Anayasa'nın 116. maddesi uyarınca, seçimlerden sonra Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kurma görevi vermesinden itibaren 45 gün içinde hükümet kurulamazsa, Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alabiliyor. Bu karar alınırsa, bir seçim hükümeti kuruluyor. Seçim hükümetinde ise, TBMM'de temsil edilen tüm siyasi partiler, hükümete Meclis'teki koltuk sayıları oranında üye veriyorlar.
MHP, böyle bir hükümette yer almayacağını daha önce açıklamıştı. Buna göre, Cumhurbaşkanı'nın kuracağı seçim hükümetinde AK Parti, CHP ve HDP'li hükümet üyeleri yer alabilir. MHP'nin boş bıraktığı koltuklara atamaları ise, Cumhurbaşkanı dışarıdan ya da Meclis içinden gerçekleştirebilir.
-CHP'nin kuracağı, süreli seçim hükümeti
7 Haziran seçimlerinden birinci parti olarak çıkan AK Parti lideri Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hükümeti kurma görevini 9 Temmuz'da resmen aldı. Ancak Davutoğlu, hükümet kuracak uzlaşmayı sağlayamadı.
Davutoğlu'nun hükümet kurma görevini iade etmesi halinde, Cumhurbaşkanı'nın bu görevi seçimlerden 2. parti olarak çıkan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na vermesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerden hemen sonra CHP Antalya Milletvekili ve yeni seçilen Meclis'in en yaşlı üyesi sıfatıyla "geçici Meclis Başkanı" olan Deniz Baykal ile yaptığı görüşmede, Kılıçdaroğlu'na da görevi verebileceğini söylemişti. Baykal'ın bu yönde yaptığı açıklama, Cumhurbaşkanlığı tarafından yalanlanmamıştı.
İlk önce MHP'ye gidecek
Kılıçdaroğlu'nun görevi alması halinde, öncelikle MHP'ye gitmesi bekleniyor.
CHP kaynaklarından sızan bilgilere göre, Kılıçdaroğlu hükümeti kurma görevini alması halinde, öncelikle MHP'ye giderek, "sınırlı süreli, ülkeyi seçime götürecek bir CHP azınlık hükümeti" için dışardan destek isteyecek.
CHP, aynı desteği HDP'de de arayacak
Eğer kısa süreli, seçime kadar sürecek CHP azınlık hükümeti kurulursa, hükümette sadece CHP'li bakanlar yer alacak, HDP, AK Parti ya da MHP'den herhangi bir isim kabinede yer almayacak.