Yapımı 2006 yılında başlayan adliye sarayı 126 dönümlük araziye kurulurken, 80 dönüm üzerine inşaat yapıldı. 5 ana bloktan oluşan adliyede, 16 kat olan B blok 135 bin metrekare, 12 kat olan A Blok 100 bin metrekare, 9 kat olan D blok ile 7'şer kat olan C ve E blok ise 20'şer bin metrekare olacak.
Anadolu yakasının adliyelerini bir araya getirecek adliye binasında 326 savcı odası, 298 mahkeme salonu, 51 icra dairesi yer alırken, 500 ve 180 kişilik 2 tane konferans salonu, 2 bin 600 araçlık otopark, 2 bin 200 kişilik yemekhane ve 180 kişilik kreş bulunuyor. Adliyede, ağır ceza mahkemesi salonları 100, diğer mahkeme salonları ise 50 metrekare olarak inşa edildi. 80 kişinin sığabileceği ağır ceza mahkemelerinde kamera sistemi de kuruldu. Duruşma salonlarının tamamının ise koridorlara bakan yan cepheleri cam duvar.
Binanın her tarafında güvenlik kamera sistemi kurulurken, kullanılan mobilyaların tümü cezaevlerindeki mahkum ve tutuklular tarafından üretildi. Ayrıca bina, İstanbul ve Boğaz figürlerinin yer aldığı cini panolarla süslendi
Dünyanın en büyük adliyesi olarak inşa edilen binada, 550'si hakim ve savcı olmak üzere 5 bin kişi çalışacak. Bu sayının 4 binini dev yapıyı temizlemek ve güvenliğini sağlamakla görevli personel oluşturacak. 4 bin 600 odanın yer aldığı binadaki günlük vatandaş sirkülasyonunun ise 45 bin kişi olması bekleniyor.
350 milyon liraya mal olan Türkiye'nin en büyük kamu binası İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nın 3 ana girişi bulunuyor. Metro bağlantılı binada, PTT, banka şubeleri, kuaför, spor salonu ile doktor ve hemşirelerin bulunduğu sağlık odaları da yer alacak.
Mahkeme Yönetimi Destek Projesi kapsamında Türkiye'de 21. pilot adliye olarak seçilen binada, ön büro sistemi olacak. Vatandaşlar ve avukatlar işlemlerini ön büroda yapacak. Hakim ve savcının yanına her zaman giremeyecek.
Binanın projesini 11 ayda tamamlayan 38 yıllık mimar Haldun Erdoğan, yarışma sürecini şöyle anlattı:
''Adliye binası benim daha önceden Kadıköy Adliyesi için yaptığım çalışmanın devamı niteliğinde oldu. Kadıköy Adliyesi için bir yarışma açıldı. Ben 48 kişiden birinci oldum. Projenin uygulanmasından vazgeçildi. İstanbul'da Anadolu ve Avrupa yakasındaki adliyeleri tek bir merkezde toplama düşüncesi gelişti. Bu doğrultuda böyle bir büyük bina yapılması gündeme gelmiş oldu. Kadıköy Adliyesi yarışmasının birincisi olduğum için beni de bu yarışmaya davet ettiler. Yarışmanın jürisinde üniversitelerden, bütün adli mercilerdeki birimlerden yetkililer yer adlı. Yarışmaya 5 mimar davet edildi. 35 kişilik jürinin değerlendirdiği projeler arasında benim projem birinci oldu.''
''Yarışma projesi de dahil projeyi 11 ay gibi kısa bir sürede bitirdik'' diyen Erdoğan, projenin 15 kişilik ekiple hazırlandığını anlattı.