Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anavatan Türkiye’nin her zaman yanı başlarında olduğunu, bunun en büyük güvenceleri olduğunu ifade etti ve “Biliyoruz ki her sıkıştığımız anda Türkiye yardım elini uzatacaktır ama sizin de yapmanız gerekenleri yaptığınız zaman Türkiye’den kaynak isteme durumunuz olabilir. Onun için hükümet edenlere de büyük sorumluluklar düşmektedir” diye konuştu.
Hasat zamanı geldiği için yağan yağmurların zamansız olduğunu, Kıbrıs’ta Ocak-Şubat aylarında yağmur istendiğini söyleyen Eroğlu, kuraklık ve iklim şartlarından dolayı KKTC’de kuraklık tazminatı ödemesi bulunduğunu belirtti ve “İnşallah hükümet edenler hayvancıyı ve çiftçiyi memnun edecek tazminatı ödeyebilirler” diye konuştu.
Heyete Kıbrıs konusuyla ilgili bilgiler de veren Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı süratle müzakerelerin bir an önce başlamasını isterken Rum tarafının sonbahardan, Eylül-Ekim’den bahsettiğini kaydetti ve 29 Mayıs’ta Rum Lider Anastasiadis’le bir araya geleceklerini, yol haritalarını çizebilirlerse bunun da bir başarı olaciağını belirtti.
MEHMET YENİ
Ziyarette konuşan Dernek Başkanı Mehmet Yeni, kabulden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve hazırlanan bir program dahilinde Kuzey Kıbrıs’ı gezeceklerini, Kıbrıs Türk halkını tanımak istediklerini söyledi.
KKTC’nin ne durumda olduğunu, Kıbrıs konusunu, bir çözüme ulaşılıp ulaşılamayacağını merak ettiklerini belirten Yeni, Kıbrıs konusunu uzaktan takip ettiklerini de kaydetti. Kuzey Kıbrıs’ın her geçen gün önemli yol kat ettiğini görebildiklerini belirten Yeni, önemli bir çok mesele olduğunu, bunlardan en önemlisi olan güvenliğin halledildiğini, ekonominin her geçen gün düzeldiğini, su sorununun ise 2014’te biteceğini ifade etti.
Bir sonraki gelişlerinde Kuzey Kıbrıs’ı çok daha güzel, müreffeh olarak görmek ve daha mutlu insanlarla karşılaşmak istediklerini dile getiren Yeni, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu takdir ettiklerini de belirtti.
EROĞLU
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve konuklarına Kuzey Kıbrıs’ta bulunacakları süre zarfında merak ettikleri yerleri gezip görme ve inceleme yapma fırsatı bulmalarını diledi.
Merak ettiklerini yerinde gözlemleme fırsatı bulmalarının önemine de işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının bugünkü duruma kolay gelmediğini, bir çok sıkıntıyı ve zor günü geride bıraktıklarını söyledi.
Devlet hayatında bir takım sıkıntıların zaman zaman olabileceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün ekonomik anlamda sıkıntıları olsa da bir çok sıkıntıyı geride bıraktıklarının, nereden nereye gelindiğinin görülebileceğini kaydetti.
1974 Mutlu Barış Harekatı gerçekleşinceye kadar büyük sıkıntılar yaşadıklarını, yokluklar içerisinde mücadele ettiklerini kaydeden Eroğlu, günü hayatta geçirmek ve “nasıl olsa Türkiye gelecek” beklentisi içerisinde mücadelelerini devam ettirme uğraşı içerisinde olduklarını söyledi.
“GEÇMİŞİ UNUTMAMAK ÖNEMLİ ANCAK SAPLANIP KALMAYA GEREK YOK”
Geçmişi unutmamanın önemli olduğunu, geçmişte yaşananları ortadan kaldıracak daha güzel günleri halka sunmanın önemli olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Eroğlu, ancak saplanıp da kalmaya gerek olmadığını kaydetti.
Sadece Türkiye tarafından tanınıyor olsa da KKTC’nin bir devlet olduğunu fakat karşılarında yıllarca Kıbrıs’ta Türk halkının varlığını hazmedemeyenler bulunduğunu, onlarla müzakere masasında Kıbrıs sorununa bir anlaşma bulmak için uğraş verdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “45 yıldır süren müzakereler var ancak ortada bir anlaşma yok. İnşallah yeni dönemde bir anlaşma olur diye düşünüyoruz. Türkiye’nin çok da güçlü olduğu bir dönemde” diye konuştu.
Eroğlu, dünyada Kıbrıs sorunuyla doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilenenlerin, gerçeği, Kıbrıs Türk halkının mücadelesini, iki devlet gerçeğini görmesini ve iki halkın barış içerisinde yan yana yaşayabileceği bir imkanı yaratmak için onların da katkı sağlamasını arzu ettiklerini kaydetti.
KKTC’nin birçok alanda ambargolar altında olduğunu dile getiren Eroğlu, Kıbrıs Türk halkına bu ambargoları uygulayanların, “Kıbrıs sorununu çözün” dediğini, bu uygulamalar devam ettiği sürece karşı tarafın bir çözüm anlayışı içerisinde olmasının zor olduğunu söyledi.
Eroğlu Kıbrıs Türk tarafında bir çözüm iradesi olduğunun ancak karşı tarafta olmadığını da vurguladı ve Rum tarafının ikna edilmesi gerektiğini, anlaşma yapmamak için yıllardan beridir direnen bir zihniyetle karşı karşıya olduklarını kaydetti.
“HER ŞEYİ TÜRKLERİN VERECEĞİ RUMLARIN HER İSTEDİĞİNİ ALACAĞI ŞEKLİNDE ANLAŞMA…”
Her şeyi Türklerin vereceği, Rumların her istediğini alacağı şeklinde bir anlaşmanın yaşanamayacağını da vurgulayan Eroğlu, karşılıklı al-verlerle, karşılıklı özverilerle ancak bir anlaşma yolu bulunabileceğini dile getirdi.