Anayasa referandumu sonuçları, dünya basınında da yankı buldu. Reuters haber ajansı sonuçları 'flaş' ibaresi ile duyurdu.
Haberde şu ifadeler yer aldı:
"Türk seçmenler, Pazar günü gerçekleşen referandumda resmi olmayan sonuçlara göre, anayasa değişikliklerini kabul etti. Bu sonuç, gelecek yıl gerçekleşecek genel seçimler öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için kilit bir zafer oldu."
AP ajansı ise haberinde şunları kaydetti:
"Türkler, askeri dönemden kalma anayasada değişiklikler yapılması için referanduma gitti. Hükümetin "tam demokrasiye doğru anahtar bir adım" olarak nitelediği referandumun sonuçları belli olmaya başladı.
Oyların yüzde 92'sinin sayıldığı ülkede seçmenlerin yüzde 58'i değişikliklere 'evet' dedi."
ERDOĞAN'IN İKTİDARI GÜÇLENECEKTİR
BBC ise haberi internet sitesinde, "Türkler anayasa değişikliğini onayladı" başlığı ile duyurdu.
Haberde şu değerlendirmeler yer aldı:
"Türk seçmenler, anayasal değişikliğe güçlü destek verdi. Muhalefete göre İslami kökleri olan iktidar partisi, yargı üzerinde tehlikeli boyutlara varcak bir kontrol sağlamaya çalışıyor. Hükümet ise anayasayı AB standartlarına taşımak istediğini söylüyor.
Resmi açıklamalar da 'evet' sonucunu doğrularsa, bu Erdoğan'ın iktidarını güçlendirecektir."
ORDU VE YARGININ KISITLANMASI DESTEKLENDİ
AFP ise referandum sonuçlarını duyurduğu haberinde "Erken sonuçlar: Türkler ordu ve yargının kısıtlanmasını destekledi" başlığını kullandı.
Haberde, oy sayımının AK Parti'ye verilen desteğin büyük olduğu doğu illerinden başladığına, muhalefetin ise Batı'daki kalabalık şehir merkezlerinde toplandığına dikkat çekildi.
ERDOĞAN İÇİN BİR TESTTİ
El Cezire ise haberi, şöyle duyurdu:
"Türkler yargıyı yeniden şekillendiren, ordunun gücünü frenleyen anayasal değişiklikleri onayladı. Referandum, İslami etki altındaki hükümet ile çoğunlukla ordudaki laik muhalifler arasında bir mücadeleye dönmüştü
Referandum iktidardaki AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için bir test olarak görülüyordu."
ERDOĞAN'IN GALİBİYETİ
Sonuçlar, Yunan basını tarafından da ''Türkiye anayasa değişikliğine 'evet' dedi'' ifadesiyle verildi.
Referandumun sonuçlarının çıkmasının hemen ardından, konuyu okuyuculara taşımaya başlayan internet siteleri, ''Türkler'in yüzde 60'ına yakın bölümü, televizyonların verdiği bilgiye göre hükümetin, yargı gücünün kısıtlanmasını hedef alan anayasa değişikliği önerisine evet dedi'' ifadesini kullandılar.
''Referandumda Erdoğan galibiyeti'' şeklindeki başlıklarla da sunulan haberlerde, Türk analizcilerin, bu tür sonuçların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 2011 seçimleri için destek teşkil ettiğini belirttikleri vurgulandı.
İşte Rus Basınından Referandum Yansımaları
Türkiye'de dün gerçekleşen anayasa değişikliği ile ilgili referandumda halkın yüzde 58'inin 'evet' demesi Rus basınında geniş değerlendirdi. Rusya'nın önde gelen ve tek haber kanalı Rusya 24, anayasa değişikliği ile ilgili referandum sonuçlarını "Türkiye yeni Anayasayı destekledi ve 'demokrasi bayramını' kutluyor" şeklinde verdi.
Muhalefetin referandum inisiyatifini olumsuz nitelediğini ve sert şekilde eleştirdiğini dile getiren Nezavisimaya Gazeta ise tüm öne sürülen iddialara rağmen Türkiye'nin AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından gelişmeye başladığını yazdı. 'Türkiye Anayasa kaderini çözüyor' adlı makalenin yazarı Nikolay Surkov, "AK Parti iktidara geldiği 2002'den bu yana Türkiye ekonomi büyümede ve istikrarda ciddi ilerlemeler sağladı. Partinin iktidar süresinde GSMH üç kat arttı. Bu yüzden iş dünyası, ticari çevreler Erdoğan'a güveniyor ve reformların ülkeye yabancı sermayenin akışının daha da artıracağını umuyor." şeklinde yazdı.
Vz.ru haber portalı Türkiye'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın inisiyatifini desteklediğini yazarak, oylamaya katılan Türkiye halkının büyük çoğunluğu Anayasa'nın değiştirilmesinden yana olduklarını gösterdiğini belirtti.
RBC Daily gazetesi internet sayfasında referandum haberini 'Türkiye AB'ye bir adım yaklaştı' şeklinde verdi. Haberde Avrupa Birliği Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Fül'ün açıklamalarına yer veren gazete, "Reformların Avrupa Birliğine katılım kriterleri için atılan doğru yönde bir adım." ifadelerine yer verdi.
RİA Novosti ajansı da anayasada yapılan değişikliklerin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik ve demokratikleşme yolunda önemli kazanımlar sağlayacağını yazdı.
Kommersant gazetesi 'Türkiye haklarını gözden geçiriyor' adlı yazısıyla AK Parti yetkilerinin 'Referandumla Avrupa kriterlerine daha da yaklaşacağı' sözlerine, muhalefetin ise 'Anayasa değişikliklerinin ülkenin İslamlaşmasına yol açacağı' şeklindeki açıklamalarına atıfta bulundu.
İzvestia gazetesi "Atatürk ilkeleri tehlikede" başlıklı Marina Aleşina imzalı haberde, anayasa değişikliği ile ilgili referandumun Türkiye'yi böldüğü iddia edildi. Haberde, "Türkiye'de bir kesim özgürlüklerin genişletilmesi ve askerlerin etkisinin azaltılmasını isterken, diğerleri değişikliklerin Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerini tehdit ettiğinden emin" değerlendirmesine yer verildi.