Klasik Otomobil Ralli Organizasyonu tarafından düzenlenen "Dostluk ve Barış Rallisi" katılımcıları ile eski Hipodrom'da biraraya gelen Bağış, "Siz vazgeçmiyorsunuz, biz de vazgeçmeyeceğiz. Sizin gibi, biz de son durağımıza, Avrupa Birliği'ne ulaşacağız" diye konuştu.
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) tarafından 9 Mayıs Avrupa Günü Etkinlikleri çerçevesinde, bir sivil toplum girişimi olarak desteklenen 2011 Dostluk ve Barış Rallisi'ne 12 ülkeden 355 araçla katılan ralliciler, eski Hipodrom'da bir gece konakladı.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ı sabah saatlerinde karşılayan ralliciler, Bakan'a hediyelerini, iyi dilek mektuplarını ve teşekkür belgelerini sundu. Bir ralli aracıyla, kısa bir süre alanda gezinen Bağış, daha sonra katılımcılara seslendi.
Bağış, "barış dostları" diye hitap ettiği katılımcıların, Türkiye'de bulunmalarından gurur duyduğunu belirterek, 9 Mayıs Avrupa Günü etkinlikleri sırasında Ankara'ya geldiklerini hatırlattı.
"Bana çok sayıda hediye, mesaj ve not ilettiniz. Lütfen benim ülkemin iyi dileklerini ve mesajlarını da kendi dostlarınıza, ailelerinize, yakınlarınıza, komşularınıza iletin" diye konuşan Bağış, Türkiye'nin "doğunun en batılı, batının en doğulu ülkesi" olduğunu kaydetti.
Bağış, katılımcıların bu ülkenin bütün kentlerinde, bütün gittikleri bölgelerde keyifli bir yolculuk geçirmelerini umduğunu söyleyerek, Türkiye'nin her bölgesinde farklı mutfaklar, müzikler ve kültürle karşılaşacaklarını, ancak "Türk halkının nereye giderlerse gitsinler, misafirperverlikle karşılayacağını" belirtti.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, herkesin "Dostluk ve Barış Rallisi"ni yakından izlemesini önererek, bu ekibin 9 Mayıs'ta da büyük bir sürpriz hazırladığını söyledi.
Egemen Bağış, daha sonra Ralli'ye katılan Türk Takımı'nın kaptanı Nadir Serin ile organizasyon komitesi başkanı Willfried Gehr'e birer hediye sundu. Yüzlerce araç sahibi, Bağış'ın start bayrağını sallaması üzerine araçlarına koşarak, son sürat yola çıktı.
DOSTLUK VE BARIŞ İÇİN TAM GAZ
Klasik Otomobil Ralli Organizasyonu tarafından düzenlenen "Dostluk ve Barış Rallisi"nin, Almanya'nın güneyinden başlayarak Ürdün'de sona eren rotasında en uzun güzergahını, Avrupa kıtasında Türkiye oluşturuyor.
Edirne'den Türkiye'ye giriş yapan Ralli, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Kayseri, Kahramanmaraş, Adıyaman, Urfa, Mardin, Gaziantep, Hatay, Adana ve Mersin'den geçecek.
Ralli’ye katılan Türk Takımı'nın kaptanı Nadir Serin, yarışmanın Avrupa ve Asya olmak üzere iki etaptan oluştuğunu kaydederek "Avrupa etabı Almanya başlangıç noktası olmak üzere Türkiye'yi de kapsıyor. Asya etabı ise Mısır'da başlayıp Ürdün'de son buluyor" dedi. Ralli'ye, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 12 Avrupa ülkesinden 111 takım, 666 yarışçı ve 355 otomobil katılıyor.
Ralliciler, Almanya'dan başlangıç noktalarından getirdikleri taşları da, uğradıkları duraklarda sergiliyor. Her takımın kendi renklerine boyadığı taşlar, Ürdün'deki son noktaya "başarı simgesi" gibi götürülüyor.
Rallicilerin kullandığı araçlar son duraklarına ulaştıktan sonra Birleşmiş Milletler'e bağışlanıyor.