Anfaş Fuarcılık tarafından kamu kurum ve kuruluşlarıyla çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle düzenlenen fuarın tanıtım toplantısı Rixos Dowtown Otel'de düzenlendi. Toplantıda konuşan Anfaş Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Server Seçer, iki fuara 400 firmanın katılacağını ve 45 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini kaydetti. Bu yıl yurt dışına ayrı bir önem verdiklerinin altını çizen Seçer, "Anfaş Food ve Bevex fuarlarına; Japonya, Malezya, Cezayir, Moldova, Arnavutluk, Kosova, Suudi Arabistan, Hırvatistan, Irak, İran, Pakistan, Rusya, Kuveyt, Mısır, Tunus, Hollanda, Hindistan, İtalya, Almanya, Azerbaycan, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinden yiyecek ve içecek profesyonelleri katılacak" dedi.
Fuarın 21'inci yüzyılda Türkiye'nin en büyük ve en kapsamlı gıda fuarı haline dönüştüğünü ifade eden Seçer, fuarda bakliyattan yağa, deniz ürünlerinden, et, süt ve ambalaja kadar gıda ile ilgili her çeşit ürünün sergileneceğini söyledi.
Dört gün açık kalacak fuara 38 ülkeden 45 bin ziyaretçi beklediklerinin altını çizen Seçer, şöyle konuştu: "Türkiye'den 3 bin 988 beş yıldızlı otel, 135 otel zinciri, 5 bin 700 restoran ve kafe, 4 bin 500 pastane ve bin 197 caterıng firmasına davet gönderildi. Ulusal market zincirlerinin yanı sıra fuarı Ankara Gıda Toptancıları, İzmir Ticaret Odası, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası heyetleri ve TURES Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği ziyaret edecek. Anfaş Food Product 2014 Fuarı'nda yabancı firmalardan Hırvatistan salam, sosis, sucuk ürünlerini, Belçika et yumuşatma ve marin makinesini, Litvanya votkalarını, Yunanistan dondurulmuş gıda ürünlerini, Hollanda buzdan enerji ve meyve suyu çubuklarını, İspanya alkollü ve alkolsüz içeceklerini, Almanya kahve tanıtımıyla ilgili stant açacak.”
Seçer, Japon ve Alman şirketlerin üst düzey yöneticileri ile İtalyan toptancıların fuar kapsamında çeşitli iş ortaklıkları gerçekleştireceğini ve alımlar yapacaklarını ve 1 milyar dolarlık iş hacmi sağlayacağını belirtti.
"YENİ ÜRÜNLER SERGİLENECEK"
Fuar Direktörü Münevver Duran da, gıda teknolojisi ve inovasyon sergisi hakkında bilgi aktardı. Katılımcı firmaların piyasaya yeni çıkardıkları ve çıkaracakları ürünlerini sergi alanında sergileyeceklerini işaret eden Duran, şunları söyledi: "Katılımcı firmaların üretim ve ambalajlamada kullandıkları farklı ve yeni teknolojileri de tanıtma imkanı bulacakları özel bölümün büyük ilgi görmesini hedefliyoruz. Türkiye Aşçılar Federasyonu önderliğinde, Manavgat Aşçılar Derneği ve Alanya Profesyonel Aşçılar Derneği tarafından hazırlanan 'Osmanlı Mutfak Kültürü ve Tadım Günleri' etkinliğinin büyük ilgi görmesini bekliyoruz"
OSMANLI MUTFAĞI
Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz ise, fuarın turizme katkı sağlayan bir sürü yeniliği hizmete sunduğunu belirtti. Türkiye’ye 35 milyon turistin gelmesiyle övündüklerini ifade eden Açıköz, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak, kasa girdisine baktığımız zaman turist başına bin dolar bile alamıyoruz. Ülkemiz küçümsenmemeli. Bu bağlamda bizlerin işlerini iyi yapıp, turist kalitesini artırmalıyız. Kişi başına turist geliri bin 300 dolar, 2 bin dolara çıkmalıdır. Biz bu yıl fuara farklı bir konseptle eğitim amaçlı yarışmaların yanında Osmanlı mutfağı ile katılacağız."
Açıköz, Osmanlı İmparatorluğu dönemi yiyecek ve içecek kültürünün bir program dahilinde ziyaretçilere sunulacağının altını çizerek, "Osmanlı mutfak kültürü ve tadım günleri, alan araştırmacılarının vereceği seminer ve paneller, dönem kıyafetlerinin sergileneceği kıyafet defilesi düzenlenecek" ifadelerini kullandı.
MARKALAŞMA ÖNEMİ
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Ali Bahar da fuarların, Antalya'nın markalaşması ve katma değerli ürünlerin üretilmesinde bir vizyon taşıdığını dile getirdi. Fuarcılığın kentte daha fazla geliştirilmesi gerektiğini belirten Bahar, "Gıda sektöründe ciddi bir rekabet var. Katma değeri yüksek olan ürünler üretmeliyiz. ATSO bu noktada markalaşmaya önem veriyor" dedi.