EBSO Meclis Toplantısı'nda sanayici işadamlarına hitap eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye, asırlar boyunca merkez özelliğini korumuş ve medeniyetlerin geçiş noktası bir ülke olmayı başarmıştır. Türkiye'nin önünde şimdi 2023 hedefi var. Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen 10 ülkesi arasında yerini alacak, ihracat 500 milyar doları geçecek, dış ticaret hacmi 1 milyon doların üzerinde olacak. Taşıdıkları yük 1.5 milyar tonun üzerine çıkacak. 2023 yılında 72 milyon vatandaş internet kullanacak.
Bilişim gelirlerinin toplam gelirler içindeki payı yüzde 8'e çıkacak. Ar-Ge gelirlerini yüzde 2.5 artırmış, karayollarında 32 bin kilometre bölünmüş yola, 22 bin 500 kilometre demiryolu ağına, havayolunda da bölgede dünyada lider bir marka üretmiş, 375 milyon yolcu yıllık taşımaya ulaşmış bir Türkiye düşümüz var. Yıllık gelirleri 10 milyar doları aşan, yat kapasitesin 50 binin üzerine çıkarmış, kendi uçağını kendi yapabilen, uzaya uydu yapıp gönderebilen bir Türkiye hayalimiz var. geçen eylül ayında bunun çalışmasını yaptık. Hedeflerimizi belirledik. Türkiye'nin 100. yıl yol haritasını belirledik" şeklinde konuştu.
"YOLLARI BÖLSEK DE HAYATLARI BİRLEŞTİRİYORUZ"
Bölünmüş yolun Türkiye için geç kalan bir proje olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, "Keşke yıllar önce yapılsaydı. İnsanlarımız bir bilinmeze, maceraya göç etmeseydi. İnsanları memleketlerinde tutabilseydik. Eğitimlerini orada yapıp, çocuklarının geleceklerini orada kurabilselerdi. Zenginlik noktalarının sayısını yurdun her yanına yayabilseydik belki terör olmayacaktı. Enerjimizi, kaynağımızı daha güzel şeylere harcayacaktık. Bu mümkün olmadı. Ama geç olsun da güç olmasın dedik bölünmüş yollar projesini hayata geçirdik. Yolları bölüyoruz ama hayatları birleştiriyoruz. Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor. 2003 başına kadar Türkiye'de yapılan yolların tamamı, 6 bin 100 kilometre. 15 Ağustos ta 18 bin kilometreye çıkmış. Bu sene 20 bin kilometreyi aşacak. 2012 hedefimiz 22 bin 500 kilometredir. Türkiye coğrafi olarak zor bir konumda. Trafik kazalarında ne kadar ölümleri azalttığını çok açık bir şekilde söyleyebiliriz. Avrupa Birliği normlarına göre kişi kilometre başına kazada ölüm katsayısı Avrupa Birliği'nde 3'tür, bizde 6'ydı. Azalttık. Motorlu araç sayısındaki artışa rağmen başardık" ifadelerini kullandı.
"İZMİR'İN TIKANAN DAMARLARINI AÇTIK"
İzmir trafiğine oldukça fazla yatırım yaptıklarını sözlerine ekleyen Bakan Yıldırım, "İzmir'de tamamlanacak projelerde ciddi bir bölünmüş yol eksikliği kalmıyor. İzmir'in tıkanan damarları açıldı. Çanakkale istikametinde, 90'lı yıllarda başlayan eski projedir, zaman zaman kaynak yetersizliğinden ara verilmiş, geldik tamamladık, şimdi Çanakkale yoluna 13 kilometrelik kesimin de yapımını alıyoruz, Çiğli'deki trafiği de tamamen dışarı alacağız. 60 bin araca ulaşan günlük trafiği 15 bine indirmiş olacağız" dedi.