Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2015-2019 Stratejik Planı'ndan derlenen verilere göre, 2019 yılında faaliyete geçecek doğalgaz depolama tesisleri ile 5,3 milyar metreküp gaz depolanabilecek. Böylece plan dönemi sonunda, doğalgaz depolama kapasitesi yıllık tüketiminin en az yüzde 10'unu karşılayacak düzeye çıkarılacak.
Şu an 2,7 milyar metreküp olan mevcut doğalgaz depolama kapasitesinin 2017'de 3,3 milyar metreküpe, 20 milyon metreküp olan günlük geri üretim kapasitesinin de 40 milyon metreküpe çıkarılması öngörülürken, 2019'da günlük 115 milyon metreküp geri üretim ile 5,3 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.
Stratejik plana göre, daha uzun vadede ise hedef, doğalgaz depolama kapasitesini yıllık tüketimin yüzde 20'sini karşılayabilecek kapasiteye ulaştırmak.
Doğalgaz depolama tesisleri, mevsimlik günlük ve saatlik değişiklikleri düzenlemek, arz-talep dengesizliklerini gidermek amacıyla inşa ediliyor. Aynı zamanda fiyat dalgalanmalarını kontrol etmek ve doğalgaz akışlarında olası arızalara karşı önlem oluşturmak da tesislerin kullanım amaçları arasında yer alıyor.
Tuz Gölü doğalgaz depolama tesisi
Stratejik plana göre, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin Tuz Gölü yakınındaki yeraltı tuz oluşumlarında inşa etmekte olduğu gaz depolama tesisinin toplam kapasitesinin 2017 yılında 500 milyon metreküpe, 2019 yılında ise 1 milyar metreküpe çıkması hedefleniyor.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü tarafından Silivri açıklarında 2007'de faaliyete alınan yeraltı depolama tesisinin kapasitesi 2,7 milyar metreküp, günlük geri üretim kapasitesi de azami 20 milyon metreküp civarında bulunuyor.