BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, (AFAD) dün saat 22.00 itibariyle Erciş Depremi’nde 521 kişinin öldüğünü, 1650 kişinin yaralandığını açıkladı. Depremde yaşamını yitiren öğretmen sayısı 63’e yükseldi.
Deprem bölgesinde havanın soğuması ve zaman zaman da yağmurun etkili olması nedeniyle depremzedeler güç şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. En vahim haberse Van Valisi’nden geldi. Van Valisi Münir Karaloğlu, 2 bin 200 konutun kullanılamaz halde olduğunu belirttiği köylerde henüz bir çalışmanın olmadığını söyledi. Kışın Van’da çok sert geçtiğinin altını çizen Karaloğlu, “Kışı çadırda geçirme imkanımız yok. Önce prefabrik ev daha sonrada kalıcı konutlar yapılmalı” dedi.
269 hastaya nakil
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında “Birliğe Çağrı Platformu” üyesi 23 STK Başkanı Van’a giderek incelemelerde bulundu. İlk olarak Van’da bulunan Sivil Savunma Bölge Müdürlüğü’ndeki kriz merkezini ziyaret eden platform üyelerine bölgedeki durumu anlatan Vali Münir Karaloğlu, il merkezinde 6 binanın tamamen yıkıldığını, 3 binada arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, Erciş’te ise 85 binanın yıkıldığını 65 binada çalışmaların devam ettiğini anlattı. Karaloğlu, Erciş’te 1709 kişinin arama kurtarma çalışmasında görev yaptığını belirterek, 6 helikopterin, 2 ambulans uçağın çevre illere 269 hastayı nakil ettiğini söyledi.
Göç hazırlığı var
Halen çadır almayanlar evlerinin çevresine kurdukları derme çatma baraka ve naylondan yapılan barınaklarda yaşamlarını sürdürmeye çalışırken çocukların hastalanmaya başladığı belirtildi. Depremde evleri ağır hasar gören aileler yıkılmak üzere olan evlerine girerek eşyalarını binalardan çıkarmaya çalışıyor. Bazı kişiler balkon ve pencerelerden halatlara bağladıkları eşyalarını sarkıtarak kurtarmaya çalışırken bazı aileler başka kentlere göç etmeye hazırlanıyor.
Hastaların durumu iyi
Depremin ardından Türkiye’nin dört bir yanından bölgeye gelen sağlık ekipleri, yoğun bir çalışma yürütüyor. Erciş ilçe spor salonunda oluşturulan Sahra Hastanesi’ndeki sağlık organizasyonundan sorumlu İstanbul Sağlık Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Doğaç Niyazi Özçelik, “Transfer ve nakil çalışmalarında görev alıyoruz, 2 bölgede hastane kurduk, 1’i poliklinik, 3 bölgede hizmet veriyoruz. Kalbi durmuş pek çok hastayı çevirdik. Yoğun bakımlara gönderdik. Kurtardığımız hastaların pek çoğunu yaşattık” dedi.