Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’nin katkıları ve İskele Belediyesi’nin öz kaynaklarından finanse edilecek Sahil Şeridi Düzenleme ve Rekreasyon Projesi’nde birinci etap çalışmaları başladı.
Proje kapsamında, yaklaşık 2 kilometrelik sahil şeridinde toplamda yaklaşık 125 bin metre kare alanda oturma ve dinlenme alanları, açık hava spor alanları, yürüyüş yolları, çok amaçlı salon, 2 kafe, 5 büfe, duşlar, 2,500 kişi kapasiteli amfi tiyatro, otopark alanları, festival alanı, yeşil alanlar, köprüler ve kent mobilyaları yer alacak.
Şubat ayında uygulamaya konulan birinci etap çalışmalarında yaklaşık 2 kilometrelik yürüyüş yolu, stabilize dolgu ve mekanik işleri, elektrik ve su altyapısı ile 32 bin metre kare olarak düşünülen yeşil alanın bitkisel toprak dolgusu yapılacak. Ayrıca, yürüyüş güzergahındaki belli bölgelerde KKTC’de ilk kez uygulanacak olan çevre dostu malzemeden istinat duvarları inşa edilecek.
İskele Belediye Başkanı Halil İbrahim Orun’un, “Kaynak yaratıldıkça öncelikli icraatımız” dediği projenin 4-5 yılda tamamlanması ve maliyetinin de 12-13 milyon TL olması bekleniyor.
Her etap tamamlandıkça belli alanlar halkın hizmetine açılacak, aynı zamanda projenin devamı da sürdürülecek.
LARNAKA’YA NOSTALJİ… HURMALAR
İskele halkının büyük çoğunluğunun Barış Harekatı’nın ardından Larnaka’dan göç ettiği dikkate alınarak, projeye nostalji katmak amacıyla yürüyüş yollarına paralel hurma ağaçlarının dikimine de başlandı. Burada oluşturulacak halk plajına da Larnaka’daki plajın ismi verilecek.
ORUN
İskele Belediye Başkanı Halil İbrahim Orun, “10 yıllık hedefimizdi” dediği projeyle ilgili TAK muhabirine açıklamalarda bulundu.
Belediye Başkanı Orun, daha once 3-4 kez proje çizimine girdiklerini ve son olarak Ebi şirketi tarafından projenin çiziminin tamamlandığını ve şubat ayında uygulamaya başlandığını ifade etti.
Orun, proje tamamlandığında halka açık olarak düzenlenecek çeşitli aktivitelerin yer alacağı, İskele Festivali’nin de söz konusu alanda yapılacağı bir merkez haline geleceğini söyledi.
Projede 2 kilomterlik yürüyüş yolu bulunacağını ifade eden Orun, inşa etmekte oldukları diğer yürüyüş yollarıyla birleştirildiğinde toplamda 8 kilometrelik yürüyüş yolu yaratılmış olacağını vurguladı.
Orun, projede, çocuklara yönelik oyun alanları, basketbol ve voleybol sahaları yer alacağını, 2 bin 500 kişilik amfi tiyatroyla, bin 100 metrekare kapalı alonu olan çok amaçlı salon inşa edileceğini söyledi.
Sahil boyunca 5 noktada halka hizmet verecek büfeler yapılacağını belirten Orun, aynı zamanda bu noktalardan plaja giriş imkanı olacağını kaydetti. Orun, plaja girişlerde ücret alınmaması için büyük özen göstereceklerini kaydetti.
Proje için belediye bütçesinden her yıl en az 1milyon TL kaynak ayırmayı hedeflediklerini belirten Orun, Türkiye Cumhuriyeti katkılarıyla kaynağın 3 milyon TL’ye çıkacağını ifade etti.
Projeyi etap etap gerçekleştreceklerini kaydeden Orun, etaplar tamamlandıkça halkın hizmetine sunulacağını, çalışmaların da devam edeceğini söyledi.
Uygulamanın gerçekleştirildiği sahil şeridinin Lefkoşa dahil olmak üzere bütün Orta Mesarya’ya hizmet veren ve rağbet gören bir plaj olduğunu kaydeden Orun, proje tamamlandığında hem İskele’nin hem de bölgenin cazibesinin daha da artacağını kaydetti.
Orun, “Biz bu prjeyi, yap-işlet-devret modeliyle daha hızlı bir şekilde yapabilirdik. Ancak halkın malı olmaktan çıkacağı ve halkın buradan gerektiği gibi yararlanamayacağı düşüncesiyle İskele Belediyesi’nin kendi olanakları ve Türkiye Cumhuriyeti yardımlarıyla götürmeyi hedefledik” dedi.
Bu denli büyük bir projenin KKTC’de bir ilk olacağını söyleyen Orun, halkın projeden yılın 365 günü yararlanabileceğinin altını çizdi.
Projenin İskele’nin albenisini artıracağını söyleyen Orun, projeden en fazla yerli halkın yararlanacak olması yanında, bölgede yatırım yapmayı planlayan yatırımcılar ile turizm açısından da cazibe merkezi oluşturacağını ifade etti.
Orun, projedeki hedeflerinin turizm kenti olma yolunda daha güçlü adımlar atmak olduğunu da sözlerine ekledi.
EREN
İskele Belediye Başkanı Danışmanı Mehmet Eren de projenin teknik detaylarıyla ilgili bilgi verdi.
Eren, 32 bin metre karelik yeşil alanla ilgili alt yapı çalışmalarının başladığını belirterek, birinci etapta tüm altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra ikinci etapta lavraların ürediği Haravgi Deresi’nin ıslahının da yapılacağını belirtti.
Eren, proje kapsamında bu yaz 2 kilometrelik sahil şeridini halkın kullanımına açacaklarını ifade etti.
SAYINER
Projenin birinci etabını üstlenen Salih Köroğlu Construction Ltd. Başmühendisi Sebahattin Sayıner de, söz konusu projenin bölgenin en büyük çekim merkezi olacağını kaydetti.
Sayıner, birinci etabın tamamlanma süresinin 180 gün olduğunu ifade ederek, proje tamamlandığında sahil şeridinin en iyi şekilde belediye tarafından halkın hizmetine sunulacağını söyledi.
Sayıner, projede yeşil alanlara büyük önem verildiğinin altını çizerek, yeşil alanlar için özel bitki toprak dolgusu yapılacağını ifade etti.