Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   25/30 °C
 
 
    Başkan Uysal Misafirlerini Kıl Çadırda Ağırladı  
 
    Yörük Türkmen Festivali coşkuyla sürüyor  
 
    Serdar Denktaş : “Umudumu yitirmiyorum. Hala umudum var  
 
    TYB Mesnevî Okumaları'nın Yeni Dönemi 16 Eylül'de Başlıyor  
İşte Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmanın Yolları
İşte Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmanın Yolları
 
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Eğitim Fakültesi, PDR Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şermin Külahoğlu, öğrencilerin kafasını kurcalayan en büyük kaygılardan birisi olan “Sınav Kaygısı” ve başa çıkma yolları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
 
31 Mayıs 2021 Pazartesi - 11:45

     Haber :İrem KESİM / KKTC 
Prof. Dr. Şemin Külahoğlu açıklamasında, öğrencilerin genlen olarak sınav kelimesini duydukları zaman, hiç iyi şeyler hiseetmediğini ve sınav kaygılarının yüksek olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Külahoğlu açıklamasının devamında ise şunlara değindi;
“Siz, öğrenciler! Sınav kelimesini duyunca neler hissediyorsunuz? Sınav kaygınız yüksek mi?
 Sınav kelimesini duyunca hiç iyi şeyler hissetmediğiniz ve genelde sınav kaygınızın yüksek olduğunu biliyorum. Peki, bu neden böyle? 
Bence çünkü eğitim hayatımız sınavlarla geçiyor. Bir düşünün: Şu ana gelinceye kadar okuduğunuz okullarda tahminen kaç sınava girdiniz? Merkezi sınav engelini aşmak için kaç deneyim yaşadınız? Gördüğünüz gibi, bu ülkede hayatımız sınav. Eğitimimiz boyunca her yıl birkaç kez sınav döngüsü yaşıyoruz. Dersler durduruluyor ve sınav kâbusu günleri başlıyor. Liseye ve üniversiteye giriş sınavlarında sadece dersler değil, hayatlar duruyor. Çevremizdeki herkes bizim için bir dönem, bu sınavlara odaklı yaşıyor ve en kötüsü, gençlik yaşamımızın en az bir yılını,  bu sınav kabusuna feda ediyoruz. Sonuç olarak, sınavları, alt edemeyeceğimizi düşündüğümüz için bize korku veren güçlü bir dev gibi algılar hale geliyoruz.  
Bu kötü deve karşı savaşma gücümüzü nasıl geliştirebiliriz?  Bu sorunun yanıtı, “gücümüzü zayıflatan nedenleri ortadan kaldırmak” şeklinde olabilir. Bu nedenlerin en önemlileri olarak şunlar sıralanıyor: Gerçekçi olmayan düşünce biçimleri,  kendine güvensizlik ve bu ikisinin temelindeki plansızlık.    
En temel olandan başlarsak; plansızlık tutumu,  zamanı iyi kullanamama, kötü çalışma alışkanlıkları, hedef belirsizliği, görev ve sorumlulukları erteleme olarak ortaya çıkıyor. Bu dört davranış açısından kendinize not verin, bakalım geçer not alabilecek misiniz?
Ders çalışma konusuna nasıl bakıyorsunuz? Sıkıcı –Zor- İtici –Gereksiz olarak mı, yoksa çalıştıkça hoşlanılan-  Sonucunda başarı getiren-  Başardıkça çalışma isteğini artıran- Hedefe yakınlaştıran olarak mı? İkinci bakış açısının size daha çok yakışacağını bilmenizi isterim.  
Bir diğer soru: Sizin öğrenme tutumunuz hangisi?
Öğrenmeye odaklanma tutumundaki kişinin başarılı olmama korkusu yoktur. Motivasyonu yüksektir.  Kendine güveni tamdır. Çalışma stratejileri kullanır. Planlı çalışma konusunda özenlidir.
Başarısızlıktan kaçınan kişide başarılı olamama korkusu hâkimdir. Motivasyonu azdır. Başarısızlığı kendi yeteneğinde ya da dersin zorluğunda arar. Etkili ders çalışma teknikleri kullanmaz. Amacı,  öğrenmekten çok ders geçmektir. Anlayarak çalışma yerine ezbere başvurur.
Başarısızlığı kabul etme tutumundaki kişi ise başarısızlığı kaçınılmaz görür, ders çalışma ve motivasyon ihtiyacı en alt düzeydedir. Sürekli desteğe ihtiyaç duyar, başarılı olmak için çaba göstermez, ders dışı etkinliklere fazla zaman ayırır.
Sizin öğrenme odaklı tutumu benimseyerek, ders çalışmaya karşı olumlu bakışta ve planlı olmanızı diliyorum. Bunun için öncelikle, bir takvim geliştirmeniz ve planlı çalışmanız yararlı olur. Derste şunları yapmaya çalışabilirsiniz:  Her derse girmek, konuya önceden göz atmak, dinleme becerilerini geliştirmek, not tutma tekniklerin öğrenmek özet çıkartmak, önemli noktaları belirlemek, sınav günü notları gözden geçirmek. Evde doğru ders çalışma ortamı hazırlamak da önemlidir. Çalışmayı durduracak koşulları engellemek (cep telefonu/televizyon/bilgisayar), rahat bir ortam yaratmak Çalışma alanını düzenlemek gibi.
Öğrenme odaklı bu davranışlar yerine, başarısızlıktan kaçınan veya başarısızlığı kabul eden tutum, sizin kendinize güvensiz olmanıza yol açar.  Başarısız olma ve değerlendirilme korkusu, daha önce yaşanmış başarısızlıkların tekrarlanabileceği endişesi, yüksek beklenti düzeyi ve mükemmeliyetçi yaklaşım, kendinize güvenmenizi engelleyen etkenlerdir. Hayatta yapılacak en büyük hata, hata yapmaktan korkarak yaşamaktır. Nasıl düşünürsek, öyle duygulanır ve davranırız.  «Yapamayacağım, başaramayacağım» şeklindeki düşünceler yerine; planlı çalışma ile olumlu iç sese sahip olabilir ve kendinize güveni yükseltebilirsiniz.  İnsan kendi düşüncesine istediği gibi yön verme gücüne sahiptir.
Şu konuşmaların size ne faydası olabilir ki? Sınava hazır değilim. “Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma. Nerede ve ne zaman kullanacağım ki? Sınavlar niye yapılıyor, ne gerek var? Bu bilgiler gelecekte benim işime yaramaz. Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok ki!.”. Bunun yerine şu konuşmalar daha yararlı olmaz mıydı?  “Yapmam gereken nedir? Yapabildiğimin en iyisini yapmaya çalışmakla ne kaybederim?”
Sınav hakkında kendinizle ne tür konuşmalar yaptığınıza dikkat edin. Bu iç konuşmalarda fark ettiğiniz olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelere çevirmeye, gerçekdışı beklenti ve yorumlarınızı değiştirmeye çalışın. “Çok fazla konu var, zamanım yetmeyecek” yerine; “yeterli zamanımın olmadığı doğru, ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim? Tüm kaynakları çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek sınava hazırlanabilirim, hiç olmazsa bu bölümlerden puan kazanırım” diyebilirsiniz. 
Buraya kadar değindiğimiz noktaları özet olarak; aşağıdaki maddeler halinde sıralayabiliriz.  

