Türkiye’de ilk kez Antalya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek “Çiçek ve Çocuk” temalı botanik fuarı “EXPO 2016 Antalya”, İstanbul’da devam eden Avrasya’nın en büyük bitki ve peyzaj fuarı Flower Show’da tanıtıldı. Türkiye’nin bugüne kadar üstlendiği en büyük uluslararası organizasyonu EXPO 2016 Antalya, sahip olacağı bitki zenginliği ve donatı alanlarıyla Antalya’ya kalıcı bir miras bırakırken, kent için yeni bir cazibe ve eğlence merkezi de olacak. EXPO 2016 Antalya’nın sunacağı tecrübelerin anlatıldığı fuarda, yerli ve yabancı çok sayıda gazetecinin katıldığı bir basın toplantısı gerçekleştirildi.
EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Levent Murat Danışman, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın en önemli organizasyonlarından birisi olan EXPO 2016 Antalya’ya ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, “EXPO 2016 Antalya çocuklara yönelik dünyadaki ilk ve tek bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda açılacak ve 30 Ekim 2016 tarihine kadar 6 ay süreyle açık kalacak” dedi.
Tarımın Başkentinde Tarım Müzesi
Türkiye’nin ilk EXPO’sunda Türkiye’nin ilk Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi de yer alacak. Başak şeklinde bir mimariyle tasarlanan Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi’nin, 7 bin 457 metrekare alan üzerine inşa edileceğini belirten Danışman, “Türkiye’nin bitki zenginliğinin gösterilmesi amacıyla ülkemizin üç farklı bitki coğrafyasından (İran-Turan, Akdeniz ve Avrupa-Sibirya) bazı doğal bitkiler sergilenecek” diye konuştu.
Görkemiyle EXPO Kulesi
EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Danışman, EXPO 2016 Antalya’nın en gözde projelerinden birinin de 101 metre yüksekliğindeki EXPO Kulesi olduğunu açıkladı. Danışman, kule hakkında şu bilgileri verdi: “Antalya’nın en önemli tarihi eserlerinden biri olan Üçkapılar ve palmiye ağaçlarından esinlenerek tasarlanan EXPO Kulesi’nin yapım çalışmaları hızla devam ediyor. Üç ayrı seyir terasına sahip olacak bu kule yalnızca görselliğiyle değil, inşaat yapım yöntemiyle de gelecekte çok konuşulacak”.
Ülke Bahçeleri Kalıcı Olacak
Bölgede çeşitli cazibe noktaları ve ilgi çekici alanlar oluşturulduğunu aktaran Danışman, “En önemli alanı ise katılımcı ülke bahçeleri ve ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların yer aldığı alan olacak. Ülkeler, yapacakları kalıcı bahçeler ile kendi kültürlerini yüzyıllar boyunca sergileyecekler. EXPO 2016 Antalya sonrası ise ülke bahçelerinin muhafaza edilmesi ve bakımı ülkemiz tarafından yapılacak. EXPO 2016 Antalya, ziyaretçilerine, tüm dünyanın farklı kültürlerini bir arada gösterme imkânı sunmakla birlikte, yapısal ve bitkisel unsurları ile gelecek için bir miras bırakacak” dedi.
Mozaik Kültür Alanı
EXPO’daki Mozaik kültür alanının da büyük ilgi çekeceğini ifade eden Levent Murat Danışman, şöyle devam etti: “Bu alanın yapımı için Kanada, Mosaicultures Internationales de Montreal ile birlikte çalışıyoruz. Mozaik kültür alanı, ülke bahçelerinin önünde ve EXPO Gölü kıyısındaki yaklaşık 15 dönümlük alanda bulunacak. Bu alanda, insanların yararlandığı bitki ve hayvanların kompozisyon içerisinde sergileneceği çeşitli sahneler oluşturulacak.”
EXPO süresince farklı etkinlikler de gerçekleştireceklerini ifade eden Danışman, “EXPO 2016 Antalya organizasyonu için 192 ülkeye davet mektubu gönderdik. Ayrıca 52 uluslararası kuruluş da davet edildi. 42 ülke olumlu görüş bildirdi” diye konuştu.
Toplantıda konuşan Floraholland yetkilisi Monique Heemsque ise, geleceği EXPO 2016 Botanik Fuar’ında Türkiye ile beraber yeşerteceklerini söyleyerek, “Türkiyeli ortaklarımızla beraber Türkiye’nin ihracatına katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.