Rusya gazda indirim yapmaktan azgeçti, BOTAŞ tahkime başvurdu. Rusya'nın indirimden vazgeçmesi doğalgazın maliyetini artıracak, faturalar kabaracak.
RUS GAZINDAN TÜRKİYE ZARARLI ÇIKTI
Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'ın "GerekirseRusya'dan doğalgaz almayız." açıklaması, abonelere pahalıya mal oldu. Kışın yaklaştığı bugünlerde Rusyailk tepki olarak Türkiye'ye verdiği ek doğalgazı kesti, şimdi de yaptığı indirimi iptal etti. Bunun üzerineBOTAŞ, indirim için Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne başvurdu. Bu nedenle yaklaşan kış aylarında vatandaşları, yüksek tutarlı doğalgaz faturaları bekliyor. Çünkü Türkiye, ağır kış dönemlerinde ısınma amaçlı ilave gaz ihtiyacını bu ülkeden alıyor. En fazla doğalgazın ithal edildiği Rusya, indirimden vazgeçtiği için yüksek fiyattan alınan gazın maliyeti de abonelerin faturalarına yansıyacak.
TÜRKİYE NASIL KAYBETTİ?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Aralık 2014'te Türkiye'ye verilen doğalgazda 1 Ocak'tan itibaren yüzde 6 indirim yapılacağını açıklamıştı. Enerji Yönetimi indirimin daha fazla olması için görüşmelere devam etti. Ve bu görüşmeler neticesinde Enerji Bakanı Taner Yıldız, 27 Şubat 2015 günü, "Rusya ile doğalgaz fiyatlarında yüzde 10,25 oranında indirimde anlaşmaya varıldığını" açıkladı. Aynı görüşmelerde ilave 3 milyar metreküp doğalgaz alımı için de mutabakat sağlandı. Ancak Suriye politikaları nedeniyle iki ülke ilişkileri gerilince doğalgazda indirimi iptal oldu. İndirimin iptal olmasıyla BOTAŞ, 29 Aralık 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme süresince BOTAŞ doğalgazı pahalı alıp vatandaşlara satacak. Mahkemeyi kazanması halinde, Gazprom'a ödenen fazla tutar geri alınacak. Ancak indirim alınsa bile geriye dönük olarak abonelere yansımayacak.
ERDOĞAN KONUŞTU RUSYA VAZ GEÇTİ
Rusya'nın Suriye politikası nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'ın 'Gerekirse Rusya'dan doğalgaz almayız.' açıklaması yaptı. Açıklamanın ertesi günü Rusya, Türkiye'ye her yıl verdiği ek doğalgazı bu yıl vermeyeceğini açıkladı. Gazprom ek doğalgazı vermeme dışında, Putin'in Aralık 2014'te Türkiye ziyaretinde "1 Ocak 2015'ten itibaren doğalgazda indirim yaptık." açıklamasına rağmen indirimden de vazgeçti.
TÜRKİYE İLE RUSYA'NIN DOĞALGAZ TİCARETİNİN DURUMU
Türkiye, en fazla doğalgazı Rusya'dan alıyor. Türkiye geçen yıl ithal edilen 49,2 milyar metreküpün 26,9 milyar metreküpünü bu ülkeden aldı. İthal edilen doğalgazın yüzde 48,12'si elektrik üretimi, yüzde 25,40'ı sanayi, yüzde 19,10'u konutlarda kullanıldı. Uzmanlara göre bu yıl Türkiye'de kış sert geçecek. Ağır kışa rağmen aboneler, yüksek fatura ödememek için kombileri kısmak zorunda kalacak. Türkiye, halen en pahalı ikinci doğalgazı Rusya'dan alıyor. 2015 Ocak-Mart fiyat döneminde bin metreküp içinİran'a yaklaşık 431 dolar, Rusya'ya 377 dolar, Azerbaycan'a 290 dolar ödendi.