Bursa'da Renault fabrikasındaki kan bağış kampanyasında konuşan Işıkara, Japonya'yı depremin değil, tsunaminin yıktığını kaydetti. Tsunaminin vurduğu Japonya'da depremden korunmanın mümkün olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen Işıkara, "Japonya'yı deprem vurmadı. Zarar veren tsunamiydi" diye konuştu.
"AKKUYU'DA DEPREM RİSKİ AZ"
Nükleer enerji santrali yapılması planlan Mersin Akkuyu ile ilgili düşüncelerini de aktaran Işıkara, Akkuyu'nun deprem açısından Türkiye'nin en sakin bölgelerinden biri olduğunun altını çizdi. Işıkara, "Nereden biliyorum? Çünkü 1976-91 yılları arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İTÜ yoğun bir deprem izleme ağı kurup o yörenin depremselliğini izledi. Bu bölge hakikaten sakin. Deprem mazeret değil. Bu ülkenin enerjiye ihtiyacı var. Dolayısıyla bu enerji çok önemli. Teknoloji de hızla gelişiyor. Bu yeni gelişen teknolojiyi de herkes dikkate almalıdır" şeklinde konuştu.
Türkiye'de tsunami olmayacağını ifade eden Işıkara, "Tsunamiden bahsediliyor. En son verdikleri tarih 360 yıl sonra. Bin 800 yıldır tsunami olmamış. Tsunami kapalı denizlerde olmaz, okyanuslarda olur. Olsa olsa 2.5 metrelik bir deniz dalgası olabilir" ifadelerini kullandı.
"BURSA DEPREM BAKIMINDAN RİSKLİ"
Muhtemel bir depremde Bursa'nın durumunu da değerlendiren Işıkara, Bursa'nın deprem açısından riskli bir bölgede olduğunu söyledi. Işıkara, Bursa'nın Kuzey Anadolu fay hattının güney koluna dahil olduğunu ve bu kolun 1950 yılından beri sessiz olduğunu hatırlatarak, "Bu iyi bir sessizlik değil. İzmit Körfezi'nde olduğu gibi Gemlik Körfezi'nde küçük küçük depremlerin kümelendiği yerler var. Güney kolundan en çok Bursa etkilenecek. Bütün Marmara, bu depremi hissedecek" dedi.