Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman arasındaki görüşmenin ardından iki ülkenin enerji bakanları tarafından G20 zirvesinin yapıldığı Çin'in Hangzhou kentinde petrol anlaşması imzalandı.
KÜRESEL SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETEBİLİR
Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, iki ülkenin stratejik enerji ortaklığı kurduğunu ve kurulan güven ortamı sayesinde iki küresel sorunlara çözüm üretebileceğini belirtti.
Rusya'nın üye olmadığı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) bu ay Cezayir'de petrol piyasasındaki arz fazlasının da görüşüleceği gayri resmi bir toplantı düzenleyecek. Üye ülkelerin resmi toplantısı ise Kasım ayında Viyana'da yapılacak.
SUUDİ ARABİSTAN SİNYALİ VERMİŞTİ
Daha önce birçok Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi küresel arz fazlasının giderilmesi için üretimin belirli bir seviyede sabitlenmesi çağrısında bulunmuştu. OPEC'in en büyük üreticisi ve fiili lideriSuudi Arabistan da bütçe sorunları nedeniyle üretim sabitleme konusunda işbirliğine artık daha yatkın olduğunun sinyallerini vermişti.
15 YIL SONRA İLK KEZ
OPEC ile Rusya arasındaki eğer bir üretim sabitleme veya azaltma anlaşması yapılırsa bu 15 yıldan bu yana yapılmış ilk ortak eylem olacak. Rusya daha önceleri üretimi eş zamanlı azaltmak için söz vermiş olsa da bu sözleri tutmadı.
Rusya son olarak Nisan ayında üretimi mevcut seviyelerde sabitlemek için OPEC ile görüştü. Ancak Suudi Arabistan, OPEC'in üçüncü büyük üretici İran'ın dahil olmadığı bir eyleme girişmemekte diretmesi nedeniyle görüşmelerden sonuç alınamadı.