17 Ağustos 1999 Depremi'nin ardından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından depremin ikinci yıl dönümünde yaptırılan müze, inşaat zeminindeki sorun sebebiyle 2004 yılına kadar açılamamış, çürümeye terk edilmişti. 2004 yılında Adapazarı Belediyesi'ne devredilen müze yeniden onarılarak Deprem Kültür Müzesi ismiyle hizmete açıldı.
Dünyadaki benzerleri arasında ilk 4 arasında gösterilen Sakarya Deprem Müzesi, ilginç mimarisiyle de dikkat çekiyor. Yıkık duvarları, eğik kolonları ve gözük şeklinde inşa edilen müzenin iç düzenlemesi de depremin tüm acılarını yansıtıyor. İç dizaynı bir sanat galerisi şeklinde yapılan müzede şehrin deprem öncesi ve sonrası fotoğrafları yer alıyor.
Bir bina enkazının da canlandırıldığı müzede en büyük ilgiyi yapay deprem platformu çekiyor. Makinelerle 7,4 büyüklüğünde yapay deprem oluşturabilecek şekilde tasarlanan platformda, plastik eşyalarla depremin tüm etkileri izlenebiliyor. Müzeye gelen ziyaretçiler 7,4'lük sarsıntı yaşadıktan sonra bu müzeyi hayatı boyunca unutmuyor. Ayrıca, müzenin bir bölümünde depremde hayatını kaybeden 3 bin 891 kişinin isimlerinin yer aldığı küçük bir kristal anıt bulunuyor.
Adapazarı Belediyesi yetkilileri, gerek yurt içi ve gerekse yurt dışından müzenin ziyaretçi çektiğini belirtiyor.