Yenilenebilir enerji sektöründe çalışan sayısı ise 2,5 milyon kişiye ulaştı. Bu sektörde kemikleşecek iş kolları ve istihdamda Türkiye'nin ciddi pay almasını isteyen enerji uzmanları ve şirketleri, ilgisizlikten yakınıyor.
Güneşten elektrik enerjisi üretmek için sistem ve altyapının hazır olduğunu ancak halen yasa ve yönetmeliklerin çıkarılmadığını vurgulayan enerji çevreleri, ilgili yasa ve yönetmeliklerin yürürlüğe girmesiyle birlikte yüz binlerce kişiye yeni iş imkânı ve ekonomide büyük canlılığın ortaya çıkacağını öngörüyor.
Almanya'nın yüzde 16 olan temiz enerji kaynak kullanım oranını 2050'de yüzde 80'e çıkarmayı planladığını hatırlatan Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, "Türkiye de gündelik hayatın bir parçası olan temiz enerjiyi görmezlikten gelmemeli. Yenilenebilir enerjinin sadece çatılara yüklediği yeni görevler yeni istihdam kanalları oluşturacak." dedi. İstanbul'da Onduline Avrasya'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Elektrik üreten çatılar' konulu konferansta söz alan Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği İletişim Komisyonu Başkanı Ateş Uğurel ise "Dünya, yenilenebilir enerjide endüstrileşiyor, Türkiye bu dönemi iyi değerlendirmeli. Sadece çatılarda gerçekleştirilecek dönüşüm için birçok alanda istihdam söz konusu olacak." diye konuştu.
Endüstrileşmenin oturtulması halinde ileride dünyada en iyi ihracatçı olunabileceği vurgulandı. Konferansta Türkiye'de henüz bir yasası yahut yönetmeliği olmamasına rağmen güneş enerji sistemlerinde 5 megavatlık bir kurulum gerçekleştiği, bunun Türkiye'deki istekliliği ortaya koyduğu belirtildi. Yenilenebilir Enerji Politikaları Uzmanı Dr. Baha Kuban, 4 yıldır çıkarılmaya çalışılan yasa taslağı ve yönetmeliğin 500 kW'ın altında enerji üretimi için çatılara yerleştirilecek sistemlere teşvik getirmediğini, bu durumun düzeltilmemesi halinde yerel montaj ve satış şirketlerinin oluşumunun engelleneceğini vurguladı.
Şu an dünyadaki elektrik enerjisinin yüzde 18'i yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor ve sadece 70 milyon evde güneşle su ısıtma sistemleri bulunuyor. Bunun yanında sektördeki endüstrileşme hızla artıyor. Şu an Türkiye'nin ısıtmada kullanılan güneş paneli üretim kapasitesi yıllık 1 milyon metrekare. Türkiye yılda 2.738 saat, her gün ortalama 7,5 saat güneşleniyor. Toplam kurulum alanı 12 milyon metrekare. Bu potansiyel, Türkiye'yi sıralamada Çin'den sonra 2. sıraya yerleştiriyor. Geçen yıl elektrik enerjisi üretim kapasitesindeki artışın yüzde 62'si sürdürülebilir enerji kaynaklarında gerçekleşti.