IŞİD Japon gazeteci Kenji Goto’yu da kafasını keserek öldürdüğünü gösteren video yayımladı. Goto’nun ailesi ve Japonya yasa boğuldu. Cinayeti “iğrenç ve alçakça” diye niteleyen Japonya Başbakanı Şinzo Abe, “Teröristleri asla affetmeyeceğim” derken, uluslararası toplumla birlikte bu suçun sorumlularının adalet önüne çıkarılması için çalışacaklarını ekledi. IŞİD, rehine alma eylemine gerekçe olarak Japonya’nın yardımlarını göstermişken Tokyo ilk etapta IŞİD’e karşı mücadele edenlere insani yardımları arttıracağını duyurdu.
‘Japonya için kâbus başlasın’
IŞİD’in yayımladığı videoda, Goto’nun üzerinde Guantanamo tutsaklarına giydirilen turuncu üniformayla diz çöktüğü görülüyor. Fonda önceki çöl manzarası yerine bir tepe ve çalılıkların bulunduğu video, kafası olmayan cesedin görüntüsü ile bitiyor. İngiliz aksanıyla konuşan “Cihatçı John”, Japonya Başbakanı’na hitap ederek “Kazanılamayacak bir savaşa girme kararınızdan ötürü bu bıçak sadece Kenji’yi doğramayacak, halkınızdan insanlar nerede bulunursa onlar için katliama sebep olacak. Japonya için kâbus başlasın” diyor.
Acılı anne: Sözüm yok
47 yaşındaki Goto, IŞİD’in geçen hafta kafasını keserek öldürdüğü Japon rehine Haruna Yukava’yı kurtarmak için gittiği Suriye’de ekimde ortadan kaybolmuştu. Goto’nun annesi Junko Işido, oğlunun ölümü karşısında “söyleyecek söz bulamadığını” belirterek “Arkadaşına yardım için Suriye’ye gitmişti. İnsanların oğlumun nezaketini ve cesaretini anlamasını istiyorum” dedi.
Goto’nun öldürülmesine dünya liderlerinden de tepkiler geldi.
ABD Başkanı Barack Obama, “Japonya vatandaşı ve gazeteci Kenji Goto’nun terörist grup IŞİD tarafından alçakça öldürülmesini kınıyoruz. Goto haberleriyle Suriye halkının durumunu dünyaya cesaretle duyurmaya çalıştı” dedi.
Britanya Başbakanı David Cameron Goto’nun öldürülmesini en sert şekilde kınadığını söyleyerek “Bu IŞİD’in insan hayatına saygısı olmayan şeytanın cisimleşmiş hali olduğunu bir kez daha gösteriyor” diye konuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, “Goto’nun vahşice öldürülmesini” kınayarak,
ülkesinin Japonya ile dayanışma içinde olacağını belirtirken Avustralya Başbakanı Tony Abbot da “Japon halkı için korkunç bir şok, ailesi için tarifsiz bir dehşet ve bütün ülkelerin, Ortadoğu’da bazı bölgeleri yeni bir karanlık çağa sokan bu ölüm tarikatının durdurulması ve itibarsızlaştırılması için elinden geleni yapmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Suriye'de rehin tutulan Japon gazeteci Goto'nun, IŞİD tarafından öldürülmesini kınadı.
Akdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'de rehin tutulan Japon gazeteci Kenji Goto'nun öldürülmesini derin bir üzüntüyle öğrendiklerini belirtti.
"Bu vahşi terör olayını şiddetle kınıyoruz. Gazeteci Kenji Goto'nun kederli ailesine, Japon Hükümeti'ne ve dost Japon halkına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz" ifadelerini kullanan Akdoğan, şunları kaydetti:
"Suriye'de her gün yaşanan onlarca katliama yeni bir vahşet eklenmiş ve bu defa yine bir medya mensubu hedef alınmıştır. Gazetecilerin dünyanın her yerinde mesleklerini özgürce icra etmeleri esas olmalıdır. Ne yazık ki Suriye krizi başladığı günden bu yana onlarca gazeteci hedef alınmış ve görevleri başında katledilmiştir. Türkiye olarak, gazetecilere yönelik şiddeti kabul edilemez buluyor ve Suriye'de hala kendisinden haber alınamayan basın mensuplarının bir an önce ailelerine kavuşmalarını temenni ediyoruz. Masum sivillere yönelen katliamlara karşı ortak tepki verilmesini insani değerlere saygının bir gereği olarak görüyoruz."
Ürdün: Takasa hazırız
Dikkatler IŞİD’in elindeki Ürdünlü pilot Muaz el Kassasbeh’e çevrildi. Ürdün rehinelerin hayatta olduklarına dair kanıt olmadan IŞİD’in takas için istediği Iraklı kadın militan Sacide el Rişavi’yi bırakmayacağını duyurunca pazarlıklar kilitlenmişti. Pilotun ailesi Ürdün hükümetine çağrı yaparken hükümet de takasa hazır olduğunu yineledi. El Rişavi, 2005’te Amman’da 60 kişinin ölümüne yol açan bombalamalara karıştığı gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılmıştı. IŞİD’in yayınladığı son videoda Kassasbeh’den bahsedilmiyor.