Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, yaptığı açıklamada, 2013 yılı yaz mevsimi tahminlerinde, genellikle mevsim normallerinde ancak zaman zaman Türkiye'nin batı, iç ve güney kesimlerinde mevsim normallerinin üzerine çıkacağını öngördükleri sıcaklık seyrinin, bu doğrultuda devam ettiğini bildirdi.
İsmail Güneş, Temmuz ayında yayınladıkları uzun vadeli aylık tahmin projeksiyonunda, hava sıcaklığının, Türkiye'nin büyük bir bölümünde mevsim normalleri civarında, iç bölgelerde mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü anımsattı.
Güneş, "Bu doğrultuda hava sıcaklığı ülkenin büyük bir bölümünde mevsim normalleri civarında ayın ilk yarısında iç kesimlerde mevsim normallerinin biraz üzerinde, kuzeyli hava akımlarının neden olduğu fön etkisiyle son hafta Akdeniz Bölgesi kıyı kesiminde mevsim normallerinin üzerinde seyretmiş, Antalya'da 40 dereceyi aşmıştır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşen 40 derecelik sıcaklık değerleri bu bölgemiz için mevsim normalleri civarıdır" ifadesini kullandı.
Meteoroloji Genel Müdürü Güneş, Temmuz ayında en yüksek sıcaklığın, ayın 31'inde, 42,1 derece ile Muğla Milas'ta ölçüldüğü bilgisini verdi.
Bu hafta sonuna kadar da hava sıcaklığında küçük çaplı dalgalanmalarla birlikte mevsim normalleri civarında seyredeceğinin tahmin edildiğini aktaran Güneş, "Ağustos ayı uzun vadeli aylık tahmin projeksiyonumuzda ilk hafta mevsim normallerinde, ikinci hafta hava sıcaklığının yurdun doğu kesimlerinde mevsim normallerinin biraz altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında; üçüncü hafta ve son hafta hava sıcaklığının yurdun batı ve iç kesimlerinde mevsim normallerinin biraz üzerinde, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyretmesi bekleniyor" dedi.
"Şu ana kadar en yüksek sıcaklık 1962'de Batman'da 48,8 derece ölçüldü"
Bazı basın ve yayın organlarında hava sıcaklığının 50-60 derece olarak ölçüldüğüne dair haberlerin verildiğini hatırlatan Güneş, Türkiye'de şu ana kadar resmi olarak ölçülmüş en yüksek sıcaklık değerinin 1962 yılında Batman'da 48,8 derece olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Güneş, şunları kaydetti:
"Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hava sıcaklığı ölçümü Dünya Meteoroloji Örgütü'nün belirlediği kıstaslara göre; yerden 2 metre yükseklikte, gölgede ve hava akımı alabilen özel siperler içinde yapılmaktadır.
Doğrudan güneş ışınlarına maruz kalan cihazlar kullanılarak ve ölçümleri olumsuz etkileyecek çevre şartlarında yapılan ölçümlerde sıcaklık, olması gerekenden yüksek ölçülebilir. Bu tür ölçümler meteorolojik açıdan doğru ve güvenilir değildir.
Bu sebeple, standartlara uygun olmayan bu tür ölçümlerden elde edilen yüksek sıcaklık değerleri geçerli, gerçekçi ve temsili kabul edilemez. Bu konuda kanuni olarak yetkili tek adres Meteoroloji Genel Müdürlüğüdür."