Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   20/25 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Feyzioğlu Gündemi değerlendirdi : “Meleklerimizin katillerinin duruşmasını yakından izliyoruz”
Feyzioğlu Gündemi değerlendirdi : “Meleklerimizin katillerinin duruşmasını yakından izliyoruz”
 
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Adıyaman’daki depremde hayatını kaybeden KKTC vatandaşı “meleklerimizin katillerinin” duruşmasını yakından izlediklerini söyledi.
 
2 Ocak 2024 Salı - 23:47

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Adıyaman’daki depremde hayatını kaybeden KKTC vatandaşı “meleklerimizin katillerinin” duruşmasını yakından izlediklerini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu BRT’de katıldığı Manşet + programında Aziz Karaaziz’in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Feyzioğlu, Türkiye’nin 100 sene sonra Sevr dayatmasıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, TSK’nın da Türkiye topraklarını güvence altına almak için Irak ve Suriye’nin 30 km derinliğinde çok zor bir coğrafyada vatanı koruduğunu kaydetti.
Doğu Akdeniz’deki tüm Türk milletinin menfaatlerini korumak için Libya’da olunduğunu, Azerbaycan’la Karabağ’da bir arada olunduğunu, Balkanlar’da yer alındığını kaydeden Feyzioğlu, Türkiyesiz hiçbir oyun kurulamayacağını, kurulursa da bozma gücüne sahip olunduğunu belirtti.
2023’te yaşanan depreme de işaret eden Büyükelçi, 50 binin üzerindeki deprem şehitlerini andı.
Büyükelçi, depremde KKTC vatandaşlarının da hayatını kaybettiğine işaret ederek, “meleklerimizin katillerinin duruşmasını yakından izliyoruz, adalet bakanımız da izliyor” dedi.
2023’te birçok proje yapıldığını belirten Büyükelçi Feyzioğlu, karayollarındaki sıkıntıların bitirilmek üzere olduğunu kaydetti.
Feyzioğlu, “Türkiye bunları tek başına yapmıyor. Dezenformasyonla zihinleri bulandırmaya çalışıyorlar. Her proje Kıbrıs Türk halkının temsilcileri tarafından TC ile yapılan yıllık iktisadi ve mali işbirliği müzakerelerinde aylarca görüşülmüş ve nihai şekli verilmiş projelerdir. Tüm projeler TC ile KKTC arasında yenilenen anlaşma çerçevesinde yapılıyor” dedi.
Yıllardır KKTC hükümetleri tarafından talep edilen işler kapsamında olan karayolu yapımında 1988-2020 yılı arasında 198 km otoyol yapıldığını, devamının da geldiğini kaydeden Büyükelçi Feyzioğlu, Lefkoşa Kuzey Çevre yolunun tamamlanacağını söyledi.
Büyükelçi, “tüm kamulaştırmayı bitirmek üzereyiz. Kavşak tamamlanacak. Girne'ye gitmek isteyenler Gönyeli’ye dönmeyecek. Kavşak olmadan o yol anlamsız kalıyor. Önemli oranda kamulaştırma miktarı ayırdık. Tarafları masa etrafında topladık. El sıkışıldı. Kısa süre içinde kalanlar da tamamlanacak” dedi.
Türkiye ihalesiyle 434.5 km de tek şeritli yollar yapıldığını, 100’lerce km de köy yolu yapıldığını anlatan Feyzioğlu, Karpaz yolunda iyileştirme yapılması gerektiğini, Ataoğlu ile görüştüklerini, çevrecilerin ve orada yaşayanların da ihtiyaçlarını dikkate alarak oradaki çilenin sona ermesi için hükümetle adım atmayı düşündüklerini söyledi.
Büyükelçi Feyzioğlu, hükümetle görüşerek her yıl önceliği belirlenen köy yollarını yaptıklarını ve yapacaklarını ifade ederek, bu noktada istikrarlı bir şekilde muhatap bulunmasının önemine işaret etti.
2023’te Ercan Havalimanı’nın yeni terminalinin tamamlandığını belirten Feyzioğlu, ufak tefek aksaklıkların olabileceğini ama bunların da zamanla çözümlendiğini söyledi.
Büyükelçi Feyzioğlu, yıllık 1 milyon resmi yolcu kapasitesinden 10 milyona çıkmasının, refah anlamına geldiğini kaydederek, artan yolcu kapasitesinin yeni turizm yatırımlarının yapılabilmesinin önünü açtığını ifade etti.
Sorunlara değil çözümlere odaklanmak gerektiğini belirten Büyükelçi, “Ercan bir başarı öyküsüdür. Su projesi de öyle. 2015’te su akmaya başladı. TC Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük yatırımlarda maliyeti yüksek diye gelmeyin talimatı var. Kıbrıs Türkü’nün hatırına mıdır, KKTC’nin kurumsallaşmasına, egemenliğine bağımsızlığına güç kuvvet katacak mı. siz abana bununla gelin, maliyet hesabıyla değil. Bu büyük bir sözdür. Şu anda TC’de en üst irade Kıbrıs Türkü’nün refahının tüm gücüyle arkasında. Eksik kalan bu projeleri TC ile yapma iradesi gösterildiğinde ilerleniyor. 2023’te bu anlamda birçok proje yapıldı. 2024’te de yapılacak” dedi.
Su konusunda geçen yıl çok büyük yatılımlar yapıldığını, 35 metreküp kullanım suyu olarak büyük bir oranda her yere ulaştığını, kalan kısmın da kısa sürede tamamlanacağını hatırlatan Büyükelçi, “bu su bu sene ilk kez Güzelyurt'ta 1873 dönümlük arazide kullanılmaya başlandı. Tünelle suyu Güzelyurt ovasına verdik. Anavatan suyu ilk kez tarımsal anlamda kullanılmaya başlandı. Bu ilk etap. Şimdi hedef Orta Mesarya” ifadelerini kullandı.
Feyzioğlu, bu yönde kamulaştırmalara başlandığını, 44 km ana çelik boru döşeyerek suyun Orta Mesarya'ya geleceğini, ihalenin de 2023 sonunda yapıldığını, 15 km’nin de tamamlandığını belirtti. Büyükelçi, projenin tamamlanmasının 3 yılı bulmayacağını vurguladı.
Lefkoşa’nın arıtmadan çıkan atık suyunun da Orta Mesarya'ya ulaştırıldığını kaydeden Büyükelçi, hayvancının yem derdini çözmek için DÜÇ’e bin 230 dönüm araziye ilk tohumların atıldığını söyledi.
Metin Feyzioğlu, sadece suyu vermenin yetmediğini belirterek, vahşi sulama ya da plansız ekim yapılmaması gerektiğini kaydetti.
Büyükelçi, “sulayacağız da nasıl? Biz KKTC su ve toprak kaynakları Master Plan projesini başlattık. İlgili uzmanlar tarım arazilerinden örnekler alınıyor, analizler yapılıyor. Hangi toprakta ne yetişir, gübre oranı ne olmalı, sulaması nasıl yapılmalı, TC’de açığı bulunun tarım ürünü ne var. Bu yumuşak iklimde rahat yetişen ama TC’de tarımı kısıtlı olan ürünler tespit ediliyor” dedi.
Göletlerin, dere yatakların temizliğine de başlandığını anlatan Büyükelçi Feyzioğlu, sadece TC’nin gelen suyunun değil buradaki suyun da azami ölçüde kullanımının sağlanması için çalıştıklarını kaydetti.
Büyükelçi, 105 milyon TL kırsal kalkınma desteği verildiğini, doğal afetler nedeniyle zora düşen üreticiye 10 milyon TL kaynak verildiğini, şimdi ise hayvancının 3-4 aylık eksiğini gidermek için yem desteği çerçevesinde 70 milyon TL ayrıldığını anlattı.
Enginar ve narenciyede istilacı bir böcek nedeniyle sıkıntı yaşandığına işaret eden Feyzioğlu, Türkiye’de hastalığın bulunmadığını bu nedenle ürünlerin Türkiye ihracatında sıkıntı yaşandığını kaydetti.
Metin Feyzioğlu, “Türkiye’den 4-5’inde ikinci bir heyet gelecek ve ihracat için nasıl temizleneceğinin denemeleri yapılacak. Umarım olumlu sonuç alırız. Eğer olmazsa da enginarı soyarak ihraç etmeyi deneyeceğiz” dedi.
Enerji konusundaki sorulara cevap veren Büyükelçi Feyzioğlu, KKTC’nin elektrik arz güvenliği sorunu bulunduğunu belirterek, şu andaki sistemin hem çok maliyetli hem yenilenmemiş hem de çevre düşmanı olduğunu söyledi.
Büyükelçi, “burası dünyanın kesintisiz güneş enerjisi alan bir bölgesi. Bizim sabit bir elektriğe ihtiyacımız var. Arz güvenliğini sağlayabilmek için konvansiyonel üretim sistemine de ihtiyaç var” dedi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Hedef sürdürülebilir ve adil dünya
 
