2017 yılında işverenlere sağlanan çok önemli iki destek söz konusu. Bunlardan ilki asgari ücret desteği. Geçtiğimiz yıl ilk kez uygulanan asgari ücret desteği 2017'de de uygulanmaya devam ediyor. İkinci destek ise prim ertelemesi uygulaması. Bu iki destek 2017'de işverenleri rahatlatmak ve istihdamın artmasını sağlamak adına hayata geçirildi.
AYDA 10 GÜNDEN FAZLA
Bu iki destekten evinde ayda 10 günden fazla gündelikçi çalıştıran kişiler de yararlanabiliyor. Yani bu destekler yalnızca büyük, kurumsal işverenleri veya esnaf ve KOBİ'leri değil, evinde ayda 10 günden fazla gündelikçi çalıştıran, çocuk bakımı veya hasta bakımı için sürekli bir kişiyi istihdam eden kişiler için de geçerli. Ayda 10 günden fazla gündelikçi çalıştıran kişilerin asgari ücret desteğinden yararlanmak için herhangi bir başvuru yapmasına gerek yok.
110 LİRANIN ALTINDAYSA
2017 öncesinde tescil edilen dosyalar için asgari ücret desteği uygulaması prime esas kazancı günlük 110 TL'nin altında kalan kişileri kapsayacak şekilde otomatik uygulanıyor. Yani 2016'da evinde gündelikçiyi brüt 3.300 TL'ye kadar çalıştıran kişiler bu destekten yararlanabiliyor. 2017'de ilk kez evinde ayda 10 günden fazla gündelikçi çalıştıran kişiler ise doğrudan destekten yararlanabilecek.
ARALIKTA ÖDENECEK
Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre, ay içerisinde 10 günden fazla gündelikçi çalıştıran kişilerin Şubat 2017 primlerinin 2017 yılının aralık ayına ertelenmesi söz konusu. 2016 yılı aralık ve 2017 yılı ocak ayı primleri ödenmiş olduğu için gündelikçi çalıştıran kişiler yalnızca şubat ayı için prim ertelemesinden faydalanabilecekler. Çalıştırdığı gündelikçinin şubat ayı primlerini aralık ayında ödemek isteyen işverenler sistemde bu taleplerini işaretleyerek seçim yapacaklar. Bu seçim sonrası şubat ayı primlerinin aralık ayında ödenmesi söz konusu olacak.
100 LİRALIK DESTEK
Asgari ücret desteği kapsamdaki her bir sigortalı için 99,9 TL olarak uygulanıyor. Asgari ücret üzerinden gündelikçi çalıştıran bir kişi eğer 5 puanlık prim indiriminden de yararlanıyorsa aylık 2.088,56 TL maliyetle gündelikçi çalıştırıyor. Asgari ücret desteğinden yararlanan kişiler için ise 100 TL'lik destek sonrası maliyet 1.988,56 TL'ye iniyor. Bu destekten yararlanmak için gündelikçi çalıştıran kişilerin SGK'ya herhangi bir başvuru yapmasına gerek yok.
TUTAR NASIL HESAPLANIYOR?
Prim ertelemesi kapsamında ertelenecek tutarın hesaplanması için kişinin 2016'da gündelikçi çalıştırıp çalıştırmadığına bakılacak. Eğer kişi 2016 Şubat'ta gündelikçi çalıştırmışsa bu durumda asgari ücret desteği kapsamındaki gün sayısı hesaplanacak, bulunan gün sayısının 20,70 TL ile çarpılması sonucu hesaplanan rakam eğer prim borcundan fazla ise bütün primler ertelenecek.
YENİ BAŞLAYANLAR DA YARARLANIR
2017'de ilk kez gündelikçi çalıştırmaya başlayan kişiler de prim ertelemesinden yararlanabiliyorlar. Bu kişilerin şubat ayında SGK'ya bildirdikleri gün sayısının asgari ücret desteği kapsamında olan kadarının 20,70 TL ile çarpımı sonucu bulunan rakam ertelenebilecek. Bu sayede yeni gündelikçi çalıştıran kişiler de erteleme imkanından yararlanmış olacaklar.