Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans öğrencileri Arif Usta, Fatih Çalışır ve Anıl Armağan, geliştirdikleri yazılım ile kahve falını bilgisayar ortamına taşıdı.
Bitirme tezi olarak yaptıkları programa “Falcı” ismini veren mühendislerden Anıl Armağan, yazılımın içerisinde 350'nin üzerinde objenin bine yakın farklı resminin olduğunu ifade ederek, programın internetten bağımsız olarak telefona indirilen programla çalıştığını kaydetti. Armağan, programın işleyişini anlatarak, “Telefondan ‘Falcı’ programı açıldıktan sonra falıma bak butonuna basıyoruz ve ardından kamera otomatik açılıyor. Fincanı, ekranda çıkan kırmızı elipse yerleştiriyoruz ve ekran tıklanarak fincanın fotoğrafı çekiyoruz. Sistem yaklaşık 20-30 saniye içerisinde kahvede çıkan objeleri buluyor ve yorumluyor” dedi.
Projenin diğer detaylarına ilişkin bilgi veren Yazılım Mühendisi Arif Usta, Kahve Falı Projesi’nin yanı sıra Bilgisayar Mühendisliği alanında da iyi argümanların olduğunu dile getirerek, “Fotoğrafları çektikten sonra objeleri çıkarabilmek adına resim işlemeciliği dediğimiz bir uygulamayı kullandık. Bu objeler çıkarıldıktan sonra datamızda önceden kaydettiğimiz ve falcılara yorumlattığımız objeleri eşleştirmek adına veri işlemeciliği ve bilgisayar öğrenme metotları kullandık” ifadesini kullandı.
FALDAKİ OBJELERE PROFESYONEL YORUMLAMA
Kahve Falı Projesi’nin yorumlama aşamasında profesyonel yardım aldıklarını belirten Usta, kafelere giderek falcılardan yardım aldıklarını ve objeleri onlara yorumlattıklarını söyledi. Projenin geliştirilmesi aşamasında büyük keyif aldıklarını ifade eden Usta, yaşadıkları enteresan olayları da anlatarak, “Projeyi geliştirirken deneme aşamasında ilk önümüze çıkan obje ejderhaydı ve fallarda çok sık rastlanan bir obje olmadığı için de görünce yadırgadık. Ama bizim projenin önemli olan kısımlarından bir tanesi de falcıların akıllarında olmayan objeleri de getirmemiz ve çok farklı objeleri de yorumlatabilmemiz” diye konuştu.
Kahve Falı Projesi’ni geliştirmek istediklerini söyleyen Usta, “Fal bakarken falın bir kısmı geleceği bir kısmı da geçmişi temsil ediyor. Bizim programımızda sadece günümüz ele alınıyor. Bu konuda bir yenilik getirebiliriz. İkincisi, birden fazla objenin aynı anda bulunma durumlarını farklı ele alıp, farklı yorumlar sunmayı planlıyoruz ve yazılı olan yorumları sesli olarak yapma planımız var, yorumları falcının sesinden yapmak kullanıcıların ilgisini çekecektir” şeklinde konuştu.