Prof.Dr.Ata Atun Yazdı :Dost musunuz Düşman mı?
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
KKTC Başbakanı Ünal Üstel, yeni yıl mesajında 2024 den Umutlu
KKTC Başbakanı Ünal Üstel, yeni yılın, tüm halka ve dünya insanlarına, ...
Tatar: “Geleceğimizi ayrı devlet çatısı altında görüyoruz… Dünya buna saygı duymalı “
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yaşadığı acıları unutmayan Kıbrıs Türk halkının ...
Beşparmak Düşünce Grubu’ndan yabancıların KKTC'de mülk edinmesi konusunda hükümete uyarı
Beşparmak Düşünce Grubu, "yabancıların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ...
Prof.Dr. Ata Atun Yazdı :AB’de Anlaşmazlıklar Devri
KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı,Kıbrıs İlim Üniversitesi Dekanı Prof.Dr. ...
 
 
Erhürman: "Bu memleket kendi ayakları üzerinde durur, kaynak vardır"
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, memleketin ...
Prof.Dr.Ata Atun Yazdı : AB-Türkiye İlişkilerinde Yeni Aşama
KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı,Kıbrıs İlim Üniversitesi Dekanı Prof.Dr. ...
KKTC Meclis Başkanı Töre: “Üretmeyen toplumlar yok olur”
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre üretmeyen toplumların yok olacağını ...
Nikos Hristodulidis Başkan Erdoğan'dan Davet Bekliyor
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis yaptığı açıklamada “Sayın Erdoğan’dan ...
 
 
KKTC Başbakan Üstel :2024 büyük yatırımların ve yeni reformların yılı olacak
KKTC Başbakan Ünal Üstel, 2024 yılının büyük yatırımların ve yeni reformların ...
UBP Genel Sekreter Oğuzhan Hasipoğlu KKTC’nin iç ve dış güvenliği konusunda açıklama
2024 Mali Yılı Bütçesi’nin Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülmesi sırasında ...
UBP Girne Milletvekili Dr.Hasan Küçük Yazdı : Kimin için insan hakları?
UBP Girne Milletvekili Dr.Hasan Küçük Kimin için insan hakları? Başlıklı ...
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Yabancılara Mülk Satışı Konusunda Açıklama
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yabancılara mal satışının belli kurallara ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya