Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 kapanış konuşmasında açıklamalarda bulunuyor.
İşte Erdoğan'ın açıklamalarından önemli başlıklar;
Buradan Paris'te meydana gelen saldırıları yeniden kınıyoruz. Ülkeler terörizm karşısında güçlü bir duruş sergiledi. Biz terörizmin ne olduğunu iyi bilen bir ülkeyiz. Teröre karşı üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Teröre karşı ortak bildiri kararlı duruşumuz için oldukça önemlidir.
TERÖRÜN DİNİ, DİLİ YOKTUR
Terörün dini, dili yoktur. Terörü dinle alakalı göstermek insanlara hakarettir. Biz tüm terör örgütlerine. Biz 2,5 milyon mülteciyi barındırıyoruz. Çevremizde artık yönetilemez hale gelmiş ülkeler ortaya çıktı. Suriye bu konuda en çok öne çıkan yerdir.
Küresel barış ve istikrar sağlanmadan güçlü bir küresel ekonomiden bahsetmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla G-20'nin küresel istikrarı doğrudan etkileyen meseleleri görmezden gelmek gibi bir lüksü olamaz.
Biz Türkiye olarak terörizmin ne olduğunu çok iyi bilen bunun ağır sonuçlarıyla 1970'li yıllardan beri yüzleşen bir ülkeyiz. Terörle mücadele konusunda uluslararası işbirliği noktasında üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğumuzu bütün dostlara ifade ettik. Bu mücadele samimi bir uluslararası işbirliği ve dayanışmayı gerektirir. Terörizmle mücadele konusunda G-20 liderleri şunu bir defa kabul etmişlerdir ki, burada ortak bir bildiri bu konudaki kararlı duruşumuzu koyması bakımından da önem ifade etmektedir.
Terörün dini, milliyeti, ırkı yoktur. Terörizmi herhangi bir dinle ilişkili hale getirmek son derece yanlış olduğu gibi böyle bir tavır o dinin mensuplarına yapılacak en büyük hakarettir.
Zira bütün dinler için hayat hakkı kutsaldır. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaksızın bu tehditle kararlı şekilde mücadele edilmelidir. Bu örgütler arasında ayrım yapan herkes, her ülke bizim gözümüzde terörizmle mücadele konusunda büyük bir hata içindedir.
Biz DAİŞ terörüne karşı da El Kaide, PKK, Boko Haram, PYD, YPG, DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı da aynı kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. Uluslararası alanda da terör örgütleriyle etkin bir iş birliği sağlamak için somut adımlar atılması gerekiyor.
G-20 liderleri olarak terör örgütleriyle ayrım gözetmeksizin mücadele etmek konusunda beraber olduğumuzu gördük. Özellikle G-20'de temsil edilen ve içinde bizim de bulunduğumuz Müslüman liderler olarak İslam'la hiçbir ilgisi olmayan DAİŞ terörüne ve vahşetine karşı ortak sorumluluklar üzerinde durduk.
ESED'İN SURİYE GELECEĞİNDE YERİ YOKTUR
Bölgemizde ve dünyanın farklı köşelerinde meydana gelen çatışmalar hepimizi yakından etkiliyor. Çevremizde artık yönetilemeyen hale gelmiş ülkeler ortaya çıktı. Suriye bu konuda en fazla öne çıkan yerdir. Suriye'de yaşanan dramın etkilerini ilk günden beri çok yakından hissediyoruz. Türkiye bugün 2,2 milyonu Suriyeli ve 300 bini Iraklı olmak üzere 2,5 milyon mülteciyi topraklarında barındırıyor. Bu mağdur insanların tamamına biz kapılarımızı açtık. Bu bizim için bir insanlık vazifesidir. Ancak karşı karşıya bulunduğumuz sorun bir ülkenin tek başına üstesinden gelebileceği boyutunu aşmıştır.
Suriye'de herkesin kabul edebileceği bir çözüm üzerinde uzlaşılmadan göçmenler ve terörizm başta olmak üzere bu sorunların üstesinden gelinemez. Uluslararası toplumun etkin bir işbirliği yapması gerekiyor.
Kendi halkını katleden Esed'in Suriye geleceğinde yeri yoktur. Olamaz. Esed bu şansını çoktan kaybetmiştir.
G-20 olarak bu konuda dünyaya örnek teşkil etmeliyiz. Suriye'de atılması gereken adımlar daha fazla geciktirilmeden hayata geçirilmelidir. Bunu başarabilsek daha iyi bir gelecek konusunda insanlığın umut beslemesine katkı sağlamış oluruz.
KAPSAYICILIK, UYGULAMA VE YATIRIM
Biz dönem başkanı olarak önceliklerimizi 3 temel kavram etrafında tanımladık. Bu kavramlar; kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlardır.
Zirvede dövizdeki sert hareketleri de ele aldık. Dönem başkanı olarak artık konuşma değil, uygulama zamanıdır dedik ve kapsamlı bir izleme mekanizması oluşturduk. Hesap verilebirlirlik raporu ilk kez hazırlandı.Büyümeye ilişkin durumu izleyeceğiz. Yartırımların canlandırılması konuşunda görüş birliği içinde olduk. Kamu ve özel sektör arasında etkin bir işbirliği çok önemlidir. Kamu ve özel sektör arasında etkin işbirliği şarttır.
G20 zenginler kulübü değildir. Zirvede gıda güvenliğini de gündemimize aldık.
Zirve sonuçlarının hayırlı olmasını diliyorum. Katılan devlet başkanlarına teşekkürlerimi sunuyorum.