Ekonomi uzmanlarına göre Afrika liderleri, Avrupa Birliği (AB) ekonomisinin sadece yüzde 2,7'sini oluşturan Yunanistan krizinin, ortak para birimini kullanan Euro Bölgesi'ni ne boyutta tehdit ettiğini görünce tekrar düşünmek zorunda kaldı.
Doğu Afrika İşbirliği Bakanlığı Daimi Sekreteri David Nalo, birliğin geleceği ile ilgili yaptığı açıklamada, "Yunanistan krizi bize, ortak para birimini kullanan ekonomilerin nasıl yönetileceği konusunda önemli dersler vermiştir. Bir ülkede yapılan yanlışların bütün bölgeyi nasıl etkilediğini görmüş olduk." dedi. Nalo sözlerini, "Birliğe katılacak diğer ekonomilerin derin yönetim sorunlarını iyice anlamak için ortak paraya geçmek konusunda biraz daha ihtiyatlı olmakta yarar var." şeklinde tamamladı.
Geçen hafta ortak pazara geçen Doğu Afrika ülkeleri, birleşme planının ikinci aşaması olarak 2012'de ortak para birimine geçecekti.
Bölgeden gelen bilgilere göre, Afrika liderlerinin düşündüren en önemli konu, Doğu Afrika Para Birliği'nin akıl hocasının Avrupa Merkez Bankası olması.
Kenya Şilini'nin Doğu Afrika'daki en sağlam ve güçlü para birimi olduğunu açıklayan bölge ekonomistleri, hali hazırda birçok ülkesin zaten Şilini yaygınca kullandığını, euro tecrübesinin yaşanmaması için projenin tekrar gözden geçirilmesi üzerinde duruyorlar.