Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler 65. Genel Kurulu Genel görüşmelerine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere 9 günlük ABD gezisi için Atatürk Havalimanı'ndan hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gül, Hakkari'de 9 vatandaşın ölümü 4'ünün de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıya ilişkin bir soru üzerine, PKK'yı kast ederek, ''Terör örgütünün siciline bakarsanız bu tip olaylar vardır. Terör örgütünün sicili bu tür olaylarla doludur'' dedi.
Terör örgütünün, sivillerden gelecek tepkiden utanır veya korkarsa o zaman bunu kabul etmeyerek, ''Bunu devlet yaptı'' diye suçu hemen devlete attıklarını ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bunun en tipik örneklerinden bir tanesi birkaç yıl önce Diyarbakır'da dershanelerin önünde gerçekleştirdikleri terör. Bu saldırıda birçok Diyarbakırlı çocuğumuz hayatını kaybetti ve bunu devlet yaptı diye neredeyse herkesi inandırmışlardı. Ama daha sonra katiller yakalandığında itiraf etmişlerdir, bunu terör örgütü adına yaptıklarını.
Tabii ki olay şu anda, gerek polis gerek savcılığın araştırması ve delillerle işin niye ve nasıl olduğunun ortaya çıkarılması safhasındayız.
Dolayısıyla şunu bir kez daha tekrarlayalım. Mayınlar dünyada ordulara bile yasaklanmıştır. Şimdi terör örgütünün nasıl mayın kullandığını, nasıl güvenlik güçlerine, sivillere karşı saldırdığını Ankara'da, İstanbul'un merkezinde neler yaptığını, hatırlarsanız bu olayın da hiç değilse ön bazı tahminlerini yaparsınız. Ama halktan ve uluslararası camiadan görecekleri tepkiden dolayı başında hemen suçlu bulurlar ve bu suçlu da devlet derler.''
'BAŞKANLIK TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDE YOK'
Bir gazetecinin, ''ABD'ye gidiyorsunuz. Orada başkanlık sistemi var. Türkiye'de de son dönemde başkanlık sistemi tartışmaları yaşanıyor. Size göre başkanlık sistemi Türkiye'nin idari yapısına uygun mudur, sistem değiştirilirse başkanlığa adaylığınızı koymayı düşünüyor musunuz?'' şeklindeki sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, şu yanıtı verdi:
''Ooo çok kestirme, hemen cevapları istedi. Türkiye'de her şey tartışılıyor. Ekstrem düşünceler de tartışılıyor, bunlar da. Önemli olan, meselelerin daha çok bilgiye ve sağlam tecrübelere dayanması, dünyadaki tecrübeleri göz önüne getirerek tartışılmasıdır. Tartışmalar yapılacak, ama şu anda Türkiye'nin gündeminde bu yok. Tabii tatlı geliyor, manşetlere de çıkabiliyor.
Bazılarına kolay geliyor, hemen konuşuyor herkes. Konuşulur, tartışılır, ama şu an Türkiye'nin gündeminde bu yok. Türkiye'nin gündeminde uğraştığımız çok önemli konular var. Ama tüm bunlar konuşulabilir, tartışılabilir. Tabii ki avantajları, dezavantajları, parlamenter sisteme göre üstünlükleri, zafiyetleri, bunlar tartışılabilir. Böyle büyük meselelere TBMM başta olmak üzere halkımızın kararıyla karar verilebilir. Bunların hepsi olabilir.''