AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Füle, Avusturya Die Presse gazetesine verdiği mülakatta, seçim sonrası Türkiye ile ilişkiler, Hırvatistan’ın ve Balkan ülkelerinin genişleme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Avrupa Birliği içerisinde genişleme karşıtı politika yapan ülkelerin olmasına rağmen, genişlemenin AB’nin en başarılı politik alanlarından birisi olduğu ifade eden Füle, genişlemenin birliği zayıflatmadığını aksine güçlendirdiğini belirtti.
Her gün manşetlerde Euro bölgesindeki istikrarsızlık haberlerinin yer aldığı bu dönemin kolay olmadığının altını çizen Füle, genişlemenin birliğin mevcut sorunlarına bir etkisinin olmadığını ve gelecekte krizlere karşı daha donanımlı olacaklarını söyledi.
Türkiye’de yapılan seçimlerden sonra müzakere sürecinde yeni bir canlanma beklediğini kaydeden AB Genişleme Komiseri, bu alanda yeni bir sinyale ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. 18 faslın bloke edilmiş durumda olduğunu ve sadece 3 faslın açılabilecek durumda olduğunu belirten Stefan Füle, bu sinyalin Türkiye’nin Ankara protokolünü kabul edip, havaalanlarını ve limanlarını Güney Kıbrıs’a açması olacağını söyledi.
"Sadece Ankara’dan sinyal beklemek makul mü, AB ülkelerinden de pozitif sinyaller gelmeli değil mi?" sorusuna, “Bu bir oyun, bir taraf hareketlenirse diğer tarafta bir şey yapar” cevabını veren Füle, AB-Türkiye ilişkilerinde güvenilirliğin ispatlanması gerektiğini de belirtti. Füle şu ifadelerle devam etti: “Türkiye’den reformlar bekliyoruz. Aynı şekilde biz de oyunun kurallarına sadık kalmalıyız. Müzakerelere başladık, devam ettirmek zorundayız. Seçimlerden sonra AB-Türkiye ilişkilerinde pozitif adımların atılmasının zamanı gelmiştir. Tam üyelikte son karar tabii ki, üye ülkelerindir.
“TÜRKİYE'YE BİR ŞANS VERİN VE BU ÜLKEYİ DAHA İYİ ANLAMAYA ÇALIŞIN”
Bu yıl Makedonya, Sırbistan ve Karadağ için hazırlanacak raporların daha erken bitirileceğini belirten Füle, büyük ihtimalle yıl sonunda bu üç ülke ile müzakerelerin başlatılması ile ilgili tavsiye kararının alınacağını belirtti. “Bir çok Avusturyalı bir İslam ülkesinin birliğe alınmasından korkuyor.” ifadesine, Türkiye’nin laik bir ülke olduğu ve AB değerlerini kabul ettiğini söyleyerek cevap veren Füle, korkuları olan vatandaşlara, “Türkiye'ye bir şans verin ve bu ülkeyi daha iyi anlamaya çalışın.” çağrısında bulundu.