Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya’dan yapılan ihracatın yarısından fazlasını meyve sebzenin oluşturduğunu bildirdi. .
Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı yaptığı yazılı açıklamada, 2010 yılının ilk altı ayında gerçekleşen yaş meyve sebze ihracatının 2009 yılına oranla miktar bazında yüzde 21, değer bazında ise yüzde 35 artarak 306 milyon 468 bin 364 dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. Satıcı, yaş meyve sebze ihracatında ilk sırayı Bulgaristan’ın aldığını ifade ederek, Bulgaristan’ı Rusya Federasyonu, Almanya, Romanya ve Ukrayna izlediğini kaydetti.
İHRACATI SIKINTILI GÜNLER BEKLİYOR OLACAK
Ürün bazında yaş meyve sebze ihracatı değerlendirildiğinde, 2009 yılına oranla miktar bazında yüzde 23, dolar bazında ise yüzde 31 artış gösteren domatesin 180 milyon 273 bin 444 dolar ile ilk sıradaki yerini koruduğunu belirten Satıcı açıklamasında şu sözlere yer verdi:
“Domatesi sırasıyla biber, kiraz-vişne ve hıyar-kornişon izledi. Son günlerde ihracatımızda önemli sıkıntıya neden olan özellikle domateste büyük ölçüde kalite ve verim kaybına yol açan Tuta absoluta (domates güvesi) zararlısı nedeniyle Rusya Federasyonu ve Ukrayna gibi ülkelerin aldıkları tedbirler nedeniyle sıkıntılı günler yaşadık. Zararlının yayılması ile ihracat sezonun sonuna doğru karşılaşmamız daha büyük sorunların yaşanmasını önledi. Dolayısıyla önümüzdeki sezon bu zararlıyla mücadeleye karşı gerekli önlemler alınmaz ve üreticilerimiz desteklenmez ise ihracatımızı sıkıntılı günler bekliyor olacak. Yaşanan sıkıntıların artmasıyla birlikte ürünün yurt dışı pazarlar tarafından kabul edilmemesi sonucu iç piyasa fiyatlarında düşüşler kaçınılmaz olacak, dolayısıyla hem ihracatçı hem de üreticiler büyük kayıplar yaşayacaklar. Bu zararlı ile mücadelede devletin önderliğinde entegre mücadele yöntemlerinin kullanılması ve üreticilere bu konuda gerekli desteklerin sağlanması konusunda Birliğimizce yapılan çalışmalar Tarım ve Köyişleri Bakanlığına iletildi.”
AB ÜLKELERİNDE KALINTI ANALİZİ YAPILMAYA DEVAM EDİYOR
Önemli ve büyük bir pazar olan Avrupa Birliği’ne ihracatta Türkiye’den giden domates, biber, kabak ve armut ürünlerinden numune alınarak kalıntı analizi yapılmaya devam edildiğini belirten Satıcı açıklamasında, “Bu konuda Avrupa Birliği ülkelerine giriş ülkesi olan Bulgaristan’da anlaştığımız bir firma Türk TIR’larının karşılaştığı sorunların azaltılarak ihraç ürünlerinin zamanında ve zarar görmeden hedeflerine ulaştırılması amacıyla, TIR şoförlerine rehberlik ve tercümanlık hizmeti sağlayarak Bulgaristan gümrük kapılarındaki işlemlerin hızlı bir şekilde yürütülmesine ve analiz sonuçlarının takip edilmesine destek oldu.
Ancak, yönetmelikte ifade edilen yüzde 10 oranındaki kontrol sıklığı Bulgar yetkililerince TIR bazında değil ürün bazında uygulanıyor. Dolayısıyla, Bulgaristan kapılarında kontrol sıklığı yüzde 60-70 seviyelerinde. Bu nedenle, Bulgaristan tarafından ihracatçılarımıza yapılan haksızlığı önlemek adına çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca, belge inceleme ücreti, analiz ücreti, analizi sonuçlarının gönderilmesi, numune almak için TIR’ın boşaltılıp yüklenmesi için gerekli ücretler ihracatçılara ekstra yük getirmekle beraber pazarda fiyat açısından rekabet şansımızı zorluyor” sözlerine yer verdi.
|