DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, yaptığı konuşmasında, Anayasa, Siyasal Partiler Yasası, Meclis İçtüzüğü ve Seçim ve Halk Oylaması Yasası değişikliklerine sıcak baktıklarını belirtti ve bu yasaların Meclis’ten geçirilerek Meclis’in yeniden yapılanmasının hep birlikte sağlanması gerektiğini söyledi.
Siyasal Partiler Yasası, Meclis İçtüzüğü, Seçim ve Halk Oylaması Yasası ve Anayasa’nın Meclis komitelerinde ele alınmaya başlandığını ifade eden Serdar Denktaş, geçmişte sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alındığını ancak bunun tekrarlanmasını gündeme getireceklerini kaydetti.
Denktaş, sivil toplum örgütlerinin de bu üç konuda görüşü varsa katkıda bulunmaları gerektiğini ifade etti.
“ESAS SIKINTI SEÇİM VE HALK OYLAMASI YASASI’NDA YAŞANACAK”
Siyasal Partiler Yasası’ndaki değişikliklerin tüm partilerin kabul ettiği şekilde yapılacağını ancak Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda sıkıntı yaşanacağını düşündüğünü belirten Serdar Denktaş, Seçim ve Halk Oylaması Yasası konusunda DP olarak tek listeye sıcak baktıklarını, konuyla ilgili bir de öneri sunduklarını belirtti. Denktaş DP’nin bu konudaki önerisini de şöyle anlattı:
“Bizim önerimiz bir grup milletvekilinin çarşaf listeden seçilerek, yani bütün adadan oy alarak bakanların da onların içinden çıkacağının bilinmesidir. Diğer geriye kalan grubun, yani 20-30 olarak ayrılabilir, geriye kalan 30’un da mevcut yasayla devam etmesi ve onlar da bilecek ki milletvekili olarak seçiliyorlar ve bakanlık talebi olmayacak. Bizim böyle bir önerimiz var. CTP sanırım bütününün çarşaf liste olmasını öneriyor, diğer partilerin bu konularda ne düşündüğünü pek bilemiyorum. Orda biraz sıkıntı yaşanacak gibi.”
DP’nin Anayasadaki yargı bölümünün sil baştan ele alınması gerektiği görüşünde olduğunu kaydeden Denktaş, anayasayı tartışmaya daha başlamadıklarını belirtti.
DP Genel Başkanı Denktaş, parlamentonun daha denetleyici olabilmesi için Sayıştay ve Ombudsman’ın muhalefet tarafından önerilen isimler arasından seçilmesi gerektiğini de kaydederek, bunun daha demokratik olduğunu belirtti.
CTP’nin tüm yasa ve Anayasa değişikliklerinin birlikte hazırlanıp Meclis’e gönderilmesi görüşüne sıcak bakmadıklarını da söyleyen Serdar Denktaş yasaların bittikçe Meclis’e gönderilmesi gerektiğini kaydetti.
Ülkenin bir çıkmaz içinde olduğunu ileri süren Denktaş, UBP’yi eleştirdi ve “Benim yirmiyedim var. Ben devam ederim” yaklaşımından vazgeçmelerini ümit ettiğini söyledi.