27.5 hektarlık alanın devri için düzenlenen törene Başbakan İrsen Küçük, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, LTB Başkanı Bulutoğluları ve bazı milletvekilleri ile AB Genişleme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Joost Korte, AB Koordinasyon Merkezi yetkilileri, proje sorumluları, bazı çevre örgütlerinin temsilcileri ve Bayraktar Ortaokulu’ndan öğrenciler katıldı.
ERÇİN
Törende ilk konuşmayı yapan Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Erhan Erçin, 2 yıl önce aynı yerde projenin başlangıcının yapıldığını hatırlattı ve bugün katı atık alanının bu hali alacağının o günlerde hayal edilemediğini ifade etti.
AB’nin katı atıkların rehabilitasyonu için sürekli çalışma içinde olduğunu belirten Erçin, bugün KKTC makamlarına teslim edilecek projenin kontrolü ve sürekliliğinin sağlanmasının ileride AB’den ayrılacak kaynakların devamlılığı açısından önemli olduğunu bildirdi.
KORTE
AB Genişleme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Joost Korte de, Bayraktar Ortaokulundan öğrencileri da törende görmekten mutluluk uyduğunu belirterek başladığı konuşmasında projenin tamamlanmasının AB’yi gururlandırdığını, bu gururun Kıbrıs Türk halkının kirlilik, koku, yangın ve dumandan dolayı yaşadığı sıkıntıların son bulmasından dolayı yaşandığını ifade etti.
Korte, çöplük alanının gösterdiği gelişimin fotoğraflarını da panodan göstererek, KKTC’deki yaşam koşullarının iyileştirilmesi için 259 Milyon Euro olarak planlanan mali yardım içerisinde; söz konusu projenin bir “mihenk taşı” olduğunu kaydetti ve önümüzdeki dönemde benzer projelerin devamının geleceğini kaydetti.
Korte, bunun, Kıbrıslı Türklerin AB’ye katılım isteğinin ne denli tanındığını da gösterdiğini ifade ederek, Kıbrıslı Türkleri izolasyondan kurtarma, ekonomik gelişimini sağlama ve bu yolla Kıbrıs’ta yeniden birleşmeyi gerçekleştirme adına gerçekleştirilen projelerin AB’de vergi ödeyen insanları da mutlu ettiğini söyledi.
Korte, bu hafta AB’de gerçekleştirilecek bir toplantıda ek 28 Milyon Euro’luk bir paketin daha bu yardımlara ekleneceğini hatırlatarak, bu şekilde Kuzey Kıbrıs’taki ofisin çalışmalarını sürdürmeye devam edebileceğini kaydetti.
KKTC’deki katı atıkların ıslahı için 20 Milyon Euro harcandığını kaydeden Korte, Kıbrıslı Türklerin bu projeleri teslim almasının ardından en iyi şekilde yöneteceklerine inandığını da söyledi.
BULUTOĞLULARI
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Cemal Bulutoğluları da belediye başkanı olmasının ardından “25 yıl boyunca çevre felaketine sebep olan alanı piknik alanı yapacağım” dediğini ve herkesin buna güldüğünü söyledi.
Bulutoğluları, belediyenin ağaçlandırdığı bölgede daha sonra devletin AB ile proje gerçekleştirdiğini kaydederek, Dikmen’e 6, Güngör’e 5 ve Haspolat kanalizasyon alanına 9 Milyon Euro harcanarak toplamda tüm projelerin 20 Milyona tamamlandığını belirtti.
Bulutoğluları, çalışmaların başladığı gün sineklerin dolandığı alanda bugün kelebeklerin uçuştuğunu görmenin kendisini sevindirdiğini belirterek “ne mutlu bizlere” ifadelerini kullandı.
ÜSTEL
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, eskiden çöplük olan bölgenin AB tarafından bugün bir bahçeye dönüştürüldüğünü söyledi.
Lefkoşa, Girne, Gönyeli ve Alayköy gibi büyük yerleşim birimlerinden KKTC nüfusunun neredeyse yarısının çöpünün toplandığı alanın kimi zaman pislik ve hastalık tehlikesi, kimi zaman da yangın ve dumanla anıldığını kaydeden Bakan Üstel, AB katkılarıyla gerçekleştirilen projeyle Lefkoşa bölgesi, Hamitköy ve YDÜ’nün bu sıkıntılardan kurtulduğunu söyledi.
Temizliğin ülkenin lokomotif sektörü olan turizmi de olumlu etkileyeceğini kaydeden Üstel, çocukların çevre bilincinin artırılması gerektiğini kaydetti.
Üstel, bölgenin etkin denetiminin yapılabilmesi için kamera sistemlerinin yerleştirildiğini ve kaçak çöp dökenlerin en ağır şekilde cezalandırılacağını da kaydetti.
Çevre Koruma Dairesinin alanın kontrolünü ve idamesini en iyi şekilde yapacağını söyleyen Üstel, bir daha bu tip çevre felaketlerinin ülkede yaşanmayacağını vurguladı.
KÜÇÜK
Başbakan İrsen Küçük da yaptığı konuşmada Kıbrıs Türklerine 50 yıldan beri zor günlerinde hizmet veren özellikle 1955-63 yılları arasında kasabaların dışa açılamaması nedeniyle Dikmen bölgesinde seçilen emektar Dikmen çöplüğünün bugün devre dışı kaldığını kaydetti.
Burada meydana gelen yangınların özellikle Lefkoşa-Girne arası seyahat edenleri ve turizmi olumsuz etkilediğini ifade eden Küçük, AB’nin devletin sağlayamadığı bir teknolojiyi sağlayarak “kangren” olan ve ülkede kanser vakalarını da artırma potansiyeli bulunan sorunu çözdüğünü bildirdi.
Bütçeye Dikmen, Güngör ve Haspolat’ın bakım onarım ve idame ödeneklerinin konulduğunu açıklayan Küçük, bütçede AB Koordinasyon Merkezi’nin çalışmalarına ayrılan ödeneğin de artırıldığını, bunun Kıbrıslı Türklerin AB’yi ne kadar istediğinin ufak bir göstergesi olduğunu söyledi.
Daha önce yaptığı konuşmalarda Kıbrıs’ta yapılacak AB projelerinin her iki tarafta aynı şekilde ve eş zamanlı yapılması gerektiğini belirttiğini de söyleyen Küçük, 2013 yılında Rum ve Türk taraflarında hayvan hastalıklarıyla ilgili yeni bir projenin eş zamanlı başlatılacak olmasından dolayı AB yetkililerine teşekkür etti.
“AB’ye kendimizi uzak görmüyoruz, dolayısıyla ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz” diyen Küçük, Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirdiği temaslarda da bunu sıkı sık dile getirdiğini anlattı.
Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılabilmesi için iki tarafın da aynı çabayı ve isteği göstermesi gerektiğini kaydeden Başbakan, Güney Kıbrıs’taki seçimlerin ardından Rum tarafının da Türk tarafı kadar çözümü istemesini umduklarını söyledi.
Küçük, projede emeği geçen ve katkı koyanlara da teşekkür etti.
Küçük’ün konuşmasının ardından Bayraktar Ortaokulu korosu şarkılarını seslendirdi ve tesisin devir-teslimi yapıldı.