TBMM Genel Kurulu, 22 Aralık'ta, Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u kabul etmişti. Kanunun 16. maddesi, emekli milletvekillerinin maaşlarına yüzde 100’e yakın zam getiriyordu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, onayına sunulan kanunun bu meddasini veto etti.
Köşk’ten yapılan açıklamada, yapılan zammın gerekçesinin anlaşılamadığı ve zammın kamu vicdanını rahatsız ettiği vurgulandı.
Abdullah Gül, Meclis Genel Kurulu’ndan geçtiği andan itibaren tartışılan ve aynı zamanda dışarıdan bakanlık yapanların maaşıyla ilgili düzenlemeyi de kapsayan maddeyi, bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye iade etti.
AYNEN GÖNDERİLMEYECEK
Bu arada Cumhurbaşkanı Gül'ün vetosu, AK Parti MYK'sı sonrası Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'e soruldu.
Çelik, yasanın aynen Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkine soruya, ''Zannetmiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda ortaya koyduğu hassasiyetler, tabii bu TBMM'nin vereceği bir karardır. Ama öyle zannediyorum ki göz önünde bulundurulacaktır'' derken, MYK'da, düzenlemenin aynı şekilde Köşk'e gönderilmemesi ve gerekçelere göre değişiklik yapılmasının benimsendiği belirtildi. Ayrıca, diğer partilerle de açık bir mutabakat arayışına girişilmesi kararlaştırıldı.
CHP'DEN TEŞEKKÜR
Öte yandan, düzenlemeye tepki gösteren ve Köşk’e de bir mektup yazan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, veto kararı sonrası konuştu.
Kılıçdaroğlu, ''Ben, sayın Cumhurbaşkanına, 90 yıllık parlamento geleneğimize göre, emekli milletvekillerinin maaşına zam yapılırken gece yarısı operasyonlarıyla bu düzenlemelerin yapılmasının doğru olmadığını, kamuoyunun bu konuda duyarlı olduğunu, bu duyarlılığın göz önüne alınarak yasanın bir kez daha görüşülmek üzere parlamentoya bir kez daha iadesini takdirlerine sunmuştum. Ve sayın Cumhurbaşkanı, ilgili maddeyi tekrar görüşülmek üzere parlamentoya iade etti. Kendisine teşekkür ediyorum'' dedi.