Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   25/30 °C
 
 
    Antalya Havalimanında Erken Müdehale Faciayı Önledi  
 
    KKTC Milletvekilleri Hasipoğlu ve Savaşan KKTC'yi Kamboçya'da Temsil Ettiler  
 
    KKTC Turizmini Canlandırmak İçin SunExpress Havayolları iş birliğinde Workshop  
 
    Antalya’da fırtına mesaisi  
Gripsiz bir hayatın sırları
Gripsiz bir hayatın sırları
 
Bu seneyi grip olmadan çıkarmak ister misiniz? Bu mümkün ancak uymanız gereken mutlak kurallar var. İşte gripsiz bir hayat için yapmanız gerekenler...
 
11 Ekim 2010 Pazartesi - 13:49

Güzel yaz günlerinin geride kalmasıyla kış artık kapıda. Soğuyan havalar ile alışveriş merkezlerinde; eğitim döneminin başlamasıyla da okul, servis gibi kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirmeye başlandı. Bu durumda kişiler arası yakın temasın artması;  çevrenizde elinde kağıt mendil, burnu silinmekten kızarmış ve sürekli hapşırdığını gördüğünüz pek çok kişinin sizi solunum yolu enfeksiyonları ile karşı karşıya bırakmasına sebep olacaktır. Güçlü bir bağışıklık sistemi, enfeksiyonlar dahil pek çok hastalıkla baş edebilse de, mikrobik hastalıkların bulaşmasını önleyecek bazı önlemler mutlaka alınması gerekiyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İlkay Keskinel, sizi günlerce yatağa düşürebilecek grip ve korunma yolları konusunda bilgi verdi.

Grip, bir virüs hastalığı olduğundan antibiyotik tedavisine yanıt vermez

Mevsim değişikliğine bağlı olarak aynı gün içerisinde sıcak ve soğuk havayı birlikte hissedebilmekteyiz. Bu tür hava değişimleri gribe yakalanma riskinizi artıran en önemli nedenlerden biridir. Grip, çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında görülen, hastalığı taşıyan kişilerin öksürmesi ya da hapşırması ile havaya yayılan damlacıklarla ve doğrudan temasla bulaşan bir hastalıktır. Kuluçka dönemi, 1-4 gün arasındadır. Belirtilerin başlamasından önceki 24 saat ve sonraki beş gün kişinin bulaştırıcılığı devam eder. 

Gribin belirtileri arasında ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırık, öksürük, baş ağrısı, kaslarda ve eklemlerde ağrı ve halsizlik sayılabilir. Genellikle 1-2 hafta içinde iyileşme görülür. Ancak yaşlılarda, diyabetlilerde, altta yatan böbreğe, kalbe ya da solunum sistemine ait kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyredebilir. Bunun yanında zatürre gibi hastalıklara da zemin hazırlayabilir. Grip, bir virüs hastalığı olduğundan antibiyotik tedavisine yanıt vermez. Hastalara bol sıvı almaları, yatak istirahati ve belirtilere yönelik ilaçlar önerilir. Virüse yönelik ilaçlar erken dönemde faydalı olmaktadır.

Okul servisleri ve toplu taşıma aralarında dikkatli olun

Pek çok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi, solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada da alınacak en önemli tedbirlerden ilki uygun el temizliğidir. Gün içinde her türlü ortamla temas eden ellerimiz, dış ortamdaki pek çok mikrobun vücuda taşınmasında rol alabilir. Özellikle ortak kullanılan eşyalar, toplu taşıma araçları, okul servisleri hastalıkların bulaşmasını sağlayacak ortamlardır. Tüm bunlara ek olarak; kapı kolu, elektrik düğmesi, klavye, telefon ahizesi gibi eşyalara daha önceden hasta insanlar temas etmişse, bulaştırtıcı olabilirler. 

Bu yüzeylerin belli aralıklarla temizlik malzemeleri ile temizlenmesi korunmada etkili olabilir. Bunun dışında, her türlü ortak yüzeye temas ya da tokalaşma sonrası, ellerin ağız, burun, yüze sürülmemesi, ellerin sabunlu etkin bir biçimde iyice yıkanması uygun olacaktır. Ellerin yıkanmasının mümkün olmadığı durumlarda, el dezenfektanlarından da faydalanılabilir. Hasta kişilere temastan kaçınılması, ev halkından biri hasta ise, hasta kişiye ait havlu, nevresim, tabak, bardak gibi eşyaların ortak kullanılmaması gerekmektedir. Hasta kişinin eşyaları ile temastan sonra da ellerin yıkanması önerilir. Ev, ofis gibi ortamların sık sık havalandırmasını sağlamak da uygun olacaktır.
    
