Hasipoğlu, özelleştirmelerin devam edeceğini, kamu reformu ve ekonomiyle ilgili yasaların gündeme geleceğini belirterek, “2011 ivme yılı olacak” dedi.
Hasipoğlu, bugün Metin Şadi başkanlığında İşadamları Derneği (İŞAD) heyetini kabul ederek bir süre görüştü.
Hasipoğlu, ekonomik göstergelere göre 2010 yılının 2007, 2008 ve 2009 yıllarına göre gelişme gösterilen bir yıl olduğunu, ihracatın yüzde 43 arttığını, ambargolar kalksa bunun daha da iyiye gideceğini belirtti.
Hasipoğlu, bütün sorunun kamu maliyesindeki büyüklük ve disiplin altına alınması olduğunu ifade ederek, “Sıkıntılı olan kamu maliyesidir. Kamu, çalışan kesimin yüzde 25’ini oluşturuyor. Oysa AB’de bu oran yüzde 5’dir” diye konuştu.
ÖZELLEŞTİRMELER DEVAM EDECEK
Hasipoğlu, her yıl 2 bin gencin üniversiteden mezun olduğunu, ülke kaynaklarının bu kadar üniversite mezununa iş bulmaya yeterli olmadığını anlatarak, bu nedenle özel sektörü desteklediklerini, özel sektörde istihdam edilenlerin sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının devlet tarafından yapıldığını söyledi.
Hasipoğlu, “Tedbirler almak gerek. Bunu herkes böyle bilsin” diye devam ettiği konuşmasında, maaş ödenemeyen, akaryakıt parası bulunamadığı için elektrik üretilemeyen 1995 yıllarına dönülemeyeceğini kaydetti.
Ertuğrul Hasipoğlu, hükümetin ekonomik örgütlerle sürekli istişare içinde olduğunu, 2010 yılının eksi büyüme yaşanan 2008-2009 yıllarını göre iyi bir yıl olduğunu yineleyerek, 2010 yılında ekonomide iyi büyüme olduğunu ifade etti. 2011, 2012 ve 2013’ün daha da iyi olacağını söyleyen Hasipoğlu, bugün maaşların gününde ödendiğini, bunun iç borçlanma yapılmadan başarıldığını kaydetti.
Hasipoğlu, “özelleştirmeler devam edecektir” diyerek, artık kamu ve özel sektörde “verimlilik sendikacılığına” geçilmesi gerektiğini söyledi.
SENDİKALAR KAMUDA ÖRGÜTLÜ
“En yakın komşumuz Türkiye’de bile sendikalar kamudan çok özel sektörde örgütlüdür. Çünkü verimlilik sendikacılığı anlayışı vardır” diyen Hasipoğlu, KKTC’de ise sendikaların kamuda örgütlü olduğunu, devletin aidat keserek sendikalara verdiğini, bunun da sendikalara “emeksiz kazanç” getirdiğini söyledi.
UBP Genel Sekreteri Ertuğrul Hasipoğlu, hükümetin sorunları çözmek için çalıştığını, reel sektörün önceki iki yıla göre 2010 yılında büyüdüğünü, ancak kamu maliyesindeki sorunun ortada durduğunu söyledi.
Hasipoğlu, kamuda reformun ve buna bağlı özelleştirmelerin devam edeceğini, ekonomiyle ilgili yasaların gündeme geleceğini anlatarak, 2011 yılının ivme yılı olacağını belirtti.
6 MİLYAR DOLAR MEVDUAT VAR
Hasipoğlu, Kıbrıs Türkü’nün bankalarda 6 milyar 500 milyon dolar mevduatı bulunduğunu, her evin iki araca sahip olduğunu, Türkiye’den domates alırken bugün Türkiye’ye domates satıldığını, narenciyeden 40 milyon dolarlık gelir sağlandığını, ambargolar olmasa bunun daha da artırılmasının mümkün olduğunu anlattı.
ŞADİ
İŞAD Başkanı Metin Şadi de, dernek olarak ekonomi ve ülke sorunlarıyla ilgili görüşlerini aktaracaklarını söyledi.
Şadi, ülkenin bir geçiş döneminde olduğunu, bundan çıkışın ancak her kesimde ve Cumhuriyet Meclisi’nde sağlanacak konsensüsle mümkün olabileceğin, bu görüşlerinde ısrarlı olduklarını kaydetti.
Şadi, İŞDA’ın ülke sorunlarının çözümü konusunda üç ayaklı plan ve proje sürdürdüklerini; bunun birinci ayağının ekonomik paket, ikincisinin devletin yeniden yapılandırılması, üçüncüsünün ise kendilerinin de destek verdiği kendi kendini yönetme olduğunu anlattı.
Şadi, ekonomik paketin gereklilik olduğunu, bazı yanlış uygulamalar olsa da buna devam etmek gerektiğini belirterek, devletin yeniden yapılandırılmasından anladıklarının seçim, siyasi partiler vb yasaların gözden geçirilmesi olduğunu söyledi.
Metin Şadi, UBP’nin ülkenin en köklü partisi olduğunu ve bu nedenle bugünkü ziyarette İŞAD’ın fikirlerini anlatmak ve fikirleriyle yapılanlara katkı yapmayı istediğini kaydetti.