AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in “Varlığını tehdit eden krizlerle karşı karşıya” dediği AB’nin 27 lideri, dün Bratislava’daki kritik zirvede buluştu
Referandumda AB’den ayrılmayı onaylayan İngiltere zirveye davet edilmedi. Geriye kalan 27 üye ülke lideri, İngiltere’nin referandumda (Brexit) aldığı ayrılma kararı sonrası AB projesinin geleceği, sığınmacı krizi, Ukrayna, ekonomi ve terörle mücadele konularını masaya yatırdı.
Avrupa Birliği’nin liderliğini yapan iki ülkesi Almanya ve Fransa’nın liderleri 2 gün önce Paris’te Bratislava’daki zirveye hazırlık için bir toplantı yapmışlardı. Toplantıda AB’nin karşı karşıya bulunduğu büyük krizler konuşulmuş ve Bratislava’da birlik projesinin hangi yöne gideceğine dair bir bir yol haritası çıkarılması yönünde uzlaşma sağlanmıştı.
BRATİSLAVA ÖRNEK OLSUN
Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirveye gelişinde yaptığı açıklamada “Avrupa’nın sorunlarını tek bir zirveyle hemen çözmemiz beklenmemeli, kritik bir dönemdeyiz. Birlikte çalışmak istiyoruz, Avrupa’daki mevcut sorunları çözmek istiyoruz. Umarım Bratislava bunun bir göstergesi olacak” dedi.
İTALYA BAŞBAKANI BASIN TOPLANTISINI İPTAL ETTİ
Edinilen bilgiye göre Başbakan Renzi, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile planlanan ortak basın toplantısını iptal etti.
"ÇIKAN SONUÇLARI PAYLAŞMIYORUM"
İtalyan basını olayı "Renzi, Merkel ve Holland'e karşı: bölünme" şeklinde duyurdu. Basına yansıyan haberlere göre Renzi, "Merkel ve Hollande ile basın toplantısı yapamam çünkü çıkan sonuçları paylaşmıyorum. Bu bir polemik meselesi değil. Zirvenin ekonomi ve göçle ilgili sonuçlarından memnun değilim." ifadelerini kullandı.
FRANSA VE ALMANYA'NIN ÖNERİLERİNE KATILMIYOR
Fransa'nın ve Almanya'nın sığınmacı krizi ve ekonomik sorunların çözümüne ilişkin sunduğu önerilere katılmayan Renzi'nin, protesto amacıyla basın toplantısını iptal ettiği öğrenildi.
RENZİ TWITTER'DAN AÇIKLAMA YAPTI
Renzi, twitter hesabından yaptığı açıklamada, Avrupa'nın göç ve ekonomi politikalarını değiştirmesi gerektiğini vurguladı. Renzi, "İleriye doğru adımlar. Ama ufak ufak. Küçük bir adım. Avrupa göç ve ekonomi politikalarına değil, çok fazla riske girecek." diye yazdı.
İtalya, en fazla göçmen akınına maruz kalan ülke olarak Afrika ülkeleri ile AB arasında sığınmacı anlaşması yapılmasını savunuyor.