Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Değerlendirme ve Danışma Kurulu Toplantısı, Antalya’nın Belek beldesi Maxx Royal Otel’de gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve çok sayıda sektör temsilcisinin bir araya geldiği toplantıda, 2012 yılında yaşananlar ve 2013 yılıyla ilgili planlamalar ele alındı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2012 yılında özellikle Türkiye’nin güneyinde yaşananlardan dolayı turizm alanında büyük zorluklar yaşadıklarını belirtti. Günay, 2010 yılından bu tarafa İsrail merkezli güney komşularımızla sorun yaşandığını belirterek şöyle konuştu: "Turizmde önemli bir kaybımız var. Bu rakam olarak birkaç yüz bine ulaştı. 2011’de dünya ortalamasının üzerinde bir rakam yakalayıp 30 milyonu geçeriz derken, 31 milyon 400 bin seviyelerine kadar geldik. Bu yıl bizim için çıta 2011 yılı altına düşmemekti. İsrail’le geldiğimiz sıkıntılara, güney sınırlarımızdaki komşularımızla yaşanan sıkıntılar yeni bir yük getirdi. Rakamlara göre, Suriye’den bize gelenlerin sayısı 500 bin rakamları üzerine çıkmıştı. Yüzde 40 oranında bir kayba uğradık. İran’da gelen 1 milyon üzerindeydi. İran bize turist olarak gelenler arasında ilk 5’te yer alıyordu. Yüzde 30-40 arasında İran’dan da bir kaybımız oldu. Bunları üst üste getirdiğimizde 2012 yılına 1 milyondan fazla kayıpla başladık. 30 milyonun üzerine 2011 kayıptı. 2011’i yakalamayı bir çıta olarak görüyoruz. Bu hafta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) resmi rakamları açıklayacak. Bizim elimizdeki rakamlara göre, 2012 yılında 32 milyonun eşiğindeyiz. Yani geçen yılın yani 500 binin üzerindeyiz.”
ŞİRİNCE KÖYÜ
İşsizlik rakamları kış aylarında yükselmesine karşın Mayıs ayı itibarıyla turizm sektörünün devreye girmesi ile azaldığını belirten Günay, Resmi Gazete’nin bugün yayınladığı ilanlarla yeni turizm merkezi ve yeni Kültür Turizm Koruma Geliştirme Bölgesi’nin belirlendiğini belirtti. Dört yeni turizm merkezinin devreye girdiğini anlatan Günay, bunların İzmir Bayındır, Kütahya Ortaca, Sakarya Taraklı ve Tokat Akbelen olduğunu söyledi.
Dört yeni Kültür Turizm Koruma Geliştirme Bölgesi'nin Resmi Gazete'de yayınlandığını anlatan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Denizli Tavas Bozdağ, İzmir Şirince, Malatya Karakaya baraj gölü çevresi ve Malatya Hekimdağ. Bu bölgelerde yapılan yatırımlar teşviklerden yararlanabiliyor. Özellikle Kültür Turizm Koruma Gelişme Bölgesi’nde yatırımcılara kolaylık sağlamak açısından daha önem taşıyor.”
YENİ İLAN TAHSİS PAKETİ
En geç gelecek Cuma günü yeni ilan tahsis paketini açıklayacaklarını belirten Bakan Günay, sözlerine şöyle devam etti: “24 ilde 69 yeni alanı turizm ilanına çıkıyor. Bunların 23’ü kıyı turizmi, 23’ü termal turizm, 13’ü kış turizmi, 5’i kültür turizmi, 1’i yayla ve 4’ü golf turizmi olmak üzere 69 parselde 18 bin yatak hedefliyoruz."
Antalya’nın doğusu ve Marmara bölgesinde belli bir dolgunluğa ulaşıldığını anlatan Günay, sözlerini şöyle tamamladı: "Nicelik yerine bundan sonra niteliğe ihtiyacımız var. Cumhuriyetin 100 yılında Türkiye dünyada önemli kriterlerde ilk 10’un içine girmesini hedefliyoruz. Ama Türk turizm sektörü, dünyanın ilk 10’u içinde. 6 sıradayız. Artık hedefimiz ilk 5’e girmek. 10 yıl içerisinde ziyaretçi sayılarında 19 milyon artış yaşandı. Artık bizim niteliği, marka değerini artırma ve belli bir istikrarla gelenlerden daha fazla gelir elde etme zamanımız. Bütün yatırımlar, Türkiye’nin marka değerini yukarıda tutmak. Pakette Fethiye Kayaköy metruk bir hazine olmaktan çıkacak. 35 yıldır Kayaköyü’nün böyle metruk kalması gerçekten yüreğimi yaralıyordu. Oraya, Kültür Turizmi eksenli ancak, 300 kadar yatak kapasitesi barındıran bir ilan unsuru sunacağız.”