Türkiye, Terörle Mücadele Master Planı ile terörle mücadele stratejisinde köklü değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Hazırlanacak eylem planıyla tüm devlet kurumlarının bu mücadeleye katkıda bulunması hedefleniyor.
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı başkanlığında hayata geçirilecek Terörle Mücadele Master Planı kapsamında devlet çatısı altında yer alan tüm kurum ve kuruluşlar, "teröristle değil terörizmle mücadelenin ön planda olacağı" bir eylem planının parçası olacak. Kurum ve kuruluşlar, önce terörden zarar gören bölgelerdeki durumu değerlendirerek ihtiyacı tespit edecek, daha sonra ise hazırlayacakları raporlar ile hedef ve vizyonlarını belirleyecek.
Raporların Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı bünyesinde toplanmasının ardından hazırlanacak Terörle Mücadele Master Planı eyleme dönüşecek. Bu kapsamda eğitimden sağlığa, imar ve şehir yapılanmalarından enerji ve sosyal yardımlara kadar hazırlanacak projelerle terörle mücadelenin sivil ayağı oluşturulacak.
Tüm bakanlıklar ile onlara bağlı kurum ve kuruluşlar, kendi alanlarını ilgilendiren konularda planlar hazırlayacak. Bu planlar kapsamında hazırlanan projeler zamana yayılmadan sürelere bağlı olarak hayata geçirilecek. Bunların tümü, "Terörle Mücadele Master Planı" çatısı altında tek bir planı ortaya koyacak.
Vatandaş devletinin yanında
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan güvenlik kaynakları, terör faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelerde periyodik saha araştırmaları yaptıklarını ve bu araştırmalardan önemli sonuçlar elde ettiklerini açıkladı.
Bölgedeki vatandaşların bin yıllık birlikteliği özümsediğini belirten yetkililer, bu durumun terörle mücadelenin omurgasını oluşturduğunu ifade etti.
Yetkililer, yeni eylem planıyla "sivrisinekleri öldürmek kadar bataklığın kurutulmasının da" amaçlandığını vurguladı.