Tunus'un 23 yıldır liderliğini yürüten Zeynel Bin Abidin Ali gıda zammını geri çekti. Ancak halkın tepkisi dinmedi.
Yaklaşık 1 ay sonunda Tunus İçişleri Bakanlığı önünde toplanan göstericilerin hedefinde, Bin Ali vardı. Eylemciler "defol Bin Ali" sloganları attı. Polisin müdahalesi sertti.
Olaylar üzerine Bin Ali Tunus ülkeyi terketti.
Suudi Arabistan devlet haber ajansı, Bin Ali'nin ailesiyle birlikte ülkeye geldiğini duyurdu.
Haberde, "Krallık, Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali ve eşinin gelişini hoş karşıladı" ifadesi kullanıldı.
Bin Ali'nin Suudi Arabistan'da olduğu Kral Abdullah'ın ofisinden yapılan bir açıklamayla da doğrulandı.
Açıklamada, Bin Ali'yi ülkeye kabul etme kararının, "Tunus halkının içinde bulunduğu istisnai durum göz önünde tutularak" ve "Tunus halkı için barış ve güvenlik temmenisiyle alındığı" belirtildi.
Tunus'ta 3 gazeteci serbest
Yıllardır yönetimde olan Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'yi ülkeyi terk etmek zorunda bırakan protesto gösterilerine sahne olan Tunus'ta, gözaltına alınan 3 gazetecinin serbest bırakıldığı bildirildi.
Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 7 Ocakta gözaltına alınan iki blog yazarının ve salı günü evinden alınan bir radyo muhabirinin serbest bırakıldığını duyurdu.
CPJ, 2008'deki işçi protestolarına ilişkin haberi nedeniyle 4 yıl hapis cezasına çarptırılan diğer bir gazetecinin de serbest bırakılması çağrısında bulundu.
TEPKİLER
Bazı Arap ülkelerinde eylemciler, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan hükümet karşıtı protestoları memnuniyetle karşılarken, bu başkaldırının, baskıcı rejimlere sahip olmakla suçlanan diğer ülkelerde benzer değişim umudunu doğurduğunu düşünüyor.
Dün internette, sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook'un yanı sıra blogları dolduran binlerce mesajda, Tunus halkı kutlanırken, çok sayıda kişi, profil resimlerine Tunus bayrakları koydu.
Mısır'da 30 yıldır iktidarda bulunan Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek liderliğindeki rejime karşı onlarca Mısırlı eylemci, Tunus'un Kahire Büyükelçiliği önünde dans ederek, "Bin Ali, Mübarek'e, onun için de bir uçak beklediğini söyle" sloganları attı.
Mısırlı insan hakları eylemcisi Hüssam Bahgat, Tunus'ta hükümetin düştüğüne ilişkin haberlerden gözlerini alamadığını ve halkının da bir gün aynı şeyi yapabileceğini umduğunu söyledi.
Bahgat, "Tunus ile ilgili önemli olan şey, rejim günler önce tam anlamıyla sarsılmaz görünüyordu ve sonunda tek bir Batı ülkesi parmağını sokmadan demokrasi üstün geldi" diye konuştu.
Hüssam Bahgat, Tunus'taki olayların, liderlerin sıklıkla bir ömür boyu iktidarda kaldığı bir bölgede muhalefet liderlerinin güvenini artıracağını belirterek, "Tunus'ta olanlar, Mısır'da değişim amacına hayal edilmeyecek ivme kazandıracak" dedi.
Sudanlı muhalif lider Meryem El Sadık da Tunus'taki isyanla ilgili karmaşık duygular içinde olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı'nın iktidardan gönderilmesinden ötürü heyecanlı, kendi halkının aynısını yapmamasından ötürü de üzgün olduğunu söyledi.