Forumda yaptıkları konuşmada Franco Frattini ve Ahmet Davutoğlu Türk-İtalyan siyasi, tarihi ve ekonomik ilişkilerini ve dünya politikasını değerlendirdi.
İtalyan Dışişleri Bakanı Franco Frattini iki ülke arasındaki iş ortaklıklarına değinerek Akdeniz bölgesinin önemine ve bölgedeki yoksullukla savaşta bu iki ülkenin rolüne önemini belirtti. Türkiye'nin kültürler ve dinler arası diyaloglar açısından çok önemli bir aracı, arabulucu bir ülke olduğunu dile getiren Frattini, İran'ın nükleer tehdidinin aşılmasında da Türkiye'nin kilit rol oynayacağını söyledi.
Avrupa Birliği'nin müzakerelerini hala başlamamış olmasından dolayı şaşkınlık duyduğuna dikkat çeken Frattini, 20 yıllık enerji planlarına bakıldığında Türkiye'nin Avrupa için öneminin ortaya çıkacağını belirterek, halihazırdaki Mavi Akım, Nabucco ve Azerbaycan gaz hattı anlaşmalarının hep Türkiye üzerinden olduğunu hatırlattı ve Akdeniz'in enerji transferi ve güvenliği için kilit bir bölge olduğunu söyledi.
İtalyan hükümetinin din özgürlüğüne çok önem verdiğinin altını çizen Franco Frattini bu nedenle Türkiye'nin din farklılığı nedeniyle Avrupa Birliği'nin dışında kalması gerektiği gibi bir fikri geçersiz saydıklarını söyledi ve aksine dini farklılıkların AB'ye artı değer katacağını savundu.
Frattini'den sonra kürsüye geçen Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği'ni savaştan çıkmış bir kıtayı yeniden ayağa kaldırmak için yapılmış başarılı bir proje olduğunu fakat artık savaş olmadığını hatırlatarak birliğin yeni bir yapılanmaya girmesi gerektiğinin altını çizerek, Türkiye'yi saymayanların Saraybosna'da yapıldığı gibi kültürel ırkçılık yaptığını söyledi. Davutoğlu "Kimse bizi zihin dünyasına hapsedemez" diye ekledi. Foruma katılan iş adamlarına da seslenen Dışişleri Bakanı gelecek projeleri değerlendirmeye de söz verdi.
Forum bitiminde Franco Frattini ve Ahmet Davutoğlu Villa Madama'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Basının sorularını yanıtlayan 2 bakan Türk vatandaşlarının serbest dolaşım hakkı almasında mutabık kaldı. Franco Frattini Avrupa Birliği'ne aday bile olmayan Bosna-Hersek, Arnavutluk ve Rusya vatandaşlarını örnek göstererek "Neden Türklere de serbest dolaşım hakkı tanınmasın" dedi ve bunun yanı sıra insan kaçakçılığına karşı ortak çalışma istedi.
Ahmet Davutoğlu İran'ın "5 artı 1" ülkeleriyle müzakere etmesinin esas olduğunu, İran'ın teklif ettiği gibi müzakerelerin İstanbul'da olmasından memnuniyet duyacağını fakat esas önceliğin müzakere yeri değil müzakerelerin bir an evvel başlaması olması gerektiğini söyledi.
Davutoğlu, “Hiç bir tarafın yakınında değiliz, uluslararası anlaşmalara uyma koşuluyla her ülkenin nükleer teknolojileri kullanma hakkı var. Biz bu gerginliğin geçmesini istiyoruz ve çözümün diplomatik görüşmelerde olduğuna inanıyoruz" dedi.