Törensel nitelikli ziyarette proje ile ilgili teknik detaylar verildi, AP Başkan Yardımcısı Libor Roucek ve UNDP yetkilileri konuşma yaptı, iki toplumun projedeki çabaları takdir edildi, sembolik zeytin ağacı dikimi de gerçekleştirildi.
Lefkoşa Kanalizasyon Kurulu (%70) ve AB (%30) tarafından ortak finanse edilen proje Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından gerçekleştiriliyor. Yeni tesis 270 bin kişinin atık suyunu arıtma kapasitesine sahip olacak ve günde ortalama 30 bin m3 atık suyun işlenmesi mümkün olacak.
25 Milyon Euro’ya mal olacak ve Biyosolidlerin enerji içeriğini yeşil elektrikle, organik gübreye dönüştürecek proje, çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunacak.
NAYLOR
UNDP Proje Yöneticisi Paul Naylor konuşmasında projeyle ilgili detaylar vererek, eski arıtma tesisinin 30 yılda çok yıprandığını, AB normlarına uyamadığını ve artık fazla yüklenmeye başladığını kaydetti.
Naylor, eski tesisin yerine geçecek yeni arıtma tesisinin üç bölümden oluşacağını, burada çıkacak gübrenin tarım alanında, metan gazının ise elektrik üretiminde kullanılacağını bildirdi.
VIEZZER
Avrupa Komisyonu Proje Koordinatörü Alessandra Viezzer de, her iki belediye başkanının gerek adada, gerekse Brüksel’deki çabalarıyla tesisin hayata geçirilmesi için gösterdiği çabaları hatırlatarak, AB’nin yardımı yanında yerel yönetimlerin katkısının projede önemli yer tuttuğunu söyledi.
Viezzer, iki toplumun günlük yaşamına katkı yapacak tesisin bir örnek oluşturduğunu ve bunun iki toplumun beraberce ihtiyaçlara çözüm bulabileceğinin göstergesi olduğunu söyledi.
MAVRU
Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Eleni Mavru da, 3 yıl önce aynı yerde AP Temas Grubu üyelerini konuk ettiklerini ve bugün projenin gerçekleşecek olmasını görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
Mavru, Kıbrıs konusunda da yerel aktörlerin istikrarlı bir diyaloğa, anlayışa ve işbirliğinin gelişimine yaptıkları katkının altını çizerek, yıllarca çözüm bekleyen gündelik konuların siyasi nedenlerden dolayı çözümsüz kalabildiğini ifade etti.
BULUTOĞLULARI
Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Cemal Butlutoğluları da, 3 yıl önce hayal olan projenin gerçekleştiğini görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi ve UNDP’ye projeyi oluşturmasından, AB’ye finansmanı bulmasından dolayı teşekkür etti.
Her iki belediye başkanının da projenin gerçekleşmesini çok istediklerini yineleyen Bulutoğluları, tesisin iki toplumlu gerçekleşecek ilk tesis olmasının da önemine işaret etti.
ROUCEK
AP Başkan Yardımcısı Libor Roucek de, bölgede ilk kez bulunmasına rağmen anlatılan hikayelerden oldukça etkilendiğini söyleyerek, iki tarafın ayrı ayrı tesisler yapmaktansa ortak bir projede birleşmesinin takdire şayan olduğunu söyledi.
Roucek, Avrupa Parlamentosu’na burada başarı elde edildiğini ve projenin iyi yolda olduğunu iletmek istediğini de kaydederek, kendisinin bir Çek vatandaşı olarak bölünmüş bir ülkede yaşamanın sıkıntılarını çok iyi anladığını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından temsili zeytin fidanı dikimi yapıldı ve kokteyle geçildi.
Tesisisn 2012 Haziran’ında devreye girmesi bekleniyor.