Aydeniz yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun Büyük Av’ın 27 Aralık–5 Ocak tarihleri arasında yapılmasını onayladığını hatırlatarak, “ Bu karara göre avcılar toplam 11 gün avlanacak. Hükümetin bu kararı için “hayırlı olsun” demek isterdik.Ancak gerekli önlemler alınmadığı, yapılması gereken yasal düzenlemeler yapılmadığı için diyemiyoruz” dedi.
Doğanın tüm canlıların anası olduğunu kaydeden Aydeniz, “Gelmiş geçmiş hükümetlerin av sektörünü tatlı gelir kaynağı gören anlayışı nedeniyle, avcılık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. 1974’den sonra avcı sayısının sürekli olarak artmasına karşın, Kuzey Kıbrıs’ın yüzölçümü hala 3 bin 3 yüz 35 km² dir” ifadelerini kullandı.
Ülke büyümezken üzerinde yaşayan nüfusun ve yerleşim alanlarının katlanarak büyümekte olduğunu ancak ters orantılı olarak avlak alanlarının daraldığını belirten Aydeniz, “Nüfusun büyümesine orantılı olarak avcı sayısı da artmıştır” dedi.
Aydeniz açıklamasına şöyle devam etti:
“27 Ekim sabahı on binlerce silahlı insan dar alanlarda avlanmak için doğaya çıkacaktır. Sonbahar ayları zeytin hasadı zamanıdır. Doğada on binlerce avcı yanında bir o kadar da hasat yapan zeytin üreticisi olacaktır. Ne yazık ki bu yıl da avcıların da üreticilerin de can güvenliği yine Allah’a emanet olacaktır.”
KEMA Vakfı olarak birçok kez gündeme getirdikleri önerileri bir kez daha ortaya koymak istediğini de ifade eden Aydeniz bunları özetle şöyle sıraladı:
“Avlak alan genişliği ve avcı sayısı dengesini sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır; Hangi avcının kurallara uymadığının tespiti için her avcının görülebilir sırt numarası olması sağlanmalı; Ekili ve dikili özel mülk sahiplerine arazilerini ava kapalı tutma hakkı tanınmalı, bu amaçla gerekli yasal düzenleme yapılmalı; İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Merkezi Av Komisyonu’nun tüzüğünde düzenleme yapılarak, doğa-çevre örgütlerinin temsilcilerine de yer verilmeli; Kuzey Kıbrıs’ta bulunan dağların 500 metreden yüksek kesimleri sürekli olarak ava kapatılıp doğal av üretimi ile yükseklerde yaşayan yırtıcı kuşlara yaşam alanı bırakılmalı; Hükümet uzun vadeli devlet arazisi tahsis ederek, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi KKTC’de özel av çiftlikleri kurulmasını teşvik etmeli.”