Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak hesaplandığı belirtilen araştırmada, bir vatandaşın, oruç tuttuğu süre boyunca ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarları tespit edildi.
Araştırmada oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu belirtildi. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda 4 kişilik iftar sofrasında, et, çorba, pilav, meyve, salata, pide, tatlı, peynir, yağ, reçel, zeytin ve hurmaya yer verildi. Buna göre 4 kişilik bir ailenin günlük iftar bedeli 25,7 TL; 29 gün sürecek olan Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyeti ise 745 TL olarak hesaplandı.
-''MAAŞIN YÜZDE 46'SI''-
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ortalama memur maaşının 1606 TL olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının yüzde 46'sını ayırmak zorunda. 658 TL maaşı olan asgari ücretli ise yılın tamamını zaten mecburen oruçlu olarak geçiriyor. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetiyor, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmıyor. Önümüzde Ramazan Bayramı var. Bayramlar özellikle çocuklar için bayramlıkların alındığı, harçlıkların verildiği günler ama çalışanlarımız uzun zamandır bayramlarda çocuklarına harçlık verememenin, bayramlık alamamanın burukluğunu yaşıyorlardı. Şimdi ise iftar sofraları da fakirleşti.''
Memurların toplu sözleşme hakkı ile ilgili kanun çalışmalarının Ramazan'a denk geldiğini belirten Koncuk, ''Bu ay, Müslümanların kurtuluş ayıdır. Umuyoruz ki yetkililerin de adil ve güzel bir yasa hazırlaması ile memurlarımız hem manevi hem de maddi kurtuluşa erecekler ve iftar sofraları da şenlenecek'' dedi.