  1. DÜZENLİ ÇALIŞIN OLUMLU DÜŞÜNÜN
    KS: Herkesin dikkati benim üzerimde. Başaramazsam, rezil olurum. İS: Önemli olan benim ne istediğim ve ne yapacağım. Dikkatimi diğerlerinin istekleri üzerinde odaklarsam, işim zorlaşır.
  2. MELİ, -MALI Dilinden vazgeçin!
    KS: Kendimi kanıtlamam için bu sınavda mutlaka iyi sonuç almalıyım
İS: Başarmak istiyorum, başarırsam iyi olacak Dikkatim hiç dağılmamalı Hiçbir soruda takılmamalıyım. Hemen yapmalıyım.
  1. Kaygının dili insafsız bir SİYAH-BEYAZ dildir. BÖYLE BİR DİL GELİŞTİRMEYİN. Bu dil insanları başarılı-başarısız olarak iki kutba ayırır, ortası yoktur. Kendinizi bir bütün olarak başarılı veya başarısız ilan etmeyin. Başarısız veya başarılı sonuçlar almak, yaşamın doğal bir olgusudur. Bu sonucun genel bir durum olmadığını kabul edersek, sonucu değiştirebilecek gücün kendimizde olduğunu bilirsek, bu yönde davranabiliriz.
  2.  YA HEP, YA HİÇ anlayışından vazgeçin. Dikkatinizi geçen bir yıla çevirin ve yapmış olduklarınızı düşünün. Sadece başarılara ve iyi sonuçlara bakıldığında: “Geçen yıl ben başarılı biriydim. Hep böyle olmalıyım. Ya olamazsam? Sadece başarısızlıklara, kötü sonuçlara bakıldığında: “Geçen yıl ben başarısız biriydim. Yine başaramayacağım!” Durup düşündüğümüzde, yani genelleme yapmadığımızda: “Geçen yıl ben şu ve bu konularda (alanlarda) başarılı, şu ve bu konularda başarısız oldum (davrandım)”
  3. ÇEVRE İÇİN DEĞİL, KENDİNİZ İÇİN DÜŞÜNÜN. Sen en iyisini yaparsın, sana güveniyoruz” gibi sözler altında kişi kendini baskı altında hisseder. Kaygılı kişinin kendi istekleri önemli değildir. Önemli olan başkalarının (anne-baba, arkadaşlar, öğretmenler, akrabalar vb.) gözünde olumlu bir yer edinmektir. Bu düşünce kalıbının farkına varıp, KENDİNİ ÇEVRENİN İPOTEĞİNDEN KURTARMALISIN.
     
