Burdur'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1952 yılında Dr. Temuçin Aygen tarafından keşfedilen İnsuyu Mağarası, 1966 yılında Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası özelliğini taşıyor.
İnsuyu Mağarası’nın içerisindeki göller yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı yüzünden tamamen kuruduğuna ilişkin haberler geçtiğimiz hafta basına yansımıştı. Birkaç yıl öncesine kadar üzerinde kayıkla gezilebilen 20 metreye derinlikteki göllere sahip olan İnsuyu Mağarası’nın göllerinin yok olma sebebi uzmanlara göre yağış rejiminin değişmesinin yanında yöredeki yer altı sularının bilinçsiz kullanımı.
Keşfin üzerinden geçen 62 yıl içinde mağara içerisindeki göllerde gözle görülür derecede çekilmeler ve kurumalar oluştuğu, bu durumun uzun vadede mağara içi ekosisteminin bozulmasına neden olduğu tespiti üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6'ncı Bölge Müdürlüğü, 'acil durum' koduyla risk eylem planı çalışmalarına başladı.
İnsuyu Mağarası'nda yaşanan kuraklığın nedenlerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesine yönelik Pamukkale Üniversitesi Mühendislik ve Jeoloji Mühendisliği fakülteleriyle çalışma yapılacak.
Çalışmalar kapsamında önümüzdeki yıl mağara içi elektrik- aydınlatma sistemleri, yürüyüş yollarının iyileştirilmesi hedefleniyor. Bakanlık, mağaranın daha etkin tanıtılması ve korunması amacıyla 'Tabiat Anıtı' statüsü verilmesi için tescil çalışması da başlattı.