Diş Hekimi Seha Özsırkıntı, diş hekimi korkusu (dentafobia) olan hastalarını, tedavi öncesinde rahatlatmak için ilginç bir uygulama başlattı. Özsırkıntı, tedavi olmak için başvuran hastaları arasında korku yaşayanları önce Psikolog Alper Günay ile görüştürüyor.
Bu sırada hastalar önce tedavi görecekleri polikliniği geziyor, ardından da tedavide kullanılacak cihazları tanıyor. Tedavi sırasında hastalara müzik dinletiliyor ve tedavi süreciyle ilgili videolar izlettiriliyor. Tedavi sırasında kullanılan cihazlardan korku duyulması halinde ise devreye giren psikolog, cihazların işlevleri konusunda hastaya bilgi veriyor.
Diş Hekimi Özsırkıntı, yaptığı açıklamada, korkan bazı hastaları geçmişte genel anestezi altında tedavi edebildiklerini ancak bunun da sağlıklı olmadığını kaydetti. Psikolog eşliğinde gerçekleştirdiği tedavi sayesinde hastalarının kısa sürede korkularını yendiklerini, ilerleyen zamanlarda da tedavilerini korkmadan gerçekleştirdiklerini anlatan Özsırkıntı, tedavi sürecini şöyle anlattı:
''Diş hekimi korkusu olan hastalarımı ilk olarak psikolog arkadaşım Alper Günay ile görüştürüyorum. Psikolog ve benimle tedavi olacağı polikliniği gezen hastamıza, poliklinikteki cihazları anlatıyoruz. Burada hastamıza tedavi süreci konusunda bilgi verip, korkularını yenmesinde yardımcı olacak psikolojik desteği sağlıyoruz. Hastalarım en çok dişçi koltuğuna oturmaktan ve tedavi sırasında kullanılan tıbbi gereçlerden çekiniyor. Tedavi öncesinde psikolog arkadaşım, hastamın korkularını yenmek için gerekli anlatımları yapıyor. Daha sonra da tedavi sürecinde hastanın yanında bulunarak psikolojik destek sağlıyor.''
Özsırkıntı, hastalarının tedavideki ikinci veya üçüncü seansta artık psikologa ihtiyaç duymadan tedavi olmak istediklerine dikkati çekti.
KORKU KÜÇÜK YAŞTA BAŞLIYOR
Diş hekimi korkusu olan hastalara danışmanlık yapan Psikolog Alper Günay ise kişilerin küçük yaşta aileleri tarafından doktor veya iğne ile korkutulduğunu, bunun da ilerleyen yıllarda diş hekimi ve tedaviden korkuya yol açtığını kaydetti.
Tedavi sırasında önce tedavi sürecinin gerekliliğini anlattıklarını ifade eden Günay, tedavi sırasında ise nefes egzersizleri, müzik dinletisi ve video gösterimiyle kişinin rahatlamasını sağladığını belirterek, şöyle konuştu:
''Hastalara, dişçi koltuğunu deniz kenarındaki şezlong olarak hayal etmelerini söyleyip, onları rahatlatıyoruz. Bir çok hasta tedavi sırasında ağrı ve acı yaşayacağı endişesi yaşıyor. Tedavi sırasında hastanın kaygılandığı veya korktuğunu hissettiğimizde de nefes egzersizleri ile onu rahatlatıyoruz. Sohbetlerimizde abartı veya durumu olağandan hafif gösterme yoluna da gitmiyoruz. Mesela bir tıbbi cihazdan korkuyorsa, ilk olarak ona cihazın kullanımını anlatıyoruz. Diş tedavisine ara vererek, hastanın tıbbi cihazı tutmasını ve tanımasını sağlıyoruz. Böylelikle korkusunu yeniyor ve daha rahat tedavi oluyor.''
Tedavi gören hastalardan Hatice Manisalı da yaşadığı korku nedeniyle psikolojik danışmanlık hizmeti aldığını, bu sayede kendine olan güveninin arttığını ve artık korkularını yendiğini söyledi.