İzleyen birkaç deyişin de yukarıdaki maddeleri çok iyi özetlediğini düşünerek eklemek istiyorum: 
Mucizelere çıkan asansör arızalı, merdivenleri kullanmalısınız. Wayne
Başarının gerçek ölçüsü nelere sahip olduğun değil, nelerden vazgeçebildiğindir. Başarı bedel ister.
Kendine güven kazanmanın en mükemmel yolu, başarısızlığa imkân vermeyecek kadar iyi hazırlanmaktır.
İyi çalışmaların çoğu, biraz daha çalışmamak yüzünden yok olur. Harriman
Kötü sınav devini mindere sermek için iyi çalışmalar!
KAYGIYLA BAŞ ETME YÖNTEMLERİ-I: DKBY Modeli
İlk adım D (değiştir) İçinde bulunduğunuz olumsuz durumu değiştirin. Stres kaynağıyla yüzleş
Yardım iste Zamanını iyi kullan “Hayır” demeyi öğren Arada mola ver Stres kaynağını önceden tahmin et
İkinci adım K (kabul et) Kontrol edemeyeceğiniz durumlarla karşılaştığınızda, öfkelenmeden kabul etmeye ve pozitif yaklaşımınızı kaybetmemeye çalışın. Düşünme tarzını değiştir Kaygılanma Öfkene hakim ol Durumu daha da kötüleştirme
Üçüncü adım B (boş ver) Gerçek dışı beklentilerinizi, olumsuz kabullerinizi ve kendi kendinize oluşturduğunuz stresten kurtulun. Vazgeçmeyi öğren İşleri üst üste ekleme Neden boşvermen  gerektiğini bil Denge kur A tipi davranış (kaçın) B tipi davranış (edin) 
Dördüncü adım Y (yaşam tarzını yönet) Hayatınızdaki stres sebeplerine karşı direnme kapasitenizi arttırabilirsiniz.    Negatif mücadeleden kaçın Pozitif yaşam tarzını benimse Diyet yap Egzersiz yap Rahatla Destek al     
    
