TİM'in gerçekleştirdiği İhracatçı Eğilim Araştırması'nın Temmuz-Eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyrek sonuçları açıklandı. Uzun zamandır gündemde yer alan döviz kuru sıkıntısı araştırma sonuçlarına da yansıdı. Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ilk 500 firmasından 145, ikinci 500 firmasından 139 ve ilk bin ihracatçı dışında kalan 216 ihracatçının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre ihracatçıların yüzde 80'i yüksek döviz kuru nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Döviz kuru nedeniyle yaşanan sıkıntıların ithalat ve ihracat arasındaki makası sürekli genişlettiğine dikkat çeken TİM Başkanı Büyükekşi, "İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 72'lerden 62'lere geriledi. Kur sorunumuza çözüm bulmak için bugüne kadar 9 bakanla görüştük. Diğer bakanlarımızla da bir araya geleceğiz. Ancak biz şimdi en yetkili makama Başbakan'a çıkacağız. Ondan sonra muhalefet liderleriyle görüşeceğiz" dedi.
Kurda yaşanan sıkıntıya rağmen ihracatçılar işe alımlara ara vermiyor. Araştırma sonuçlarına göre 3. çeyrekte her ihracatçının 14 kişiyi işe aldığını ifade eden Büyükekşi, 4. çeyrekte ise her firmanın 10 kişiyi daha işe alacağını söyledi. Büyükekşi böylece, yılın ilk çeyreğinde açıklanan 250 bin kişilik yeni istihdam hedefinin rahatlıkla yakalanacağını kaydetti.
İHRACATÇI EN FAZLA RUSYA'YI HEDEFLİYOR
İhracatçı Eğilim Araştırması'nın 3. çeyrek sonuçlarının genel anlamda 2. çeyrek sonuçları ile paralellik gösterdiğini ifade eden Büyükekşi, üçüncü çeyrekte ihracatçılar açısından toparlanma ve iyileşme sürecinin devam ettiğini belirtti. İhracatçıların 3. çeyrekte araştırdıkları yeni pazarların başında Rusya geliyor. Rusya'yı Irak, İran, Suriye takip ediyor. Bölgesel olarak ihracatçının hedefinde Orta Doğu ülkeleri yer alıyor. Ankete göre ihracatçıların yüzde 67.8'i rekabetçi fiyat sunamama, yüzde 50'si hedef ülkelerdeki ekonomik koşulları ihracat pazarlamasındaki en önemli sorunları olarak belirttiler. Finansman ve hedef pazarlardaki bürokratik engeller ise 3. ve 4. sırada beyan edilen sorunlar olarak ön plana çıktı.
Araştırma sonuçlarına göre, ihracatçıların yarısından fazlası döviz risklerine karşı herhangi bir araç kullanmadıklarını ifade ettiler. Buna karşın ihracatçının döviz kuru riskinden korunma çabalarının arttığını dile getiren Büyükekşi, "Yine de bu oranın yeterli olmadığını düşünüyoruz. Öte yandan kendilerine kur risklerine karşı koruyan firmaların yüzde 23,6'sı 'forward' işlemleri, yüzde 18,6'sı ise vadeli işlemleri tercih ediyor. Firmaların döviz riskine karşı araç kullanmama nedenleri ise yine anket sonuçlarına göre yüzde 37'si ithalat yaptıkları için, yüzde 23'ü ise araçlar hakkından bilgisi olamadığı yanıtını veriyor. TİM olarak bu konuda VOB'la ortak bir protokol imzalıyoruz. Bu kapsamda gerek Anadolu'da gerekse diğer bölgelerdeki bütün ihracatçılarımıza bu araçları kullanmayı öğreteceğiz" dedi.