Son zamanlarda boşanma oranlarının arttığına dikkat çeken Kayseri 3. Aile Mahkemesi Hakimi Ali Akın, Türkiye genelinde ayda binlerce kişinin boşandığını ve özellikle boşanma sebeplerinin başında sosyal paylaşım ve sohbet sitelerinin geldiğini kaydetti.
Akın, teknolojinin gelişmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, bunun kötü yönde kullanılması halinde birçok tehlike ile karşı karşıya kalınabildiğini belirtti. En çok aldatma ve şiddet nedenlerinden ötürü boşanma davalarının açıldığını belirten Akın, "Son zamanlarda boşanmalar çok arttı. Ocak ayından beri, bin 400 boşanma davasına bakıyoruz. Boşanma oranları hızla artıyor. Burada 4 aile mahkemesi var. Toplam 3 bin civarında davaya bakılmış. Bu davalar içinde 2 bin 500 boşanma var. Çoğu da kabul ile sonuçlanmış. Son 3-4 yılda boşanma oranları arttı. Her gün boşanmak için gelenlerin sayısı artıyor. Ekonomik sıkıntıdan dolayı boşanma çok değil. Aldatma ve şiddetten dolayı boşanmalar oluyor" dedi.
Şiddet ve aldatmanın en yaygın boşanma sebeplerinden olduğunu söyleyen Akın, "Kayseri gibi bir ilde aldatma oranlarının bu denli çok olmasını hem kınıyor hem de şaşırıyorum. Aldatan bayan ve erkek oranı eşit durumda. Önceleri erkekler çok aldatıyordu. Şimdilerde ise bayanlarda da aldatma çok fazla. Genelde de maço diye hitap ettiğimiz erkeklerin eşleri çok aldatıyor. Bayanlar beklediği sevgiyi ve ilgiyi göremeyince başka şeylere yöneliyorlar. Eşlerinde bulamadıklarını başka insanlarda ya da başka
şeylerde bulmaya çalışıyorlar. Maço erkeklerin kadınları daha çok intikam duygusuyla hareket ediyor. Bu tarz adamlar eşlerini dövüyorlar. Bayanlar da intikam almak için aldatmaya yöneliyor" şeklinde konuştu.
"SANAL ALEM VE CEP TELEFONLARI EŞLERİ AYIRIYOR"
Facebook, Twitter ve MSN gibi sanal sohbet ortamları yüzünden boşanmaların arttırdığına vurgu yapan Akın, "Sanal sohbet alemleri boşanmaları çok artırıyor. Facebook, MSN gibi sohbet ortamlarından dolayı aldatıldığını söyleyip boşanmak isteyen çok insan var. Facebook'a fotoğraflarını koyuyor eşler. İlk başta masumane duygularla başlıyor bu sohbetler. Ama sonrasında gönül işine kadar gidiyor, içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Masumane başlayan arkadaşlık, aldatmaya kadar gidiyor. Sonuçta eşler aldatıldıklarını söyleyerek boşanmak istiyorlar. Kadınlar kocalarından bekledikleri ilgiyi görmedikleri için internette sohbet ediyorlar. Yatak odalarındaki en mahrem konuları bile konuşmaya başlıyorlar. Kocaları uyutup çıplak olarak kamera açıp konuşmaya başlıyorlar. Devamı geliyor sonra. Bir akıntıya kapılıp gidiyorlar. Önceleri aldatma oranları düşüktü. Kadınların aldatacak yerleri yoktu. Çeşme başlarında konuşurlardı. Şimdi ellerindeki telefonla tuvalette bile konuşuyorlar. Eşlerinin ruhu duymuyor. Bayanların ekonomik özgürlükleri de boşanmayı etkiliyor. 'Benim ekonomik özgürlüğüm var' diyip çekip gidiyorlar. Çok saçma nedenlerden boşanmak isteyenler var. Tuttukları takımlar farklı diye boşanmak isteyenler var. Toplumdaki aile yapısını internet ve cep telefonları bozdu. İnternet ve cep telefonu iyi yönde kullanıldığı takdirde çok iyidir ancak şu günlerde bu genelde kötü yönde kullanılmaya başlandı" ifadelerini kullandı.
Bir boşanma davasının 6 ay ile 1 yıl arasında sonuçlandığını belirten Akın, "Normal bir boşanma davası 6 ay ile 1 yıl arasında biter. Anlaşmalı boşanma davaları geldiği gün sonuçlanır. Anlaşmalı boşanmalarda eşler kendi aralarında anlaşmıştır. Bize anlaştıklarını bildiren yazılı metin gönderirler. Mahkeme zamanı geldiğinde ise hemen ayrılırlar. Boşanmak isteyen çiftlere davetiye gider. Bu çiftlerin boşanma işlerinin hukuki boyutuna girilmez. Boşanmanın tesarraf kısmında anlaşmışlardır. O yüzden 1 günde boşanabiliyorlar" dedi.