KAYGIYLA BAŞ ETME YÖNTEMLERİ-I: Dale Garnegie yöntemi
Bu tekniğe göre; üzüntümüzü, sıkıntımızı, stresimizi bir kağıda bir iki cümleyle ifade edeceğiz. 
 Örneğin;     “Gireceğim sınavda başarılı olup olamayacağımı merak etmekteyim”.  Sonra,   1.Bu üzüntüden kurtulabilmek için ne yapacağımızı yazacağız. Elimden geldiğince ders çalışacağım, En çok sorulan soruların özelliklerini öğreneceğim, Bu sınavdan geçmiş kimseleri bulacağım ve onların tecrübelerinden yararlanacağım Kendime aşırı stres yapmayacağım, yemeğimi dinlenmemi kesmeyeceğim, sağlığımı bozmamak için elimden geleni yapacağım, başarılı olmasam da bunda da bir hayır vardır diyecek ve ikinci kez sınava girmek için büyük bir azimle yoluma devam edeceğim vs,
2.Bu planı uygulamaya koyulacağız,3.Bu plana hangi tarihe kadar uyacağımızı tespit edeceğiz, 4.Bu süre sarfında planı uygulamak için en yüksek çabayı göstereceğiz. 5.Planı uygulamada başarısızlığımız olursa kendimize ufak bir ceza vereceğiz. Yalnız bu ceza başkalarına hizmete yönelik olacaktır.
    Görüldüğü gibi bu yöntemi uygulamak çok basittir:
Küçük bir kağıda derdimizi yazacağız, altına çözümlerini ekleyeceğiz, uygulamak için kendimize belli bir zaman vereceğiz, bu zaman içerisinde bu planımızı uygulayamazsak kendimize ceza vereceğiz. (Bir yardım derneğine para yardımında bulunmak gibi)(Çakmaklı,2002,s330)
Kaygıyla baş etmenin diğer yöntemleri: Düşük düzeyde acı yaratmak Kendine olumlu konuşmak Tuzak kullanmak Odaklanmak Köprü nesne bulmak Gevşeme tekniklerini uygulamak Kasların gevşetilmesi
Doğru nefes alma egzersizi
1) Nefes almadan önce sol elinizi karnınızın üzerine, sağ elinizi göğsünüzün üzerine koyun. 
2) Nefesinizi ciğerleriniz boşalıncaya kadar verin, 
3) Burnunuzdan yavaş yavaş ve derin bir şekilde nefes alın ve önce karnınızın, sonra da göğsünüzün şiştiğini hissedin, 
4) Nefesi aldıktan sonra bırakmadan içinizden dörde kadar sayın, 
5) En son olarak nefesinizi dörde kadar sayarak bırakınız. “

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Türkiye'den Gönderilecek Aşılarla KKTC'de Aşılanmayan Kalmayacak
 
Nekropol Müzesinde 2 bin 300 yıllık tarih yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşuyor.
 
 
Etiketler :
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Akpınar :Öğrencilerin Nisan Başında Adaya Gelmeleri İçin Hükümet Önlemler Almalı
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü ve Kıbrıs Üniversiteler ...
KKTC Başbakanı Saner Kademeli açılım kararlarını açıkladı
KKTC Başbakanı Ersan Saner Koronavirüs tedbirlerinin değerlendirildiği ...
HP Genel Sekreteri Rogers Uyardı "Bilinmeyen vakalar etrafta dolaşıyor”
KKTC'de HP Genel Sekreteri ve Moleküler Genetik Uzmanı Jale Refik Rogers ...
Neşet Koçkar, KKTC halkından özür diledi: Belediye ihalesinden çekildi
KKTC'ye giriş çıkışları gündem olan Türkiye’deki ANEX Şirketinin yönetim ...
 
 
Doç.Dr.Akkaya, teknoloji trendlerinden bulut ve uç bilişimi anlattı
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı ...
Nice Mutlu Bayramlar
İslam Aleminin iki büyük bayramından birisi olan Ramazan Bayramı'nı idrak ...
KKTC Bakanı Pilli :396 yeni test yapıldı, pozitif vakaya rastlanmadı
KKTC Sağlık Bakanı Dr.Ali Pilli Koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin son durumu açıkladı..
KKTC'nin ilk ve tek maske imalat fabrikası üretime başladı
Yemyeşil sanayi ticaret tarafından kurulan fabrika günlük 20 bin maske ...
 
 
KKTC Başbakan yardımcsısı Özersay : giriş yasağı 71 ülkeye çıktı
KKTC Bakanları Kurulunda alınan yeni kararları açıklayan Özersay Koronavirüse ...
KKTC ve Türkiye'de FETÖ operasyonu: 21 yakalama kararı
FETÖ terör örgütünün askeri mahrem yapılanmasına yönelik Türkiye ve KKTC'de ...
Kısa Süreli Kilo Vermek Tehlikeli Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde dispanser hizmetleri veren ...
Erkekli Ve Dikar'e GAÜ'de Büyük İlgi
KKTC 'de GAÜ 6. Tiyatro Günleri’nin 3’üncü oyunu olan ‘‘Şifa Niyetine’’, ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Serdar Denktaş : “Umudumu yitirmiyorum. Hala umudum var

Serdar Denktaş : “Umudumu yitirmiyorum. Hala umudum var

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Ne Çektin Be Antalyam ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Ne Çektin Be Antalyam ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Mağusa’yı Mağusa’lılardan Dinleyin
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya