışı müdahalede bulunduramayacağını ifade ederek, polislerin buradaki görevinin Polis Yasası’nın 5 ve 85’inci maddelerinde de düzenlendiği gibi gösteriyi yapanların güvenliği sağlamak olduğunu belirtti.
Barış Mamalı, KKTC’de pankart taşımayı yasaklayan herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığını, bu nedenle polisin pankartlara ve onları taşıyanlara yönelik orantısız güç kullanımının yasadışı olduğunu söyledi.
Ülkede hukuk egemense polisin hiçbir şekilde hiçbir pankarta müdahale edemeyeceğini, etmesi halinde anayasa ve yasaları ihlal etmiş olacağını kaydeden Mamalı, “Bu müdahaleyi yapan polisler hakkında yasal işlem başlatılması gerektiğini” savundu.
Mamalı, insanların doğuştan varolan haklarından birinin direnme hakkı olduğunu da belirterek, bu hakkı kullanarak direnen insanlara polisin orantısız güç kullandığını kaydetti.
Yasadışı hareket eden polisler hakkında gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini anlatan Mamalı, hukukun tek taraflı işlemesinin toplumda hukuk ve devlete güvenin kaybolmasına neden olacağını belirtti ve herkesi direnme hakkını kullanan insanların yanında mücadeleye davet etti.