Genelkurmay Askeri Savcılığı, düşen Türk jetiyle ilgili açıklama yaptı.
Savcılık, uçakta teknik bir arıza bulunduğuna ve bu nedenle düştüğüne yönelik herhangi bir bulgu tespit edilmediğini bildirdi.
Genelkurmay Askeri Savcılığı, askeri uçağın düşürülmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, ''Kaza kırım inceleme raporunda sonuç olarak; uçağımızın Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasında uçarken, Suriye hava savunma unsurları tarafından atılan füzenin uçağın sol arka tarafında patlayarak blast etkisi yaratması sonucunda, uçağın ve pilotların uçuş şartlarını sağlayamayacak şekilde etkilenmesi nedeniyle uçağın sola dönüşle irtifa kaybedip, sola hafif yatışlı ve burun yukarı pozisyonda suya çarptığı kanaati belirtilmiştir'' ifadelerine yer verdi.
ENKAZ PARÇALARINDA FÜZE İZİ
Savclıık, enkaz parçalarının 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nda metalurjik incelemeye tabi tutulduğunu, parçalar üzerinde füze yakıtlarında oksitleyici ve harp başlıklarında ana malzeme olarak kullanılan potasyumklorat bileşiğine ait olduğu değerlendirilen partiküller tespit edildiğini bildirdi.
FÜZE YAYINLARINDAN SİNYAL ALINDI
Açıklamada, düşürülen askeri uçağın radar ikaz alıcısı kayıtlarında yapılan incelemede füze yayınlarından sinyal alındığının belirlendiği ifade edildi.
ULUSLARARASI HAVA SAHASINDA DÜŞÜRÜLDÜ
Savcılık, 22 Haziran'da düşen uçağın uluslararası hava sahasında Suriye sınırına paralel 7 bin 400 feet irtifa, 30 knot süratte, 211 başta uçarken istikrarlı uçtuğu en son nokta olan 35.48.2 kuzey, 35.33.21 doğu koordinatında soldan ani bir dönüşte irtifa kaybederek Suriye kara kıtasına 8.6 deniz mili mesafede saat 11.57 C'de Suriye kara sularında 35.48.26 kuzey, 35.37.59 doğu koordinatında denize düştüğünün tespit edildiğini açıkladı.
İZ BIRAKMAYAN FÜZELER
Bu tür füzeler hedefine temas etmeden yakın mesafede kendisini patlatarak basınçla uçakları düşürmeyi hedefliyor. Proximity fuse yani uzaklık sensörlü fünyeye sahip füzeler, uçağı parçalamak için belli bir mesafeye yaklaşınca kendisini otomatik olarak patlatıyor.
Bu patlamanın ardından ortaya çıkan şok dalgası, uçağın dengesini bozuyor ve parçalanmasına neden oluyor.
Bu tür füzelerin izlerini uçak enkazlarında bulmak da çok zor. Çünkü enkaz üzerinde herhangi bir patlama ve barut izi bırakmıyor. Ancak füzenin yakıt kalıntıları ipucu olabiliyor.
Genelkurmay açıklamasındaki "füze yakıtlarında oksitleyici ve harp başlıklarında ana malzeme olarak kullanılan potasyumklorat bileşiğine ait olduğu değerlendirilen partiküller" ayrıntısı da bu yüzden önemli.
Benzer teknolojiye sahip Rus füzelerini kullanan Sırplar, Kosova'nın bombardımanı sırasında ABD'ye ait bir F-117'yi düşürmeyi başarmıştı. Hatta askeri uzmanlara göre, F-117, radara yakalanmayan teknolojisi nedeniyle aynı anda fırlatılan iki füze ile düşürülebildiği yorumunu yapmıştı.