Stres günlük hayatımızın önemli bir parçası. İş yerinde ,okulda, sokakta, evde…stres hayatımızın her yerinde.
Bu noktada önemli olan stresi hayatımızdan tamamen yok etmeye çalışmak değil! Onu nasıl görmemiz gerektiğini bilmektir.
Stresle savaşmayacağız, stres bizi başarıya götürecek ve büyütecek tetikleyicidir. Onu yok etmeye çalışmak ayrı bir stres kaynağıdır. Odaklanılması gereken yapmamız gereken iştir.
Peki bakış açımız nasıl olmalı?
Bu durumu, doğadaki diğer canlıların nasıl çözdüğünü gözlemlersek doğru tutumu keşfedebiliriz.
Örneğin; “istakozlar nasıl büyür?
-İstakoz sert bir kabuk içinde yaşayan narin, yumuşak bir dokusu olan canlıdır. İçinde yaşadığı sert kabuk genişlemiyor, büyümüyor!
Peki, İstakoz nasıl büyüyor?
Aslında istakoz büyüdükçe üstündeki kabuk onu sıkıştırıyor. Ve istakoz kendini baskı altında ve rahatsız hissediyor. Kabuğunu atması gerekiyor. Narin yapısından dolayı İstakoz kendini avcı balıklardan ve diğer tehlikelerden korumak için bir kaya parçasının altına giriyor ve orada kabuğunu çıkarıp atıyor.
Bir süre riskleri alarak, stres ve zorluk içinde kayanın altında yeni kabuğu çıkana kadar yaşıyor.
Kabuğu, zamanla büyüdükçe, kabuk rahatsız bir hal veriyor, istakozu stres altına alıyor, istakoz tekrar kayanın altına gidiyor. İstakoz büyümek için bunu sürekli tekrarlıyor. Çünkü büyümek için kabuğunu değiştirmesi gerekiyor.
Öyleyse dikkat edilmesi gereken durum nedir?
-İstakozun büyümesine imkan sağlayan tetikleyici , istakozun rahatsızlık duyması ve stres
altında olmasıdır.
Eğer insanlar gibi istakozların doktorları olsaydı ve onlara ağrılarını hissettirmeyecek ilaçlar verseydi, istakozlar hiçbir zaman büyüyemezlerdi. Doktor ona ağrıkesici ve antidepresanlar verirdi ve kendini iyi hissederdi. Dolayısı ile kabuğunu hiçbir zaman çıkarıp atmazdı.
İşte, “stresli zamanların ve zorlukların” büyümenin bir işareti olan zamanlar olduğunun farkına varmamız gerekiyor. Eğer zorlukları uygun şekilde kullanırsak, zorluklar aracılığıyla büyüyebiliriz.
Sonuç olarak diyebiliriz ki; zorluklar, stresler, kaygı ve endişeler insanın da büyümesini sağlayan tetikleyicilerdir. Önemli olan onlara bakış açımız ve mücadele etmemiz gerektiğini bilmemizdir.
Etki- tepki yasasında, insanın hayata tepki verebilmesi için gereken tetikletici “ETKİ” olmasıdır.
Stres, “Etki olarak” insanı harekete geçiren,başarıya götüren, büyümesini sağlayan yegane tetikleyicidir.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere başarılarımızı ve büyümelerimizi dilerim…
Faik KOÇ
Uzm. Eğitmen