Yumurta alerjisi olanlar aşı yaptırmamalı

Gripten korunmada gripli kişilerle temastan kaçınılması, ellerin sık sık yıkanmasının yanı sıra grip aşısı da önerilebilir. Grip virüsü sürekli tip değiştiren bir virüs olduğundan Dünya Sağlık Örgütü her yıl o sene sık görülen virüs tiplerini belirlemekte ve aşı buna göre hazırlanmaktadır. Aşı, 3 tip ölü virüs içermektedir. Uygulandıktan sonra etkisinin ortaya çıkması 10-15 gün kadar bir süre almaktadır. Bu nedenle sonbahar başlarında yapılması önerilmektedir. Tüm kış boyunca yapılmasının bir sakıncası yoktur, erken yapılmasının nedeni, bağışıklığın bir an önce başlamasının sağlanmasıdır. Bu arada, çoğunlukla koruyucu olsa da grip aşısı yapılması, kişinin o yıl asla grip olmayacağı anlamına gelmez. Aşının koruyuculuğu, yüzde 60-80 arasında değişmektedir. Ayrıca grip aşısı gribe benzer diğer hastalıklardan (nezle gibi) korumamaktadır

65 yaşın üzerindekiler, bazı akciğer hastalığı olanlar (
astım, kronik bronşit gibi), kronik kalp ve damar hastaları, şeker hastaları, kan hastalığı olanlar, bağışıklığı baskılanmış kişiler (uzun süreli kortizon kullanımı, AIDSkanser tedavisi görenler gibi) grip aşısı yaptırabilirler. Ayrıca, bakım/huzur evlerinde kalanların ve burada çalışan personelin, sağlık personelinin de grip aşısı yaptırması uygun olabilir. Ancak aşı tavuk yumurtasında hazırlandığından dolayı yumurta alerjisi olanların, aşının içeriğine alerjisi bulunanların, “Guillain-Barré Sendromu” adı verilen nörolojik bir hastalığı olanların ve hamileliğinin ilk 3 ayındaki kadınların grip aşısı yaptırmaması gerekmektedir. 6 aydan küçük bebeklere de grip aşısı uygulanmamalıdır. Aşı yapılacağı zaman ateşli bir hastalık geçirmekte olanların da, rahatsızlıkları düzelene kadar aşıyı ertelemesi önerilmektedir.

Kışa girerken bağışıklık sisteminizi güçlendirin!

Kış mevsimine yavaş yavaş girerken hasta olup tedaviyi beklemek yerine hastalık olmadan engellemek en doğru adım olacaktır. Çünkü mikroplara maruz kaldığımızda hastalıkların engellenmesi ya da daha hafif atlatılması, bağışıklık sistemimizin gücü ile orantılıdır. Bağışıklık sistemi, pek çok hücre ve organı içeren, oldukça komplike bir sistemdir. Bu sistem sayesinde enfeksiyonlar ve kanserler gibi hastalıklardan korunuyoruz. Doğuştan gelen bazı bağışıklık yetmezliklerinin yanı sıra, yeterli beslenmeme, ruhsal stres ve bazı bağışıklık baskılayıcı ilaçlar bu sistemin dengesini bozabiliyor. Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip kişiler çevresel faktörlerin etkisiyle kolay kolay hasta olmazken, bağışıklık sistemi zayıfladığında zararsız görünen mikrobik hastalıkların bile ölümle sonuçlanması söz konusu olabiliyor. Bağışıklık sisteminizi üçlendirmek için şu önerileri mutlaka göz önünde bulundurun.

•    Bağışıklık sisteminin iyi çalışmasının anahtarı, dengeli beslenmektir. Bunu başaran “sihirli” bir besin yoktur; ancak önemli olan sağlıklı koşullarda üretilmiş ve hazırlanmış besinleri, dengeli bir biçimde tüketmektir.

•    Yeterli protein alın. Protein kaynağı olarak hayvansal ve bitkisel proteinleri dengeli bir biçimde tüketin.

•    Çiğ sebze-meyve ile beslenin. Sebze ve meyveler içerdikleri doğal vitaminler ve diğer antioksidanlar aracılığıyla, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurlar.

•    Probiyotiklerden yararlanın (yoğurt, kefir…). Bu tür besinler, mide-bağırsak sistemindeki bağışıklık sistemi elemanlarının sağlıklı işleyişinde rol almaktadır.

•    Uykunuzu alın. Yalnızca yeterince uzun süre uyumak değil, “kaliteli” uyku uyunması da bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyişi açısından önemlidir.

•    Egzersiz yapın; ancak aşırıya da kaçmayın. Düzenli yapılan egzersizin enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Tam tersine aşırı ve düzensiz egzersiz, bağışıklık sisteminin işleyişini olumsuz etkileyebilir.

•    Mutlaka bol sıvı alın.

•    Hazır içecekler yerine doğal, taze sıkılmış meyve sularından yararlanın

•    Çay için. Yeşil çay “kateşin” adı verilen bir antioksidanı bolca içermektedir. Çaydaki polifenoller, pek çok hastalığa neden olabilen oksidan maddelerle savaşılmasına yardımcı olmaktadır.

•    Sigaranın, bağışıklık hücrelerinin yanıtını bozduğu bilinmektedir bunun için sigaradan vazgeçin, pasif olarak 
sigara dumanına maruz kalmamaya çalışın.

•     Aşırı yağ tüketiminden, özellikle “trans yağlar”dan kaçının. Gereğinden fazla yağlı besinler tüketmenin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediği gösterilmiştir. 
Kilonuzu ideal aralıkta tutmaya çalışın. Hızlı kilo kaybı, bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Bilinçsiz, hızlı kilo kaybettiren diyetlerden kaçının.

•    Temizlik maddelerinin aşırı kullanımı ile cildinizin sağlıklı ve normal bakteri dengesini bozmayın.

•    Hekim kontrolünde olmadan alınan gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının.

•    Hayata olumlu bakın, bol bol gülün.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Kocaeli'nde Savaş Gibi Kavga: 1 Ölü, 10 Yaralı
 
Türkmen karanfillerle uğurlandı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Boyun ağrıları için spor yapın
Ümraniye Hisar Intercontinental Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ...
Ruh Sağlığı Gününde ACI GERÇEK
‘10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı’ gününde, uzmanlar dünya üzerinde 500 milyon ...
Uzmanlardan Anne Adaylarına Uyarı
Hamilelik sürecinde hekim bilgisi olmadan kullanılan ilaçlar, hem anne ...
Nüfus’un Üçte Biri Kronik Hasta
Türkiye'de yaklaşık 22 milyon erişkin, bir veya birden fazla kronik hastalıkla yaşıyor.
 
 
Kıl Dönmesine Ameliyatsız Çözüm
Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen Pilonidal Sinüs hastalığına, ...
Yüksek Tansiyona Çare
Vücutta yüksek tansiyona neden olan mekanizma İngiliz bilimadamlarınca ...
Bakanlık, Bitkisel İlaçlara Ruhsat Getiriyor
Koruyucu ve tedavi edici etkisi olan, geleneksel tıbbi bitkilerden hazırlanan ...
Soğuk Algınlığına Çare: Şifalı Bitkiler
Şifalı Bitkiler satışı yapan attarlar, havaların soğumasıyla birlikte ...
 
 
Diyetisyenler Uyarıyor: Kilo Almayın
Yaza girerken verdiğiniz kiloları sonbaharın gelmesi ile birer birer alıyorsanız ...
Yorgunluğa Mucize Çözüm : ANASON
Bu bitkinin iştahsızlıktan beyne, mideden kalbe kadar bir çok derde faydası var...
Uzun Yaşamın İlacı SARIMSAK
Binbir derde deva olan mucizevi bitki üzerinde yapılan araştırmaların ...
Çocuklarınızı Gözlemleyin !
Uzmanlar yaşıtlarından farklı üstün özellikler gösteren çocuklarını dikkatli ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC Milletvekilleri Hasipoğlu ve Savaşan KKTC'yi Kamboçya'da Temsil Ettiler

KKTC Milletvekilleri Hasipoğlu ve Savaşan KKTC'yi Kamboçya'da Temsil Ettiler

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  KKTC'de Ziya Öztürkler'den Beklenen TARİHİ DAVRANIŞ.
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
KKTC'de Ziya Öztürkler'den Beklenen TARİHİ DAVRANIŞ.
 
Mehmet Kesim
 
 
Erdoğan Hristodulidis Görüşmesi
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya